«Η Shoah στην Ελλάδα. Ιστορία και μνήμη»

des_sepharades_aux_juifs10.12.2019, 19.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos

Το Mémorial de la Shoah οργανώνει με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ένα πρόγραμμα για τους φοιτητές με θέμα τη συγκριτική προσέγγιση της Shoah, των γενοκτονιών και της μαζικής βίας στον 20ό αιώνα.

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, η Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Iστορικός, Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, θα δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο μια διάλεξη με τίτλο: «Η Shoah στην Ελλάδα. Ιστορία και μνήμη».

Η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί ανέρχεται στο 83% των μελών της προπολεμικής εβραϊκής κοινότητας. Παρά αυτό το τρομακτικό ποσοστό οι πρώτες δεκαετίες ήταν δεκαετίες σιωπής και λήθης. Η πορεία από την εποχή της σιωπής έως την ανάδυση αυτής της μνήμης στην ελληνική κοινωνία ήταν μακρά και δύσκολη.

Στη διάλεξη θα προσεγγιστεί αυτή η πορεία, που εντέλει επέτρεψε στη Shoah να λάβει τη θέση της τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας την τελευταία δεκαετία.

Οντέτ Βαρών-Βασάρ:

Γεννημένη στην Αθήνα, κι έχοντας ολοκληρώσει σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και σπουδές Μετάφρασης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (CTL), η Οντέτ Βαρών-Βασάρ είναι ιστορικός και μεταφράστρια γαλλικής λογοτεχνίας. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων την Σαρλότ του Νταβίντ Φοενκινός (Εστία 2018) και το Σολάλ του Αλμπέρ Κοέν (Εξάντας, 2019). Έχει διατελέσει καθηγήτρια ιστορίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2001-2017). Συνεργάζεται με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος για την εκπαίδευση καθηγητών της δευτεροβάθμιας για την "Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος" και οργανώνει το δικό της σεμινάριο για την Shoah. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Αντίσταση, στην Κατοχή, στην Γενοκτονία των Εβραίων, στη μνήμη και στις αναπαραστάσεις της και στη στρατοπεδική λογοτεχνία.

Έχουν εκδοθεί έργα της: H ενηλικίωση μιας γενιάς. Νέοι και νέες στην Κατοχή και στην Αντίσταση (Εστία, Αθήνα 2009)/ Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων, (Εστία, Αθήνα 2013), καθώς και το Des Sépharades aux Juifs grecs. Histoire, mémoire et identité (εκδ. Le Manuscrit, Παρίσι 2019).

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση