Αντιγόνη του Jean Anouilh

Η επιστροφή της Comédie-Française στην Αθήνα μετά από πενήντα χρόνια απουσίας

26 & 27/04/2014
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής ο Anouilh, εμπνεόμενος από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ξαναγράφει τον ελληνικό μύθο με έναν εντελώς μοντέρνο τρόπο. Ο Κρέων, που έχει ανέβει στον θρόνο της Θήβας, αρνείται να τελέσει την ταφή του Πολυνείκη, ενός από τους δύο νεκρούς αδελφούς της Αντιγόνης. Εκείνη εξεγείρεται ενάντια στην αυστηρότητα και την ισχύ του θείου της, του Κρέοντα.Η Αντιγόνη ήταν σύμβολο αντίστασης την εποχή του Anouilh, όπως εξακολουθεί να είναι ακόμα και σήμερα. Ενσαρκώνοντας τον «ρεαλισμό του Κράτους» και την εξουσία, ο Κρέων έρχεται αντιμέτωπος με τον ιδεαλισμό της Αντιγόνης. Περιττό να πούμε ότι η κρίση στην Ευρώπη που πλήττει το ιστορικό λίκνο του μύθου κάνει πολύ επίκαιρη τη ρητορική του έργου.

Αυτή η παράσταση της Comédie-Française, σε σκηνοθεσία του Marc Paquien βρίσκεται σε περιοδεία στη Γαλλία για τη σεζόν 2013-2014. Η Ελλάδα αποτελεί τον μόνο της σταθμό στο εξωτερικό.

Το έργο ερμηνεύει ο θίασος της Comédie-Française. Την Αντιγόνη υποδύεται η Françoise Gillard, που τιμήθηκε με το βραβείο Beaumarchais καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Παραγωγή: Comédie-Française
Σκηνοθεσία: Marc Paquien
Καλλιτεχνική συνεργασία: Diane Scott
Σκηνικά: Gérard Didier
Κοστούμια: Claire Risterucci
Φωτισμοί: Dominique Bruguiere
Ήχος: Xavier Jacquot
Μακιγιάζ: Cécile Kretschmar
Με τους: Véronique Vella, Bruno Raffaelli, Françoise Gillard, Clotilde De Bayser, Nicolas Lormeau, Benjamin Jungers, Pierre Hancisse, Claire de La Rue du Can


www.megaron.gr
www.comedie-francaise.fr