Ο Ludovic Lagarde σκηνοθετεί τη Δυτική αποβάθρα του Bernard-Marie Koltès

Το Εθνικό Θέατρο και η Comédie de Reims συνεργάζονται σε μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή που δημιουργήθηκε στη Γαλλία και παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Από 24|09|2014 | Ελλάδα – ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
04-15|11|2014 | Γαλλία –
COMÉDIE DE REIMS

Η Δυτική αποβάθρα του Bernard-Marie Koltès γράφτηκε το 1985. Η πρώτη ελληνική μετάφραση του έρ­γου έγινε από τον σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014 από τις εκδόσεις Άγρα. Η δύναμη της γραφής του Koltès έγκειται στην επιτυχία του να εκφράζει το ανείπωτο.


Η δραματουργία του εστιάζει ιδιαίτερα στη μοναχική τροχιά περιθωρια­κών χαρακτήρων, έρμαιων της μοίρας τους. Η Δυτική αποβάθρα είναι πρωτίστως μια σύγχρονη τραγωδία: η ιστορία μιας κοινότητας «ξεριζωμένων», απομονωμέ­νων σε μια αποθήκη στην όχθη ενός ποταμού.

«Εδώ, σ’ αυτή τη σπουδαία χώρα του Θεάτρου, την αναστατωμένη, την πληγωμένη από την οικονομική κρίση, εδώ θα παίξουμε τη Δυτική αποβάθρα. Σήμε­ρα στην Αθήνα, όπου αισθανόμαστε με πολύ σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα του κοινωνικού αποκλεισμού, τις φυλετικές εντάσεις, τη βία που επιφέρει η λογική του νεοφιλελευθερισμού. […] Μια ανθρωπότητα αντι­μέτωπη με τη μιζέρια, έξω από τις πύλες κάθε λογής πλούτου.»

Ludovic Lagarde

Σκηνοθεσία: Ludovic Lagarde

Δραματουργία: Marion Stoufflet

Σκηνογραφία : Antoine Vasseur

Φωτισμοί: Sébastien Michaud

Κοστούμια: Eva Nathena

Δημιουργία ήχου: David Bichindaritz

Δημιουργία βίντεο: Γρηγόρης Ρέντης

Βοηθός σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βαμβούκος


Με τους : Μιχάλη Αφολαγιάν, Θέμη Μπαζάκα, Νίκο Χατζόπουλο, Αναστασία Κονίδη, Γιώργο Κοτανίδη, Δημήτρη Λάλο, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννη Νιάρρο


www.n-t.gr

www.lacomediedereims.fr