Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια: Σκηνές σε Μετάβαση

gr_balkansΠεριοδικό Théâtre / Actuel

Η ιδέα και η πραγματοποίηση του τεύχους αυτού ανήκουν στην Κάτια Αρφαρά. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ανεξάρτητη σκηνή στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ως προέκταση του γεωπολιτικού φεστιβάλ Transitions της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Περιοδικό Théâtre / Actuel
Αρχισυντάκτης: Olivier Neveux
No 222 (άνοιξη 2016) - σύλληψη και επιμέλεια τεύχους: Κάτια Αρφαρά

Αυτό το πολιτιστικό τοπίο, που βρίσκεται σε φάση μεγάλων αλλαγών μετά το 2000, παραμένει ωστόσο σχετικά άγνωστο στη δυτική Ευρώπη με μια αδύναμη και αποσπασματική παρουσία στα διεθνή φεστιβάλ. Εστιάζοντας σε θέματα-ταμπού όπως η βία, η διαφθορά και ο εθνικισμός, αυτοί οι καλλιτέχνες της «περιφέρειας» της Ευρώπης αμφισβητούν αδιάκοπα τις κατηγορίες και τα είδη, παίρνοντας ρίσκα τόσο αισθητικά όσο και πολιτικά.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος ασχολείται με τις ομάδες και τους καλλιτέχνες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Γεννήθηκαν την εποχή του σοσιαλισμού, γνώρισαν το χάος της μετα-κομμουνιστικής περιόδου για να αντιμετωπίσουν σήμερα τα ιδεολογικά και πολιτικά αδιέξοδα ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου, παγιδευμένοι μέσα σε στερεότυπα που στοιχειώνουν τα Βαλκάνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ομάδες και οι συγγραφείς από την Ελλάδα που παρουσιάζονται στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος συμμετέχουν ενεργά στην άνθηση της ανεξάρτητης σκηνής στην Αθήνα από το 2004. Οι προβληματισμοί τους στηρίζονται σε μια έξυπνη επεξεργασία ποιητικών μορφών και ευρύτερων δραματουργικών σχημάτων. Πρόκειται για μια πρώτη απόπειρα εντοπισμού των κύριων τάσεων που παρουσιάζονται την τελευταία δεκαετία στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο, πάντοτε σε διάλογο με τις άλλες ευρωπαϊκές σκηνές. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται συνεντεύξεις συγγραφέων, σχέδια του Dan Perjovschi και ένα portfolio που ετοίμασε η ελληνική κολεκτίβα Depression Era.

Παραγωγές που αυτό τον καιρό περιοδεύουν στη Γαλλία:

Chantiers d’Europe – Théâtre de la Ville

11.05-04.06.2016

13.05.2016
Relic, Ευριπίδης Λασκαρίδης | Palais de Tokyo

25.05.2016
Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα, Γεωργία Μαυραγάνη | Théâtre Ouvert

25.05.2016
Καθαρή πόλη, Πρόδρομος Τσινικόρης & Ανέστης Αζάς | Théâtre des Abbesses


Danse élargie – Théâtre de la Ville

18-19.06.2016
Χρήστος Παπαδόπουλος - Opus
Ειρήνη Παπανικολάου - Anthemoessa


Φεστιβάλ Avignon 2016

7-10.07.2016
6 AM how to disappear completely εμπνευσμένο από ποιήματα του Friedrich Hölderlin - Blitz theatre group | Théâtre Opéra Grand Avignon