Η Comédie-Française στην οθόνη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

comedie_fraΤο σπίτι του Μολιέρου έρχεται σε μεγάλη οθόνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο!

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, η Comédie-Française θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μέσω του κινηματογράφου για να προσφέρει το κλασικό της ρεπερτόριο (σε μαγνητοσκόπηση, με ελληνικούς υπότιτλους).

Λίγα λόγια για τα έργα της Comédie Française που θα προβληθούν το 2018 στο Γαλλικό Ινστιτούτο:

Η Comédie-Française προτείνει πέντε εμβληματικά έργα του θεατρικού ρεπερτορίου ζωντανά στο σινεμά. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Μολιέρος, ο Εντμόν Ροστάν κι ο Μαριβό σάς δίνουν ραντεβού για μια σεζόν πλούσια σε συναισθήματα: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ο Μισάνθρωπος, Συρανό ντε Μπερζεράκ, Οι Κατεργαριές του Σκαπίνου, Το Πάθημα του Δανδή. Τα καλύτερα του θεάτρου παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του William Shakespeare (διάρκεια 165΄)

Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα είναι ίσως το πιο γνωστό του Shakespeare κι όμως... εκεί που η πιο συνηθισμένη αντίληψη βλέπει την ενσάρκωση της απόλυτης ιστορίας αγάπης, κρύβονται πολλά περίπλοκα κίνητρα, σε σημείο που το ρομάντζο μοιάζει τελικά με ανέκδοτο. «Υπάρχει ένας μαύρος ήλιος σ’ αυτό το έργο, αυτό πρέπει να δουλέψουμε», δηλώνει ο ÉricRuf, σκηνοθέτης και σκηνογράφος της παράστασης.

Ο Μισάνθρωπος του Molière (διάρκεια 180΄)

Ο μισάνθρωπος παρουσιάζει μια κοινωνία, απελευθερωμένη από τη γονεϊκή και τη θρησκευτική κυριαρχία, με την επιφάνειά της να ραγίζει όταν αναδύεται η επιθυμία. Στριμωγμένοι από την ακρότητα του Alceste, έτοιμοι να απαρνηθούν κάθε μορφή κοσμικότητας, οι χαρακτήρες φανερώνουν, μέσα σε μια μέρα, τις αντιφάσεις του ανθρώπινου είδους όταν υποτάσσεται στους λόγους της καρδιάς που η λογική αγνοεί.

Συρανό ντε Μπερζεράκ του EdmondRostand (διάρκεια 185΄)

Ο Cyrano de Bergerac είναι, παρά τη μεγάλη του μύτη, ένας γενναίος χειριστής του σπαθιού και του λόγου. Η ξαδέρφη του, η πολύτιμη Roxane, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος του αποκαλύπτει ότι αγαπάει τον Christian. Αυτός ο νέος ευγενής, ο οποίος δεν διαθέτει ερωτική ευγλωττία, ζητάει από τον Cyrano να τον βοηθήσει να κατακτήσει τη νεαρή γυναίκα που την ελκύουν τα όμορφα λόγια, προφέροντάς της στίχους αγάπης. Η όμορφη κοπέλα τον ερωτεύεται, αλλά κατά την πολιορκία του Arras, ο Christian πεθαίνει και ζητάει από τον Cyrano να αποκαλύψει τα πάντα στη Roxane, κάτι που θα αρνηθεί να κάνει ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα.

Οι κατεργαριές του Σκαπίνου του Molière (διάρκεια 120΄)

Κατά τη διάρκεια της απουσίας των γονέων τους σε ταξίδι, ο Léandre ερωτεύεται την Zerbinette, ενώ ο Octave παντρεύεται την Hyacinte. Αλλά ο Géronte και η Argante επιστρέφουν από τη Νάπολη για να επιβάλουν στον καθένα από τους γιους τους έναν γάμο με προξενιό. Ευτυχώς ο σερβιτόρος του Léandre, ο Σκαπίνος, είναι πολυμήχανος και θα ξεμπλέξει αυτό το διπλό συζυγικό μπέρδεμα! Ο Μολιέρος επαναλαμβάνει εδώ ένα από τα αγαπημένα του θέματα, το σοκ των γενεών, το οποίο επεξεργάζεται με βάση τη φάρσα από το ξεκίνημά του.

Το πάθημα του Δανδή του Marivaux (διάρκεια 130΄)

Η ιστορία αναφέρεται σ’ έναν νεαρό Παριζιάνο, οι γονείς του οποίου του βρίσκουν μια κόρη κόμη από την επαρχία για να παντρευτεί. Μόλις όμως ο νεαρός φτάνει στο σπίτι τους –όπου οι κώδικες είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με τους δικούς του– αυτός αρνείται ν’ ανοίξει την καρδιά του στη γοητευτική κοπέλα. Ενοχλημένη αυτή αποφασίζει να διορθώσει την υπεροψία του…


Για τις σχολικές προβολές, θα βρείτε εδώ πληροφορίες

Εάν θέλετε να οργανώσετε μια ιδιωτική προβολή επικοινωνήστε με το πολιτιστικό τμήμα: culturel@ifa.gr.


Σε συνεργασία με την Pathelive, την Comédie-Française και το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.