Ένας αιρετός, ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης

rodosΔιερευνητική αποστολή

10-14.06.2019 | Ρόδος

Μία ασυνήθιστη δράση αναζήτησης που επιτρέπει τη συνάντηση ενός αιρετού και ενός καλλιτέχνη-τεχνίτη, μέλη της αποστολής. Τους ζητείται να μιλήσουν για την πόλη, είτε ως κάτοικοι είτε ως επισκέπτες, στο διάστημα μίας μέρας, στο διάστημα μίας διαδρομής. Μετά την Κρήτη και την Ελευσίνα θα πραγματοποιηθεί μία νέα αποστολή στη Ρόδο.

Κάθε «δίδυμο» που θα συμμετάσχει σ’ αυτή τη δράση, πρέπει να είναι διατεθειμένο να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πόλη και να τον αναλύσει χωρίς περιστροφές. Μέσα από σημειώσεις, συζητήσεις και αντικρουόμενες υποθέσεις ή φαντασιώσεις, αιρετοί και καλλιτέχνες αποκρυπτογραφούν με τη δική τους ευαισθησία τα νέα δεδομένα της ζωής στην πόλη, τις δυσκολίες, τις τριβές και τη φθορά που ταλανίζουν την καθημερινότητα και το μέλλον της. Στη Ρόδο, η θεματική του προγράμματος συγκεντρώνεται στο πώς μπορούμε να διατηρήσουμε και να αναζωογονήσουμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα της ροδίτικης χειροτεχνίας ώστε να δημιουργηθούν καινούριοι πόλοι έλξης για την ανάπτυξη τ ης πολιτιστικής προσφοράς του τόπου.

Ο προσκεκλημένος καλλιτέχνης François-Xavier Richard, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και δημιουργός του Atelier d’Offard, εξειδικεύεται στη παραδοσιακή τέχνη της ξυλοτυπίας των μεγάλων εργαστηρίων του 18ου και του 19ου αιώνα.

Αυτή η άτυπη διερευνητική αποστολή δημιουργήθηκε το 2002 από την Maud Le Floc'h του Pôle des Arts Urbains (PolaU), ενώ πραγματοποιήθηκε σε 13 πόλει ς στη Γαλλία (2003-2006) και σε 8 πόλεις στο Κεμπέκ (2007-2010). Στην Ελλάδα αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018, υποστηρίζεται από το Institut Français (Παρίσι), και επιμελείται από το πολιτιστικό τμήμα Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με την τεχνογνωσία του POLAU-pôle arts.urbanisme.