Athens Photo Festival APhF 10

Jean Claude Moschetti - Μαγεία στη γη

Κτίριο Εσπλανάδα
Πλατεία Νερού (δίπλα στο γήπεδο Tae Kwon Do)
Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, Ολυμπιακά Ακίνητα
Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια: 19 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου, 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 17.00-22.00, Σάββατο-Κυριακή 12.00-22.00Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος Under the Bridge που θα αναπτυχθεί στο κτίριο Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, παρουσιάζεται η έκθεση του Jean Claude Moschetti με τίτλο Μαγεία στη γη.

Η δουλειά του, Μαγεία στη γη, αφορά σε παραδοσιακές μυστικές κοινωνίες και βουντού στην Αφρική. Πολλές αφρικανικές κοινωνίες θεωρούν τις μάσκες ως μεσολαβητές μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του υπερφυσικού κόσμου των νεκρών, των προγόνων και άλλων οντοτήτων. Οι μάσκες υποτίθεται ότι έρχονται από έναν άλλον κόσμο. Στην Μπουρκίνα Φάσο συμβολίζουν προστατευτικά πνεύματα που μπορούν να πάρουν μορφές ζώων ή να εμφανιστούν ως παράξενα όντα. Αυτά τα πνεύματα φυλάνε μια οικογένεια, μια φυλή, μια κοινότητα, και, αν οι κανόνες ακολουθηθούν πιστά, φροντίζουν για τη γονιμότητα, την υγεία και την ευημερία.

Κύριος στόχος του είναι να δείξει, μέσα από τις φωτογραφίες του, την παρουσία του υπερφυσικού στην καθημερινή ζωή, να αποκαλύψει ένα μέρος αυτού του μυστηρίου. Όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίο, αντιστρέφει, αντιγράφει ή αναμειγνύει τις εικόνες του, προκειμένου να αποδώσει την ακριβή αίσθηση. Την ίδια στιγμή, προσπαθει να συγκεντρώσει εθνογραφικό υλικό που δείχνει τον πλούτο της καλλιτεχνικής έκφρασης που φέρουν αυτές οι κοινωνίες.

 

Jean_Claude_Moschetti

Visa pour l'Image, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ στην Αθήνα

20/10 – 10/11

20/10 - 19.30
«Το φωτορεπορτάζ σήμερα»


Στρογγυλή τράπεζα στο Auditorium του IFA. Ταυτόχρονη μετάφραση
Με τους Jean-François Leroy, Διευθυντή του Visa pour l’Image, Γιάννη Κόντο, φωτογράφο, Γιάννη Μπεχράκη, φωτογράφο και Νίνα Κασσιανού, Διευθύντρια της Γκαλερί Μαυρομιχάλη 55 (M55).

Έκθεση Visa pour l’Image 2010.
Γκαλερί Μαυρομιχάλη 55 (M55). Τηλ. 210 36 24 856

22/10 – 10/11
Εγκαίνια 22/10 στις 20.00


Η πολυγαμία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Stephanie Sinclair / VII για το National Geographic και The New York Times Magazine.

Sinclair-FLDS_025


Εχουμε πίστη στο Θεό
Munem Wasif / Πρακτορείο VU / Fabrica

 

Wasif-Islam_7022 – 23/10
Γκαλερί Μαυρομιχάλη 55 (M55). Τηλ. 210 36 24 856
Portofolio Review με τους J.F.Leroy, Διευθυντή του Visa pour l’Image, Camille Pillas, του πρακτορείου Myop και την Valentine Καραμανώλη του πρακτορείου In vision

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Χώρο Τέχνης M55 Projects.

 

Βραβείο Arcimboldo 2010


11/10 – 27/11
Έκθεση της Muriel Bordier « Μουσειακοί Χώροι », Νικήτρια του βραβείου Arcimboldo 2010. Το βραβείο αυτό χαρίζει από το 1999 ο Σύλλογος Gens d’Images στις καλύτερες ψηφιακές δημιουργίες.
Café Paris-Athènes

ARCIMBOLDOMonique PLON – Γενική Εκπρόσωπος του Βραβείου Arcimboldo
Basia EMBIRICOS – Επιμελήτρια έκθεσης

Το βραβείο που απονέμεται από το 1999 από τον Σύλλογο Gens d’Images, απονεμήθηκε φέτος στην Muriel BORDIER για το έργο της « Μουσειακοί Χώροι» (« Espaces Muséaux ») μέσα από το οποίο αναπτύσσει ένα αισθητικό και προσωπικό προβληματισμό γύρω από την σύγχρονη τέχνη, τους πρωταγωνιστές και το κοινό της.

Η Muriel Bordier γεννήθηκε στη Rennes το 1965.
Στην Σχολή Καλών Τεχνών της Reims, δουλεύει την φωτογραφία και το βίντεο και αποκτά το πτυχίο της το 1990.
Παραδίδει βραδινά μαθήματα φωτογραφίας και διδάσκει Ιστορία της φωτογραφίας στους φοιτητές ιδιωτικής σχολής στη Rennes.
Παράλληλα τα τελευταία αυτά χρόνια, αναπτύσσει την δική της παραγωγή φωτογραφιών πάντα με χιούμορ, και εκθέτει τακτικά έργα της. Πρόσφατα συνεργάστηκε με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης « La Criée » στη Rennes, μέχρι τον Ιούνιο 2010, όπου και ανέπτυξε το projet « Μουσειακοί Χώροι».
Στα πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης με τίτλο «Κεφάλαιο 29» (« Chapitre 29») ο Jean-François Rospape, υπεύθυνος της γκαλερί «L’Imagerie» στη Lannion, παρατηρεί το projet της « Μουσειακοί Χώροι» και λίγους μήνες αργότερα παρουσιάζει την δουλειά της για το Βραβείο Arcimboldo.

Οι «Μουσειακοί Χώροι» προτείνουν μία ματιά στους εκθεσιακούς χώρους, τα μουσεία σύγχρονης τέχνης και τους πρωταγωνιστές τους. Ο μουσειακός χώρος, βασική έγνοια για τους επαγγελματίες της τέχνης, (σε σημείο που μερικές φορές η αρχιτεκτονική και/ή το κρέμασμα αποτελούν έργο τέχνης πριν από τα ίδια τα εκθέματα), την απασχολεί ως επισκέπτη και καλλιτέχνη.
Οι φωτογραφικοί αυτοί χώροι παρουσιάζονται σαν μία πλαστογράφηση του λευκού κύβου (White Cube). Υπερβάλλοντας τα χαρακτηριστικά της καθαρής, άσπιλης αρχιτεκτονικής, η καλλιτέχνιδα αναζητά μία ασηπτική ατμόσφαιρα η οποία, μέσα από το κενό και τον φωτισμό μετατρέπεται σε εικόνα του πνεύματος, σε άυλο, εικονικό και ποιητικό χώρο.
Οι χώροι αυτοί χωρίς κλίμακα αποκτούν υπέρμετρες διαστάσεις μόλις προστίθενται οι μικροσκοπικοί επισκέπτες.
Ενορχηστρώνει σκετς εμπνεόμενη από τους τύπους, τις πρακτικές και τα στερεότυπα της σύγχρονης τέχνης.
Οι σκηνοθεσίες αυτές, που παρουσιάζουν πρόσωπα και έργα, αναθεωρούν την κλασσική αντίληψη του μουσείου σύγχρονης τέχνης (η καλλιτεχνική παραγωγή, οι επαγγελματίες της τέχνης, οι επισκέπτες και οι απαιτούμενες συμπεριφορές στους χώρους αυτούς), θίγουν με μία νότα ειρωνείας τις συμπεριφορές, τις καλλιτεχνικές και σκηνογραφικές πρακτικές της τέχνης σήμερα, τις σχέσεις μεταξύ αρχιτεκτονικής και κοινού, και αναθεωρούν τον όρο του έργου τέχνης.

« Στους «Μουσειακούς Χώρους» που απέσπασαν το Βραβείο ARCIMBOLDO 2010, ξαναβρίσκουμε την σοβαρότητα της εργασίας της προετοιμασίας και της κατασκευής, της σκηνοθεσίας και τα σχετικά της θέματα : απόσταση, χιούμορ και προβληματισμός γύρο από το έργο και τη μουσειακή θέση του. Οι σχέσεις με τον θεατή, το πλαίσιο, την αρχιτεκτονική των σύγχρονων χώρων και τα εκτιθέμενα έργα, σκηνοθετούνται, φωτογραφίζονται και εικονικοποιούνται στην κλίμακα της καλλιτέχνιδας.
Δημόσιοι χώροι, αλλά ιδιωτικά συναισθήματα, ατομικά ή συλλογικά μέσα σε εικονικούς και ποιητικούς χώρους, γεμίζουν τις γραφικές αυτές κατασκευές των χώρων της έκθεσης.
Μία εξαιρετική οπτική και προσωπική άσκηση γύρω από τις σύγχρονες καλλιτεχνικές μας επισκέψεις. Ευχαριστώ Muriel για το αισθητικό χιούμορ.
»
JL DERET μέλος του Συλλόγου Gens d’Images & ιδιωτικός συλλέκτης