Καλλιτεχνική διαμονή της Bérangère Fromont στο Void: Excepts the clouds

Berangere_FromontΟκτώβριος–Νοέμβριος 2018 | Void

Το Void, νέα καλλιτεχνική πλατφόρμα που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αφιερωμένη στη σύγχρονη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες, προσκαλεί τη φωτογράφο να πραγματοποιήσει μια καλλιτεχνική διαμονή.

Η καλλιτέχνις εμπνέεται από την πόλη της Αθήνας, από το παρελθόν της και τις εξελίξεις του σήμερα και πραγματοποιεί μια έρευνα για δύο μήνες, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση στο χώρο του Void και σε μια μοναδική έκδοση.

Η Αθήνα είναι μια πόλη οξύμωρο. Η φλογερή της μυθολογική κληρονομία συγκατοικεί με την σκοτεινή και δραματική πολιτικό-οικονομική κατάστασή της. Ο ήλιος της λάμπει εκθαμβωτικά αλλά καταπλακώνει τους δρόμους της. Είναι ένα φως εκτυφλωτικό που αποκαλύπτει τις βιαιότητές της και τα πρόσωπά της στο λυκόφως. Κι όμως αισθάνεσαι μια δύναμη πολύ πιο έντονη από οπουδήποτε αλλού. Η ιδέα της αντίστασης αποκτά όλη της τη σημασία. Τα σώματα αναβλύζουν ακούραστα για να ενωθούν απέναντι στο χάος της ιστορίας. Σε διαρκή επανάσταση.

«Το σχέδιο μου είναι να αποδίδω με εικόνες αυτό το οξύμωρο, αλλά και την πολυπλοκότητα του σύγχρονου στα διάφορα στρώματά του.»

Μ’ αυτήν τη φράση του Walter Benjamin πάντοτε κατά νου, σαν ένα αόρατο και εμμονικό νήμα της Αριάδνης, ψάχνω το φως στα ερείπια της Αττικής:

«Σ’ ένα τοπίο όπου τίποτα πια δεν αναγνωριζόταν, εκτός από τα σύννεφα, και στη μέση, σ’ ένα πεδίο δυνάμεων που διασταυρωνόταν από εντάσεις και καταστροφικές εκρήξεις, το μικροσκοπικό και εύθραυστο ανθρώπινο σώμα.»

Η Bérangère Fromont, γεννημένη στην Martigues, ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Γαλλία και την Ευρώπη σε διάφορα φεστιβάλ - Circulations, Les Bouto­graphies, White House Award, Festival Manifesto, Festival Photo Saint Germain, Centre national d’artc ontemporain à Nîmes, κ.ά. – καθώς και σε έντυπες και διαδικτυακές εκδόσεις - der Greif, Die Nacht, Fisheye, BKN, Phase κλπ.

Με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι)

Περισσότερες πληροφορίες: //void.photo