Ο Πικάσο, δραματουργός και ποιητής

PicassoΚύκλος «Λέξεις επί σκηνής»

05.12.2017, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG | ΒΙΝΤΕΟ

Τελικά οι τέχνες γίνονται ένα, μπορείς να γράψεις μια ζωγραφιά με λέξεις όπως και να ζωγραφίσεις αισθήσεις σε ένα ποίημα.
Πικάσο

Ο ιδιαίτερος σύνδεσμός του Πικάσο με τους ποιητές του καιρού του αποτελεί το κεντρικό θέμα της βραδιάς που οργανώνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Ο Πικάσο αρχίζει ουσιαστικά να γράφει το 1935, μέχρι και το 1959. Όλα του τα κείμενα είναι στα Γαλλικά ή στα Ισπανικά, συχνά χωρίς στίξη, γραμμένα με σινικό μελάνι, πολυδουλεμένα αλλά με εξαιρετική καλλιγραφία. Συνολικά, βρέθηκαν πάνω από τριακόσια σαράντα ποιητικά κείμενα και δυο θεατρικά έργα: «Le désir attrapé par la queue», το 1941, «Les quatre petites filles» το 1947.

Τα τελευταία του κείμενα, γραμμένα μεταξύ 1957 και 1959 με τη μορφή ποιήματος/θεατρικού εκδίδονται με τον τίτλο «L'enterrement du comte d'Orgaz».

Το σύνολο των κείμενων εκδόθηκε το 1989 με τον τίτλο «Écrits» από τις εκδόσεις Gallimard/RMN.

Η Γραφή του κρατάει μια στενή σχέση με την ζωγραφική, παρουσιάζοντας τα ίδια θέματα : έρωτας και θάνατος, πόλεμος και ταυρομαχίες, σταύρωση και Μινώταυρος…

Ήχοι και μυρωδιές, αισθήσεις, αντικείμενα, πειράματα βιωμένα ή φαντασμένα , χρώματα και τροφές, πόλεμος και έρωτας αναμιγνύονται χωρίς ιεραρχία πότε μέσα στη χαρά, πότε μέσα στη μελαγχολία.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που θα συντονίσει ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, ο Didier Ottinger, υποδιευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Centre Pompidou και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Πόλης των Αθηνών, θα συζητήσουν για το φιλολογικό έργο του Πικάσο ενώ θα ακουστούν αποσπάσματα από τα γραπτά του Πικάσο.

Δίγλωσση ανάγνωση: Μαρία Αποστολακέα

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση