Από εδώ/ Εκεί. kalà;

D_ici_la_KalaΠολυφωνική παρουσίαση και έκθεση

Κύκλος «Λέξεις επί σκηνής»

18.10.2018, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η Anne Penders είναι συγγραφέας, ζωγράφος και ιστορικός τέχνης. Επεξεργάζεται το κείμενο, την εικόνα, τον ήχο και αυτό το αποκαλεί συγγραφή. Εκθέτει λιγότερο από πριν, διδάσκει μερικές φορές, διαβάζει πολύ, φωτογραφίζει, κινηματογραφεί, ερευνά, γράφει.

Το τελευταίο έργο της Anne Penders, kalà, μια συνεχής αλληλεπίδραση των διασταυρούμενων αναζητήσεων, μια ποίηση που τρέφεται από την πολιτική, την ιστορία, τη γεωγραφία, τη φιλοσοφία, διερευνά την έννοια της αναδρομής. Η γραφή ξετυλίγεται «εξ αποστάσεως» από το αλλού για το οποίο μιλάει (την Ελλάδα), ολοκληρώνεται όταν η συγγραφέας πηγαίνει για πρώτη φορά εκεί (Μάρτιος 2016), και από τότε ανοίγεται σε άλλα πράγματα (afto).

Η απόσταση είναι το βλέμμα πίσω από την κάμερα όταν η συγγραφέας φτάνει στην «φανταστική χώρα». Είναι η ξαφνική αντιπαράθεση με αυτό που μας προσφέρεται να δούμε, αυτό που δημιουργεί εγγύτητα. Είναι η φυσική απόδειξη ότι κάτι που είναι ορατό ίσως δεν το βλέπουμε καθόλου. Αυτή είναι η καρδιά του θέματος. Μια προσπάθεια αποσαφήνισης...

Φέρνει πίσω στο προσκήνιο το ζωντανό - και στην ποιητική γλώσσα - το καθολικό...

Με τη συμμετοχή των: Justine Lequette και Χριστίνα Δενδρινού, ηθοποιοί
Αναστασία Χαβάτζα, μετάφραση / βοηθός δραματουργίας
Barbara Demaret, δραματουργική υποστήριξη
Φίλιππος Βαρδάκας, οπτικοακουστική υποστήριξη
Anne Penders, κείμενο, εικόνα, ήχος

Συλλογική δημιουργία, μετά από πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του έργου a/r της συγγραφέα. Η δημιουργία θα παρουσιαστεί στο χώρο Bellone στις Βρυξέλλες, στις 16 Νοεμβρίου 2018. Με την υποστήριξη των WBI, FWB Arts Plastiques, Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, les midis de la poésie, taraxacum και a/r.

Συνάντηση με την καλλιτέχνιδα μετά την παράσταση στο Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου

18.10-03.11.2018 | Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Έκθεση «Afto - mise à plat»

Εκθέματα από ένα project ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση, παραλλαγές και προέκταση του βιβλίου kalà.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή: 09.00' -20.00', Σάββατο: 09.00'-14.00' Είσοδος ελεύθερη