Πλατό Media 1 - Μια «οικολογική» τέχνη

STAMATINAΚύκλος «Ο λόγος στους δημιουργούς»: Μία υπόσχεση ανακαλύψεων και εκπληκτικών συναντήσεων

07.02.2019, 19.30΄ | Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου | ΒΙΝΤΕΟ

Ελάτε να συναντήσετε εμπνευσμένες προσωπικότητες για να εξερευνήσετε από κοινού τις σχέσεις που συνδέουν τέχνη με οικολογία. Σχεδιασμένο από τον Vincent Cavaroc όπως ένα τηλεοπτικό πλατό, το Πλατό Media μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε από οπουδήποτε.

Πλατό Media Τέχνη & οικολογία

Ο όρος οικολογία είναι πολύπλοκος, αναφέρεται σε όλες τις αλληλεπιδράσεις που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και τις σχέσεις που εκτυλίσσονται εντός του οικοσυστήματος της Γης, οι οποίες είναι ταυτόχρονα συμπληρωματικές, συναγωνιστικές και ανταγωνιστικές. Οι κλάδοι της οικολογίας είναι ευρείς και δεν περιορίζονται στο φυσικό περιβάλλον, αλλά περιλαμβάνουν και τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και διανοητικούς τομείς. Οι πολιτιστικοί φορείς κινητοποιούνται ενόψει των προκλήσεων της Ανθρωπόκαινου εποχής, όπως αυτή ονομάστηκε στην αρχή του 21ου αιώνα, ένας όρος που εξελίχθηκε από τότε (όπως Καπιταλόκαινος, Μεγαλόκαινος κ.α.). H Ανθρωπόκαινος εποχή υποδηλώνει μια νέα φάση της ιστορίας της γης, όπου η ανθρωπότητα, μέσω των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της, εξελίχθηκε σε γεωλογικό παράγοντα. Οι προκλήσεις που θέτει αυτή η νέα εποχή είναι πολλές: κλιματική αλλαγή, έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών, οξύτητα των ωκεανών, γενική ρύπανση, κ.α. Ως απάντηση σε αυτά τα θέματα, τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε μια κουλτούρα της οικολογίας, που γέννησε πολυάριθμα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά έργα.

Πλατό Media 1 - Μια «οικολογική» τέχνη

Η πολιτιστική επεξεργασία των οικολογικών θεμάτων εκφράζεται ιδιαίτερα στην τέχνη, η οποία ονομάζεται «οικολογική», «οίκο-συστημική» ή γενικότερα, «περιβαλλοντική». Ενόψει της οικολογικής καταστροφής που αντιμετωπίζουμε, πώς μπορεί να παρέμβει η τέχνη και να επιφέρει αλλαγές; Τι μεθόδους και προσεγγίσεις υιοθετεί η σύγχρονη δημιουργία για να ανταποκριθεί σε αυτή τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Οι οπτικές του καλλιτέχνη και του επιμελητή τέμνονται για να διερευνήσουν καλλιτεχνικές πρακτικές προς υποστήριξη μιας οικολογικής μετάβασης των κοινωνιών.

Με τους:

Νάντια Αργυροπούλου | Ανεξάρτητη επιμελήτρια καλλιτεχνικών και πολιτιστικών έργων
Hortense le Calvez | Καλλιτέχνις, συνιδρύτρια του Forlane 6 Studio
Σταματίνα Πάλμου | Kαλλιτέχνις, ιδρυτικό μέλος του Ecoart
Lauranne Germond | Επιμελήτρια και Διευθύντρια της οργάνωσης COAL

Marc Delalonde | Συντονισμός

Θεσμικός συνεργάτης | PCAI – Polyeco Contemporary Art Initiative

Χορηγοί : Coneq | Podium


Η Νάντια Αργυροπούλου είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια στον πολιτιστικό τομέα, με έδρα την Ελλάδα. Πρόσφατα, επιμελήθηκε ένα τριετές project με τίτλο Paratoxic Paradoxes, δημιουργώντας μια εντελώς νέα σειρά έργων τέχνης που επικεντρώνεται στην επιτακτική ανάγκη επανέναρξης της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα μέσω καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών. Η περιγραφή του project μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.engramma.it/eOS/index.php?id_articolo=3154
Ακόμη πιο πρόσφατα, διεξήγαγε ένα διεπιστημονικό έργο στη Νίσυρο με τίτλο Φτιάχνοντας συναλλογενές - Για την χαρά, για το πρόβλημα, για την αγάπη του ηφαίστειου, όπου διερευνά τη «συμποίηση», το ομαδικό δημιουργείν και γίγνεσθαι.
Ένα ενδεικτικό κείμενο για το όραμα της επιμελήτριας όσον αφορά το Paratoxic Paradoxes βρίσκεται στο ιστότοπο: https://neon.org.gr/en/exhibition/making-oddkin-for-joy-for-trouble-for-volcano-love/

Η Hortense le Calvez είναι Γαλλίδα καλλιτέχνις με έδρα τον Πόρο και συνεργάτη τον Mathieu Goussin (με τον οποίο αποτελεί το ντουέτο Forlane VI). Το έργο τους είναι υποβρύχιο: διερευνά τα θέματα της περιβαλλοντικής δυστοπίας, του οικο-άγχους και του ανθρωποκενού. Εργάζονται για την υλοποίηση μιας residency καλλιτεχνών στον Πόρο που ονομάζεται midwater, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να φανταστούν θαλάσσια έργα συνεργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις ιστοσελίδες τους: https://forlane6studio.com/ και https://www.midwater.net/

Η Σταματίνα Πάλμου είναι Ελληνίδα καλλιτέχνις που εργάζεται πάνω στο φυσικό περιβάλλον εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος του οργανισμού Ecoart, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών στην Ελλάδα αφιερωμένη στις περιβαλλοντικές πρακτικές. Η κολεκτίβα προσφέρει διάφορα εργαστήρια με φυσικά υλικά στο νησί της Λευκάδας. Η καλλιτέχνις εργάζεται με μια ευρύτερη ποικιλία μέσων και ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και τον πειραματισμό για τη δημιουργία παραγωγικών οικοσυστημάτων.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Εcoart και την Σταματίνα σε αυτή την ιστοσελίδα: http://ecoart.gr/artists/stamatina/

Η Lauranne Germond είναι διευθύντρια και συνιδρύτρια του COAL, εκπρόσωπο στη Γαλλία των Ευρωπαϊκών δικτύων Imagine2020 και Creative Climate Leadership. Η οργάνωση COAL είναι πρωτοπόρος στη Γαλλία και υποστηρίζει μια κουλτούρα της οικολογίας που αναδύεται εδώ και δέκα χρόνια, με διάφορες δραστηριότητες όπως εκθέσεις ή δημόσιες διαλέξεις. Κάθε χρόνο, ο οργανισμός απονέμει σε έναν επιλεγμένο καλλιτέχνη το βραβείο COAL Art and Environment, υποστηρίζοντας οικονομικά την παραγωγή του έργου του, μέσω μιας καλλιτεχνικής residency. Επιπλέον, το COAL ξεκίνησε το Ressource0, το πρώτο media αφιερωμένο σε εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες που συνδέουν τέχνες και οικολογία.
Ανατρέξτε στον ιστότοπο COAL: http://www.projetcoal.org/coal/ και στο δικτυακό τόπο Ressource0: http://www.ressource0.com/Επόμενα ραντεβού:

ΠΛAΤΩ MEDIA N°2 | 18.06.2019 19.30' | Υποστηρίζοντας την οικολογική δημιουργία.

ΠΛAΤΩ MEDIA N°3 | 17.09.2019 | Αναπτύσσοντας βιώσιμες πρακτικές στον πολιτισμό.

 

Ελεύθερη είσοδος, ταυτόχρονη μετάφραση

 

Επαγγελματικές Συναντήσεις

Παράλληλα με το πρώτο πλατό media που συγκεντρώνει διάφορους φορείς της οικολογικής κουλτούρας, οι συναντήσεις αυτές προσφέρουν έναν χώρο ανταλλαγής και προβληματισμού για όσους θέλουν να μοιραστούν το project τους και να συνεργαστούν. Το σεμινάριο αυτό στοχεύει στο να ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και την ανάπτυξη ενός δικτύου φορέων της οικολογικής κουλτούρας.

Για περισσότερες πληροφορίες: culturel@ifa.gr