Οι σπουδές μηχανικών στη Γαλλία

Τα πολυτεχνεία στη Γαλλία λέγονται écoles dingénieurs

Υπάρχουν πάνω από 200 écoles dingénieurs στη Γαλλία, ιδιωτικά και δημόσια (Τα ¾ των écoles dingénieurs είναι δημόσια)

Τα écoles dingénieurs είναι ξεχωριστά από τα πανεπιστήμια, ανήκουν στην κατηγορία των Grandes Ecoles. Αποτελούν μια ιδιαιτερότητα της γαλλικής εκπαίδευσης: πρόκειται για πρωτότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα μεγάλου κύρους, αλλά η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη

Η Γαλλία διαθέτει περίπου 240 Σχολές Μηχανικών που καλύπτουν όλους τους τομείς των επιστημών του μηχανικού.

Το πτυχίο μηχανικού (diplômed’ingénieur) είναι εθνικό πτυχίο, είναι ισότιμο με Master και επιτρέπει την εγγραφή σε ένα πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών. Ανάλογα με τις Σχολές, το πτυχίο μπορεί να είναι γενικής κατεύθυνσης ή πιο εξειδικευμένο (γεωπονία, χημεία, βιολογία, πληροφορική, κλπ.).

Το κόστος εγγραφής στα δημόσια πολυτεχνεία είναι 610 ευρώ ετησίως (2017-2018).

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνής Διαγωνισμός της Ecole Polytechnique


POLYTECHNIQUE

Aυτός ο διαγωνισμός απευθύνεται στους φοιτητές που δεν έχουν τη γαλλική υπηκοότητα και οι οποίοι έχουν ήδη κάνει δύο έτη Πανεπιστημιακών σπουδών στους τομείς των θετικών επιστημών ή της μηχανικής, και που έχουν διακριθεί βάσει των ακαδημαϊκών τους αποτελεσμάτων στα μαθηματικά και/ή στη φυσική.

Η ιστοσελίδα υποψηφιότητος ηλεκτρονικά είναι ανοιχτή από τις αρχές Ιουνίου και βρίσκεται στο http://www.admission.polytechnique.edu/

Συμπληρωματικές πληροφορίες για την Ecole Polytechnique καθώς και για τη διαδικασία υποδοχής υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα της στο Ίντερνετ http://www.polytechnique.edu ή γράφοντας ένα mél στην υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων στο international-v2@polytechnique.fr.
Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής IFP School

ifpschoollogopetit

Το IFP School είναι μια Ανώτατη Σχολή υψηλού κύρους της Γαλλίας. Ανήκει στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό Ινστιτούτο IFP Energies Nouvelles, το οποίο προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο εκπαιδευτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της βιομηχανίας και της κοινωνίας στους τομείς της ενέργειας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της πετροχημείας, των μεταφορών και των κινητήρων. Με το ποσοστό ξένων φοιτητών ίσο με 50%, η Σχολή έχει εκπαιδεύσει, από την ίδρυσή της το 1928 μέχρι σήμερα, φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες.

Οι Έλληνες απόφοιτοι, σε αντιστοιχία με ανάλογες πρωτοβουλίες σε Rio de Janeiro, Caracas, Madrid, Houston και Lyon, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα τοπικό «Club» με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής με στόχο την επανασύνδεση των αποφοίτων κάθε εθνικότητας που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και τη σύσφιξη των δεσμών με την ελληνογαλλική κοινότητα. Πρόκειται για ένα δίκτυο που αριθμεί σήμερα περί τα 50 μέλη τα οποία μοιράζονται όχι μόνο μια κοινή ακαδημαϊκή εμπειρία αλλά και ένα ενδιαφέρον, προσωπικό ή επαγγελματικό, για τους τομείς της ενέργειας, της αειφόρου ανάπτυξης και, φυσικά, τη Γαλλική κουλτούρα.

Για περισσότερες πληροφορίες: ifpgreece.wordpress.com