Λυκείο Άντισσας, Μυτιλήνη: Μαϊος 2013

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άννα Καλύβα

 Οι μαθητές της Α’Λυκείου της Άντισσας, Μυτιλήνης, νικητές του Μεγάλου Βραβείου της Γαλλοφωνίας 2013 μοιράζονται το ταξίδι, τις εντυπώσεις και την εμπειρία της συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις Άνοιξη Λυκειόπαιδων και Μαθητευομένων της περιφέρειας PACA.

Διηγούνται το ταξίδι τους…

-          Γιατί να μάθουμε γαλλικά;

-          Γιατί να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας με θέμα «Λοιπόν διηγήσου»; Και σιγά μην κερδίσουμε το βραβείο εμείς….

-          Στάσου! Έχω μία ιδέα…

-          Κι εγώ έχω μία ιδέα!

-          Πώς λέμε στα γαλλικά «Μια φορά κι έναν καιρό»;

-          Υπάρχει και στα γαλλικά το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας;

-          Και πώς γυρίζουμε ένα πλάνο; Το μοντάζ ποιος θα το κάνει; Αχ κυρία, δεν θα τα καταφέρουμε, έχουμε τα πρόβατα, έχουμε και τα άλλα μαθήματα…

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στο απομακρυσμένο μας λύκειο: ταινία για το διαγωνισμό Γαλλοφωνίας και εκμάθηση γαλλικών, με τους μαθητές παράλληλα στοχευμένους σ’ αυτούς τους δύο άξονες, που κάπου-κάπου μπερδεύονταν μεταξύ τους!

Και τι αναπάντεχη έκπληξη η ανακοίνωση της απόκτησης του Mεγάλου Bραβείου στον τομέα μικρού μήκους ταινιών με έπαθλο ένα ταξίδι στη Μασσαλία για όλους τους μαθητές των γαλλικών της Α Λυκείου της Άντισσας με στόχο τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις Άνοιξη Λυκειόπαιδων και Μαθητευομένων της περιφέρειας PACA!

-          Κυρία, πώς λέμε στα γαλλικά «χάρηκα που σε γνώρισα»; Καθίστε να το γράψω. Τάσο μάθε το καλά! Τι θα πούμε για να τους ευχαριστήσουμε;

-          Τι φαγητά τρώνε στη Γαλλία;

-          Θα μιλάμε μόνο γαλλικά;

 

Το ταξίδι ξεκίνησε οδικώς την Τρίτη 14 Μαΐου από το μικρό χωριό μας για την πόλη της Μυτιλήνης και μετά με πλοίο για την Αθήνα.

Οι μαθητές έφτασαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τετάρτη το πρωί πήραν πρωινό με τις υπεύθυνες του ταξιδιού τους, τις κυρίες Οντίλ Κομπασό, Εμμανουέλ Μπουαγιόν και Ελένη Μπέη καθώς και παρουσία της Σχολικής Συμβούλου κυρίας Χρυσούλας Τσίγκρη και στη συνέχεια περιηγηθήκαν στα γραφεία, γνώρισαν κόσμο, παρουσιάστηκαν, χαιρέτησαν, αστειεύτηκαν στα γαλλικά – όπως μπορούσαν, όντας αρχάριοι στα γαλλικά- , ξεφύλλισαν βιβλία στη βιβλιοθήκη Οκταβίου Μερλιέ και το απόγευμα πήγαν στο αεροδρόμιο. Προορισμός η πόλη της Μασσαλίας.

Έφτασαν αργά στην Καμάργκ, μαζί με την ισραηλινή και την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία. Τίποτε δεν τους εμπόδισε να γνωριστούν μεταξύ τους στο λεωφορείο, να μιλήσουν, να αστειευτούν, να χαμογελάσουν και να δώσουν ραντεβού για την επόμενη μέρα.

-          À demain!! Bonne nuit!

-          Αύριο που θα πάμε; Τι θα δούμε;

 

Η Πέμπτη ξεκίνησε με μία περιήγηση στην πόλη της Αρλ, όπου θαύμασαν τα μνημεία της, τις Αρένες, το Μουσείο του Βαγκ Γκοχ, το αρχαίο θέατρο, τις γοτθικές εκκλησίες, το ποτάμι που διέτρεχε την πόλη, τα γραφικά σοκάκια της, επισκέφθηκαν εκθέσεις φωτογραφίας, γκαλερί, περπάτησαν παρέα με συνομήλικούς τους από όλες τις χώρες του κόσμου.

Γύρισαν το απόγευμα στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δίπλα στο ποτάμι σε μια ανθοστόλιστη και ήρεμη τοποθεσία. Μετά από ένα γαστρονομικό δείπνο, άρχισε το πάρτυ: χορός, μουσική, σόου, διασκέδαση, παιχνίδια, γέλια και γνωριμίες με μαθητές άλλων εθνικοτήτων. 2500 χιλιάδες μαθητές έχουν πολλά να πουν μεταξύ τους!

-          Λέτε κυρία να μην τα καταφέρω με το μοντάζ; Δεν ξέρω καλά το πρόγραμμα…

-          Τι θέμα θα έχει η ταινία;

-          Πότε θα γράψουμε το σενάριο; Αφού δεν ξέρουμε καλά γαλλικά…

 

Η Παρασκευή ήταν η μεγάλη μέρα. Φτάσαμε στις εγκαταστάσεις των εκδηλώσεων. Πήραμε ένα ποτιστήρι, έναν χαρταετό και μια ταμπλέτα λήψης και δημιουργίας μοντάζ. Ο στόχος: η δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους, με ελεύθερο θέμα αλλά με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνταν αυτά τα αντικείμενα στην ταινία, και όλο αυτό μέσα σε λίγες ώρες! Γύρω μας, άλλοι μαθητές διαγωνίζονταν στο τραγούδι και τη σύνθεση, στο χορό, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στο θέατρο, στα αθλήματα, στη μόδα… Μία πρωτόγνωρη όσμωση ανθρώπων, τεχνών, πολιτισμών, νέων ιδεών!!!

Λευκώματα, τσάντες, βιβλία, σημαίες, μπλούζες, αδιάβροχα, καπέλα, ποτήρια, σημειωματάρια, στυλό, αφίσες και απονομή του επάθλου από τον Περιφερειάρχη της Κυανής Ακτής μπροστά σε χιλιάδες έφηβους και μεγάλους ήταν η τιμητική έκφραση της γαλλικής γενναιοδωρίας.

-          Merci Madame pour la Francophonie!

-          Merci mille fois Institut Français d’Athènes/Ambassade de France en Grèce pour ce sublime voyage!

-          Rendez-vous l’année prochaine au Printemps des Lycéens et des Apprentis 2014 !

-          Αμήν!

 

Μ’ αυτά τα λόγια αποχαιρέτησαν οι μαθητές τη Μασσαλία, ενθουσιασμένοι από τα τοπία, τη φιλοξενία και την πρωτόγνωρα εξαιρετική εκδήλωση, χαρούμενοι που τα κατάφεραν κι έφτιαξαν την ταινία τους, ακόμα κι αν δεν κέρδισε το Βραβείο των εκδηλώσεων, χαρούμενοι για την επιβράβευση της προσπάθειάς τους και την ενθάρρυνσή τους, έκπληκτοι και εμπνευσμένοι από τη δημιουργικότητα των συνομήλικών τους. Ήταν μακράν η καλύτερη παρότρυνση!

Είναι ωραίο να κάνεις το πρώτο σου μεγάλο ταξίδι σε ξένο τόπο κάτω από τέτοιες συνθήκες! Αλλά και να λες για τους μαθητές σου: Ναι, πήγαν στη Γαλλία!