Διάλεξη της Françoise Combes, κατόχου τής έδρας «Γαλαξίες και Κοσμολογία»

CollegeFr_COMBESΟι μαύρες τρύπες

Κύκλος «Collège de France»

12.11.2019, 19.00 ́ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για την τρίτη διάλεξη του Κύκλου «Collège de France» 2019, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει προσκαλέσει μία από τους κορυφαίες ειδικούς στον κόσμο, στον τομέα των γαλαξιών. η Françoise Combes, που εργάζεται εδώ και σαράντα χρόνια στον τομέα της προέλευσης του Σύμπαντος, είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει έδρα αστροφυσικής σε αυτό το ιστορικό ίδρυμα της Γαλλίας που ιδρύθηκε τον 16ου αιώνα.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του François Héran

CollFr Heran thumbnailO διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης | ΒΙΝΤΕΟ

Κύκλος «Collège de France»

21.05.2019, 19.00΄ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα ένα βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της δεύτερης διάλεξης που οργανώνεται στο πλαίσιο του Κύκλου « Collège de France », μια συνεργασία του IFG με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του Patrick Boucheron

boucheronΜεταξύ της Ελληνικής Αρχαιότητας και της εποχής μας

Κύκλος «Collège de France» | ΒΙΝΤΕΟ

28.03.2019, 19.00΄ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανανεώνουν το 2019 τη συνεργασία τους με το Collège de France, μοναδικό δημόσιο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Γαλλία, χωρίς αντίστοιχό του στον κόσμο. Ο διαπρεπής αυτός θεσμός συγκεντρώνει, στην υπηρεσία της έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης, μια ομάδα εκλεγμένων καθηγητών οι οποίοι έχουν διακριθεί για την σπουδαιότητα των ερευνών τους, στον κλάδο των θετικών επιστήμων και στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Διαβάστε Περισσότερα

3ος κύκλος διαλέξεων του Collège de France | Edith Heard

College de FranceΕίμαστε κάτι περισσότερο από τα γονίδιά μας; Ο ρόλος της επιγενετικής στην ανάπτυξη των οργανισμών και τη φυσιοπαθολογία

Edith Heard - Έδρα Επιγενετική και κυτταρική μνήμη

09/06/2015, 19.00 | Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Έπειτα από το επίτευγμα της αλληλούχισης του ανθρώπινου γονιδιώματος στις αρχές του 2000, η επιγενετική προσπαθεί σήμερα να κατανοήσει τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων, μια σημαντική πρόκληση για τη γνώση των έμβιων οργανισμών που ανοίγει το δρόμο σε εντυπωσιακές και ανεξερεύνητες μέχρι στιγμής θεραπευτικές προοπτικές. 

Διαβάστε Περισσότερα

3ος κύκλος διαλέξεων του Collège de France | Giles Boeuf

College de FranceΒιοποικιλότητα, από τους ωκεανούς και τα δάση έως την πόλη

Giles Boeuf - Έδρα Αειφόρος ανάπτυξη - Περιβάλλον, Ενέργεια και Κοινωνία

05/02/2015, 19.00 | Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η βιοποικιλότητα δεν συνίσταται απλώς σε μια απογραφή των ειδών, αλλά αφορά ουσιαστικά το σύνολο των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι έμβιοι οργανισμοί μεταξύ τους και με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα, και σε τι στάδιο θα βρίσκεται αύριο έχοντας υποστεί τη μεγαλύτερη διάβρωση στα χρονικά εξαιτίας του ανθρώπου, ο οποίος είναι και ο ίδιος αποκύημα της;

Διαβάστε Περισσότερα