Διάλεξη του Lucas Chancel

chancelΠαγκόσμιες ανισότητες: πού βρισκόμαστε σήμερα; | ΒΙΝΤΕΟ

Κύκλος «Σύγχρονη σκέψη»: Οι προκλήσεις της ισότητας

22.01.2019, 19.30΄| Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Απέναντι στην ανησυχητική επιδείνωση των ανισοτήτων στον κόσμο και παρά το γεγονός ότι η αρχή της ισότητας είναι καταγεγραμμένη στο Σύνταγμα και στο έμβλημα της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί, το 2019, διανοούμενους που προέρχονται από διάφορους επιστημονικούς τομείς, για να τοποθετηθούν σχετικά με τις προκλήσεις της ισότητας στις μέρες μας. Ο οικονομολόγος, Lucas Chancel, εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο θέτοντας το ζήτημα των ανισοτήτων οι οποίες δεν παύουν να διευρύνονται στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Lucas Chancel είναι ερευνητής κοινωνικών επιστημών και οικονομολόγος, με ειδίκευση στην οικονομία των ανισοτήτων και στις επιστήμες του περιβάλλοντος. Το έργο του επικεντρώνεται στη μέτρηση των οικονομικών ανισοτήτων, την αλληλεπίδρασή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την υλοποίηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.

Ο Lucas Chancel συνδιευθύνει με τον οικονομολόγο Thomas Piketty το «Εργαστήριο για τις Παγκόσμιες Ανισότητες» και το WID.world (World Inequality Database) στην École d'Économie de Paris (PSE). Επίσης, είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (IDDRI) και καθηγητής στο Sciences Po στο Παρίσι.

Έχει συγγράψει, μαζί με τον Thomas Piketty την Έκθεση για τις Παγκόσμιες Ανισότητες 2018.

Για τους συγγραφείς αυτούς, «η οικονομική ανισότητα είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο, και ως ένα βαθμό αναπόφευκτο». Θεωρούν ότι «εάν η επιδείνωση των ανισοτήτων δεν αποτελέσει αντικείμενο παρακολούθησης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάθε είδους πολιτική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Ο Lucas Chancel είναι επίσης συγγραφέας του έργου Insoutenables inégalités : Pour une justice sociale et environnementale (Εκδόσεις Les Petits Matins, 2017 προσεχώς στα αγγλικά από το Harvard University Press).

Συντονισμός: Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές