27|02-27|05|2014 | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

31 Μαίου, 9:30 - 15:00

Κήπος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών | Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για τους νέους

«Ο Μικρός Πρίγκιπας, ο πλανήτης κι εγώ»

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων από την κυκλοφορία του βιβλίου του Σαιντ Εξυπερύ

 

 

 

Στην τέταρτη χρονιά του, το γαλλο-ελληνικό φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις σας προσκαλεί, πριν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, να ανακαλύψετε τους επιστήμονες που αφουγκράζονται τον πλανήτη και τις τεχνολογικές εφευρέσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας ολοένα και πιο προηγμένης παρατήρησης των φαινομένων.

Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά, τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία, αποτελούν την κατευθυντήρια γραμμή αυτού του φεστιβάλ, που θα παρουσιάσει τα προγράμματα παρατήρησης της Γης και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και προβολές.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

 

27.02, 19.30
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ:
HUBERTREEVES | ΒΙΝΤΕΟ

«Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται»
Συνεχίζονταςτηναποκατάστασητουπλανήτη

 

με τονHubertREEVES, Αστροφυσικό, Πρόεδρο της οργάνωσης Humanité et Biodiversité

Πρόλογος: Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός, Επιστημονική συνεργάτης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο αστροφυσικός Hubert Reeves, διεθνώς γνωστός ως εξαιρετικός επιστήμονας αλλά εξίσου και ως στοχαστής της σύγχρονης εποχής και έντονα στρατευμένος αγωνιστής της οικολογίας, στην έναρξη του φεστιβάλ θα παρουσιάσει μια ομιλία στην οποία θα συναντηθούν η αστρονομία και η οικολογία. Έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μελέτη της γέννησης και της ιστορίας του σύμπαντος στη NASA, στο Πανεπιστήμιο Paris VII, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο του Montreal, ο Hubert Reeves ενδιαφέρεται πλέον για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ο Reeves, ανθρωπιστής επιστήμονας, πρόεδρος της οργάνωσης Humanite et biodiversite, προωθεί μια ηθική που σέβεται τους έμβιους οργανισμούς και μια «πράσινη αφύπνιση» που συμφιλιώνει την ιστορία της ανθρωπότητας με την ιστορία του σύμπαντος.

 

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

 

4 Μαρτίου, 19:30

Ίδρυμα Ευγενίδου

Διάλεξη

«Ποιό το μέλλον των θαλασσών μας;» | ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

με τους :

- Xavier DURRIEU DE MADRON, Διευθυντή ερευνών του CNRS, Πανεπιστήμιο Perpignan

- Ευάγγελο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,Διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών

 

 

26 Μαρτίου - 7 Απριλίου, 9:30 – 13:00

Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για σχολεία

« Ένας συγγραφέας, ένας επιστήμονας και μια σχολική τάξη »

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη

 

31 Μαρτίου, 19:30

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Διάλεξη

«Εξ αποστάσεως ανίχνευση ηφαιστειακών εκρήξεων και πυρκαγιών»| ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ | BINTEO

με τους :

- SteveTAIT,Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris 7-Denis Diderot,

«Ηφαίστεια στο μάτι των δορυφόρων»,

- Χάρη ΚΟΝΤΟΕ, Διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

«Γιατί η δορυφορική εικόνα φέρνει την ανατροπή στην ανίχνευση πυρκαγιών»

 

Υπάρχει δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την έναρξη μιας δασικής πυρκαγιάς ήδη από τα πρώτα λεπτά; Μπορούμε να παρατηρούμε ταυτόχρονα και τα 1500 περίπου ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη;

Η αρμάδα των δορυφόρων που περιστρέφεται αέναα πάνω από το κεφάλι μας περιλαμβάνει και κάποιους, κυρίως μετεωρολογικούς δορυφόρους, οι οποίοι παρέχουν δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν – πέρα από τον αρχικό σκοπό τους – και για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Σήμερα, η εκπληκτική πρόοδος των δορυφορικών τεχνικών παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης μιας ηφαιστειακής έκρηξης ή μιας πυρκαγιάς, με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Στη Γαλλία, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι εικόνες που προέρχονται από τους δορυφόρους, τους «φρουρούς του διαστήματος», μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αρκετούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την παροχή υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Στην περίπτωση των ηφαιστείων, η παρακολούθηση μέσω δορυφόρου παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον τομέα των αερομεταφορών , δεδομένου ότι ένα νέφος στάχτης μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση στον εναέριο χώρο για πολλές μέρες, όπως συνέβη το 2010.

Ο Steve Tait, ηφαιστειολόγος, και ο Χάρης Κοντόες, ειδικός της δορυφορικής απεικόνισης, μάς μιλούν για τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό και μας εξηγούν με συγκεκριμένα παραδείγματα τη σημασία τους για το κοινωνικό σύνολο.

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

1 Απριλίου, 11:50 – 13:15

Σχολή Μωραΐτη

Ομιλία – show

Επιστημονικές ζυμώσεις

«Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά» : πειράματα με τα 4 στοιχεία

με τον Richard -EmmanuelEASTES, Δρα. Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, Υφηγητή Χημείας, Πρόεδρο της οργάνωσης «Les Atomes Crochus» και της ομάδας «Traces»

Σε συνεργασία με την οργάνωση «Les Atomes Crochus»

 

 

2 Απριλίου, 15:30 - 19:00

Σχολή Μωραΐτη

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς  | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιστήμη-Κοινωνία : η διαχείριση κοινωνικοτεχνικών αντιπαραθέσεων στη σχολική τάξη

Αντι-διαισθητικά πειράματα: πειραματίζομαι και μαθαίνω

με τον Richard - EmmanuelEASTES

Σε συνεργασία με την οργάνωση «Les Atomes Crochus»

 

 

 

 

7 Απριλίου, 19:30

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

 

Διάλεξη

«Ο αέρας της Μεσογείου στο μικροσκόπιο. Επινόηση νέων υπηρεσιών για τον πολίτη» | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | ΒΙΝΤΕΟ

με τους :

- JeanSCIARE, Διευθυντή ερευνών, Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας/Εργαστήριο των Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος- LSCE/CEA/CNRS

- Χρήστο ΓIAΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ, Ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή)

Η τέταρτη από τις 6 ομιλίες του κύκλου αυτού που διοργανώνεται στις 7 Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και είναι αφιερωμένη στο μέλλον του μεσογειακού κλίματος.

Οι ειδικοί σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής προβλέπουν ότι, με ορίζοντα την πεντηκονταετία 2050-2100, το κλίμα της Βόρειας Ευρώπης θα προσομοιάζει με το μεσογειακό κλίμα. Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε τι είδους κλίμα θα έχει η λεκάνη της Μεσογείου, και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, σε 50 ή 100 χρόνια; Το ερώτημα αυτό, το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων για τους τομείς της υγείας και της οικονομίας, αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών που εκπονούνται σε ελληνικά και γαλλικά εργαστήρια.

Δεδομένου ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών ηπείρων και της αντίστοιχης ρύπανσης αυτών αλλά και ότι παρουσιάζει υψηλό βαθμό αστικοποίησης, η περιοχή της Μεσογείου υφίσταται έντονες πιέσεις οφειλόμενες στον ανθρώπινο παράγοντα. Όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις αυτές έχουν άμεσες επιπτώσεις στο κλίμα (θερμοκρασίες, υδρολογία, κλπ.) αλλά και στο επίπεδο της ρύπανσης που αναπνέουμε στον αέρα. Επιπλέον, τα εν λόγω φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη αλληλεξάρτηση. Παραδείγματος χάρη, αποδείχθηκε ότι η ηλιοφάνεια της Μεσογείου προκαλεί αύξηση της φωτοχημικής ρύπανσης, η οποία με τη σειρά της έχει επιπτώσεις στο κλίμα της συγκεκριμένης ζώνης.

Ο Jean Sciare και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος θα μας παρουσιάσουν όσα γνωρίζουμε ήδη αλλά και όσα αγνοούμε σχετικά με την εξέλιξη του μεσογειακού κλίματος με ορίζοντα την πεντηκονταετία 2050-2100: θερμοκρασίες, ρύπανση, κίνδυνος πλημμύρας, ακραία φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους, απαντώντας επίσης σε όλες σας τις ερωτήσεις.

 

Ο JeanSciare είναι ένας από τους καλύτερους γάλλους ειδικούς της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι επικεφαλής της ομάδας πειραματικής ατμοσφαιρικής Χημείας του Εργαστηρίου των Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος- LSCE/CEA/CNRS. Το 2010, διακρίθηκε με το Βραβείο επιστημονικής Αριστείας του CNRS (Εθνικού κέντρου επιστημονικών ερευνών της Γαλλίας). Οι μελέτες του εργαστηρίου του ήταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας πριν λίγες μέρες στη Γαλλία, όταν οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέβηκαν στις μεγάλες πόλεις σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η ομιλία του θα έχει ως τίτλο: «Αναπνεύστε, είστε μολυσμένοι!»

 

Η ομιλία του Χρήστου Γιαννακόπουλου, Διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μέλους της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) έχει τίτλο: Το μέλλον του μεσογειακού κλίματος» . Η έρευνα του Δρ. Χρήστου Γιαννακόπουλου επικεντρώνεται στην ανάλυση των αλλαγών σε ακραία κλιματικά φαινόμενα και των επιπτώσεών τους σε διάφορους τομείς δραστηριότητας (π.χ. ζήτηση ενέργειας, δασικές πυρκαγιές, τουρισμός, υγεία) εξαιτίας της ανθρωπογενούς θέρμανσης στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο.

 

 

ΜΑΪΟΣ

 

 

2 Μαίου - 25 Μαίου

Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά

 

Έκθεση για την κλιματική αλλαγή, βασισμένη στο κόμικ του P. Squarzoni «SaisonBrune» (εκδόσεις Delcourt)

 

 

19 Μαίου, 19:30

Ίδρυμα Ευγενίδου

 

Διάλεξη «Η Γη από ψηλά, η Γη από χαμηλά» | ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

με τις :
- PascaleULTRÉ-GUÉRARD,Υπεύθυνη των προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης, Εθνικό ΚέντροΔιαστημικών Μελετών (CNES)
- Μαρία ΣΑΧΠΑΖΗ
, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

 

27 Μαίου, 19:30

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

 

Ομιλία λήξης

με τους:

- JeanJOUZEL, Κλιματολόγο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (CEA), Αντιπρόεδρο της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή)

- Χρήστο ΖΕΡΕΦΟ, Ομότιμο Καθηγητή, Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή)

 

 

 

 

Ο Jean Jouzel, ένας από τους παγκοσμίως γνωστότερους κλιματολόγους και ειδικούς των παγετώνων, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, με το βραβείο Νόμπελ το 2007 μαζί με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) αλλά και με το βραβείο Vetlesen τον Φεβρουάριο του 2013.

Αντιπρόεδρος της GIEC και διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre Simon Laplace, μπόρεσε να εισχωρήσει στα μυστικά των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και να εξαγάγει δεδομένα απαραίτητα για τη γνώση του παρελθόντος και για το μέλλον του πλανήτη Γη.

http://www.futura-sciences.com/magazines/environnement/infos/personnalites/d/climatologie-jean-jouzel-907/#bio

 

 

 

 

 

Ο Χρήστος Ζερεφός διευθύνει το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένες εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση του στρώματος του όζοντος, στις οποίες συμμετείχε, οδήγησαν στην επιτυχία του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Είναι επίσης διεθνώς γνωστός για τις επιστημονικές του εργασίες και για τη συμμετοχή του στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή η οποία τιμήθηκε με το Nobel Ειρήνης 2007. Είναι πρόεδρος στο Μαριολοπούλειο- Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και από το 2013 Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού National Geographic.

http://www.zerefos.gr/gr/

 

Είσοδος ελεύθερη, Ταυτόχρονη μετάφραση

 

31 Μαίου, 9:30 - 15:00

Κήπος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για τους νέους

«Ο Μικρός Πρίγκιπας, ο πλανήτης κι εγώ»

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων από την κυκλοφορία του βιβλίου του Σαιντ Εξυπερί

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και με την υποστήριξη της COCO-MAT

 

 

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

 

5 Ιουνίου, 21:00

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Προβολή και συζήτηση

«Η Γη υπό το σεληνόφως»

Παρουσία τουAdrienNormier, πιλότου, «Φτερά για την επιστήμη»

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και με την υποστήριξη του CAID και της COCO-MAT

 

 

30 Ιουνίου, 21:00 -23:00

Βεράντα του Λέξη-Λόγος

 

Αφιέρωμα

Σαντορίνη : διασταυρωμένα πορτρέτα

Ένα ταξίδι μεταξύ λογοτεχνίας και επιστήμης

Με την Παρασκευή Νομικού, Λέκτορα Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας,Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ

τηλ. 210 94 69 688, ώρες 09:00-15:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή

 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σίνα 31, 10680 ΑΘΗΝΑ τηλ: 210 33 98 600

 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ / Observatoire National d’Athenes

Λόφος Νυμφών – Θησείο, 11810 ΑΘΗΝΑ τηλ. 210 34 90 104

 

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ

Ακαδημίας 65, ΑΘΗΝΑ τηλ.: +30 210 38 11 850

Κρατήσεις Θέσεων: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη, τηλ.: 210 36 50 024

 

ΛΕΞΗ-ΛΟΓΟΣ

Πλατεία Καπνικαρέας 3, 6ος όροφος, ΑΘΗΝΑ

τηλ. 210 33 11 602 / 69 76 67 33 95

 

 

17.02-23.03 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Παιδαγωγικά εργαστήρια για μαθητές γύρω από την έκθεση
Η Γη από ψηλά

Η έκθεση, που πραγματοποιείται από το περιφερειακό κέντρο προώθησης του επιστημονικού, τεχνικού και βιομηχανικού πολιτισμού Centre Sciences, μας προσφέρει μια επισκόπηση της Γης χάρη στις δορυφορικές εικόνες της εταιρείας PlanetObserver και μας δίνει τη δυνατότητα μιας διαδραστικής ανακάλυψης για να προσεγγίσουμε και να δοκιμάσουμε τη συμβολή της δορυφορικής απεικόνισης στην κατανόηση και την πρόβλεψη των φυσικών φαινομένων.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ


Διοργανωτές:
ΜΑΡΙΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΑΝΑΓΚΙΝΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
CONFÉRENCES SANS FRONTIÈRES

Υπό την αιγίδα
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Σε συνεργασία με:
ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
CAID SOCIETAS SCIENTIA ET ARS
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ
ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ
ΛΕΞΗ-ΛΟΓΟΣ