ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα 143 γαλλικά ινστιτούτα και πολιτιστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο είναι οργανισμοί που υπόκεινται στο Υπουργείο των Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και έχουν στόχο την προώθηση της πολιτιστικής, πνευματικής και οπτικοακουστικής συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών, την ανάδειξη της σύγχρονης γαλλικής και γαλλόφωνης καλλιτεχνικής δημιουργίας στο ευρύ κοινό, την παρουσίαση στους φοιτητές και τους ξένους καθηγητές της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης και την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας μέσα από ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιδρύθηκε το 1907 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ινστιτούτα του δικτύου αυτού λόγω της μακροχρόνιας και δυνατής ελληνογαλλικής φιλίας. 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος στην Αθήνα και τα παραρτήματά του στη Λάρισα και την Πάτρα, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Ελληνογαλλικό Λύκειο Ευγένιος Ντελακρουά, όλες οι υπηρεσίες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, μαζί με το μεγάλο αριθμό των γαλλικών εταιριών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, αποτελούν ένα πολύ ισχυρό δίκτυο που επιβεβαιώνει το αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ των δύο χωρών.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος είναι η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Προωθεί, οργανώνει και υποστηρίζει όλες τις θεσμικές ανταλλαγές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αποτελεί τον ιδανικό σύνδεσμο με τη Γαλλία και προσφέρει στους φοιτητές του ένα μοναδικό στην Ελλάδα γαλλόφωνο περιβάλλον, πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Στο κέντρο της πολιτικής συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης της Γαλλίας στην Ελλάδα βρίσκονται οι εξής δράσεις:

 

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ

Ο ετήσιος διαγωνισμός Γαλλοφωνίας, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με 7000 συμμετέχοντες σε περισσότερα από 450 σχολεία και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

Η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας είναι ειδικότητα εδώ και 100 χρόνια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, μέλος του δικτύου συνεργατών « Oui je parle français ». Πλαισιωμένο από μια ομάδα καθηγητών πλήρως εξοικειωμένων με τις νέες τεχνολογίες, προσφέρει μαθήματα για όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες, επαγγελματικές επιμορφώσεις και μαθήματα εξ αποστάσεως.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

•  Το γραφείο Campus France συμβουλεύει και υποστηρίζει τους φοιτητές στην κινητικότητα προς τη Γαλλία. Προτείνει επίσης το πρόγραμμα υποτροφιών, που υποστηρίζεται από τη γαλλική κυβέρνηση.
• Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσφέρει μαθήματα προετοιμασίας για την αναχώρηση στη Γαλλία και πανεπιστημιακές συνεργασίες για τα κοινά γαλλο-ελληνικά μεταπτυχιακά.

 

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

• Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προωθεί τις γαλλικές επιστημονικές συνεισφορές και τις μελέτες σχετικά με το αντίκτυπό τους στην κοινωνία, σε συνεργασία με μεγάλα ελληνικά ιδρύματα, σχολεία, μουσεία και μέσω εκθέσεων, συνεδρίων, προβολών ντοκιμαντέρ.

• Στρογγυλές τράπεζες, ημερίδες, σεμινάρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις: το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει τακτικά συζητήσεις ιδεών με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, συγγραφέων, εκδοτών και ιδρυμάτων, προκειμένου να αναδείξει τις ομοιότητες μεταξύ ελληνικών και γαλλικών προσεγγίσεων.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποδέχεται το γαλλικό πολιτισμό, αναδεικνύοντας έτσι την καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες της τις μορφές: εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας, αρχιτεκτονικής, θεατρικές συναντήσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, χορός.

• Κάθε χρόνο, οργανώνει αναγνωρισμένες εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, τις σειρές εκδηλώσεων focus ή το Cinedoc.

• Συμμετέχει σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν ελληνικοί οργανισμοί (Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Πινακοθήκη, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας).

 

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα είναι η Γαλλία στην καρδία της Αθήνας. Το γαλλόφωνο ίδρυμα που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια στην πρωτεύουσα υποδέχεται το κοινό του σε σύγχρονους χώρους.

• Το Auditorium Theo Angelopoulos, η υψηλής ποιότητας και πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων, με χωρητικότητα 150 έως 365 θέσεων, φιλοξενεί διαλέξεις και στρόγγυλές τράπεζες (Alain Badiou, Michel Houellebecq και Bernard-Henri Lévy, Βασίλης Αλεξάκης, Βιοποικιλότητα και Μεσόγειος, Γαλλική γαστρονομία), συνεντέυξεις Τύπου (Catherine Deneuve, Dany Brillant, Patricia Kass), ραδιοφωνικές εκπομπές (France Inter, BFM), θεατρικές παρουσιάσεις (Συναντήσεις με αφορμή το σύγχρονο θέατρο), συναυλίες (MC Solaar, Τα ραντεβού στη σκηνή του IFA), προβολές ταινιών (Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, Cinédoc).

• Η αμφιθεατρική αίθουσα Gisèle Vivier στον 1ο όροφο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Αθήνα έχει χωρητικότητα 60 ατόμων και είναι ιδανική για να υποδεχθεί ομιλίες, συνέδρια ή επιμορφωτικά σεμινάρια. Ανακαινίσθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία της εταιρίας VINCI και εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012.

• Η βιβλιοθήκη « Octave Merlier », στον 3ο όροφο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε περισσότερες από 60.000 πηγές : μυθιστορήματα, δοκίμια, κόμικς, εφημερίδες και περιοδικά, DVD, CD.

• Το γραφείο «Campus France» είναι στη διάθεσή του κοινού και παρέχει πληροφορίες και βοήθεια σε όλα τα βήματα σχετικά με τις σπουδές σας στη Γαλλία.

• Η αίθουσα «EMI» στη διάθεσή του κοινού, προσφέρει ποικίλο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό με τη χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας.

Το Café Paris - Athènes, προσφέρει μια επιλογή από φαγητά και γλυκά σε ένα φιλικά διαμορφωμένο περιβάλλον.ΕΠΙΣΗΣ…

• Το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (CCIFH)

• Το Εκπαιδευτικό κέντρο Αθηνών του Conservatoire national des Arts et Métiers (CNAM)

• Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (EFA).