Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Καλωσορίσατε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

VisitesΕπιθυμείτε να επισκεφθείτε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) με τους μαθητές ή τους φοιτητές σας; Δείτε παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την καλύτερη προετοιμασία σας.

Το IFG υποδέχεται μαθητές από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με σκοπό την ξενάγηση στους χώρους του, την παρουσίαση της ιστορίας και της δράσης του, την γνωριμία με το προσωπικό του. Το περιεχόμενο των επισκέψεων σχεδιάζεται με γνώμονα το γλωσσικό επίπεδο της κάθε τάξης και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικά εργαστήρια σχεδιασμένα από την παιδαγωγική ομάδα του Ινστιτούτου.

1ο  μέρος: «Υποδοχή και παρουσίαση του IFG »

  • Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας: παρουσίαση του IFG
  • Τμήμα εξετάσεων: παρουσίαση των εξετάσεων
  • Υπηρεσία Campus France (αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου & φοιτητές)

 

2ομέρος: « Δραστηριότητες »

  • Τμήμα μαθημάτων

Γνωριμία με το μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο: ηχογράφηση μίας ραδιοφωνικής εκπομπής που θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα AthénaVox, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην υπηρεσία της εκμάθησης και της προώθησης της γαλλικής γλώσσας.      

 

  • Βιβλιοθήκη Octave Merlier

Η βιβλιοθήκη Octave Merlier υποδέχεται όλο τον χρόνο σχολικές τάξεις για επισκέψεις και προγράμματα εισαγωγής στην αναζήτηση δεδομένων.

Οι επισκέψεις διεξάγονται αποκλειστικά εκτός ωραρίων λειτουργίας της βιβλιοθήκης, δηλαδή τα πρωινά της Δευτέρας. Προτείνεται στους ενδιαφερόμενους καθηγητές να επικοινωνήσουν, κατόπιν της εγγραφής τους, με την βιβλιοθήκη έτσι ώστε να σχεδιάσουν μαζί της το περιεχόμενο της επίσκεψης. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα δανεισμού για το σύνολο της τάξης στο όνομα του καθηγητή και υπό την ευθύνη του. Οι δραστηριότητες ξεκινούν με μία παρουσίαση του αναγνωστηρίου και των συλλογών αναφοράς που περιλαμβάνει, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τους πόρους που βρίσκονται στη διάθεσή τους στη βιβλιοθήκη.

 

Προτεινόμενες δραστηριότητες:

 

Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη και τις συλλογές της

Μία εισαγωγή των παιδιών στους διαφορετικούς τύπους εγγράφων που συναντούμε στη βιβλιοθήκη: ανακαλύπτουμε τις διαφορές μεταξύ άλμπουμ, μυθιστορήματα, κόμικς, ντοκιμαντέρ, περιοδικά, καλλιεργώντας έτσι τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες του επισκέπτη όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των εγγράφων, τα στοιχεία που τα διαφοροποιούν από την οικιακή βιβλιοθήκη, την διαχείρισή τους.

Η παρουσίαση αυτή συνοδεύεται από μία σύντομη εισαγωγή στην αρχειοθέτηση καθώς και από πρακτικές ασκήσεις αναζήτησης εγγράφων στη βιβλιοθήκη («κυνήγι κρυμμένου θησαυρού»).

Διάρκεια: 45’

Δημοτικό, επίπεδο A1 και A2

Θεματική αναζήτηση

Ο καθηγητής επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα εργασίας. Οι βιβλιοθηκάριοι αναζητούν τα σχετικά έγγραφα και παρέχουν μία βιβλιογραφία. Ο καθηγητής επιλέγει δέκα έγγραφα προς εκμετάλλευση.

Για τις τάξεις Γυμνασίου, μετά από μία σύντομη εισαγωγή στην αναζήτηση και την ταξινόμηση των εγγράφων στη βιβλιοθήκη, οι μαθητές καλούνται να συγκεντρώσουν οι ίδιοι τα διαθέσιμα έγγραφα γύρω από το επιλεγμένο θέμα.

Η εκμετάλλευση των εγγράφων γίνεται στη συνέχεια είτε επί τόπου στη βιβλιοθήκη είτε κατόπιν δανεισμού στην τάξη.

Παραδείγματα θεμάτων:

-       μία πόλη ή περιοχή: Παρίσι, Μασσαλία, Βρετάνη…

-       ένας συγγραφέας

-       μία σειρά ντοκιμαντέρ: βιώσιμη ανάπτυξη, σύγχρονη τέχνη, γαλλική κουζίνα…

-       εποχιακά θέματα: Χριστούγεννα (παραμύθια, τραγούδια, κατασκευές, τοπικές παραδόσεις, δημιουργία γιορτινού μενού…)

Διάρκεια: 45’ – 1 ώρα

Γυμνάσιο και Λύκειο, ομάδες επαγγελματιών

Η ομάδα της βιβλιοθήκης παραμένει βεβαίως ανοικτή σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση δραστηριοτήτων και παρουσίαση των συλλογών της.

 

  • Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας 

 

Διαδραστικό πολιτιστικό εργαστήριο: ο κόσμος της Γαλλοφωνίας

Μέσα από το εργαστήριο, οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τον κόσμο της γαλλοφωνίας και του γαλλικού πολιτισμού. Στο πρώτο μέρος, οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι γνωρίζουν ήδη πολλές γαλλικές λέξεις που χρησιμοποιούν καθημερινά (ελληνικά-γαλλικά).

Στη συνέχεια, μέσα από τη χρήση γεωγραφικών χαρτών και την οπτικοποίηση της παρουσίας της γαλλικής γλώσσας στις πέντε ηπείρους, οι μαθητές κατανοούν τη διεθνή σημασία της γαλλικής γλώσσας. Τέλος, εξοικειώνονται με την γλώσσα ανταποκρινόμενοι σε οδηγίες που τους δίνονται στα γαλλικά.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη μίας σύγχρονης και θετικής εικόνας της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας. Το εργαστήριο αποσκοπεί επίσης στην παρότρυνση των μαθητών για πραγματοποίηση σπουδών στη Γαλλία και συμβάλλει στην πεποίθηση ότι η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας αποτελεί μοναδική και εποικοδομητική διαδικασία.

 

3ο μέρος: «Προβολή ταινίας» (προαιρετικά)

Προβολή ταινίας / ταινίας μικρού μήκους στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Πρακτικές πληροφορίες

Η αίτηση για ομαδικές επισκέψεις γίνεται απαραιτήτως το αργότερο δύο εβδομάδες πριν την επιθυμητή ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης. Συνοδεύεται από επίσημη συνοδευτική επιστολή του ιδρύματος καθώς και από την φόρμα κράτησης.

 

Προετοιμάστε την επίσκεψή σας

- Κατεβάστε την φόρμα κράτησης με τις προσφερόμενες δραστηριότητες για μαθητές

- Ξεχωρίστε τις δραστηριότητες που αντιστοιχούν στο επίπεδο των μαθητών σας

- Επιλέξτε περισσότερες από μία δραστηριότητες

- Σημειώστε εναλλακτικές ημερομηνίες επίσκεψης και χρονικούς περιορισμούς εφόσον υπάρχουν

Εάν συνοδεύετε περισσότερους από 25 μαθητές, προτείνουμε την κατανομή τους σε τρείς ομάδες. Επίσης, ενθαρρύνουμε τους καθηγητές να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους ανατρέχοντας στους διαθέσιμους πόρους της ιστοσελίδας και της βιβλιοθήκης μας, ή ακόμη να συναντήσουν από κοντά την ομάδα που θα τους υποδεχτεί.

Επικοινωνία:

Ελένη Σταματοπούλου
Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας
Τηλ: 210 33 98 671 / Φαξ: 210 36 46 873 / E-mail: visites@ifa.gr