Οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε Στρασβούργο και Λιλ

Στρασβούργο, η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015

Ο Δεκέμβρης στο Στρασβούργο είναι μια τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά... από το 1570!

Αυτή η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι η παλαιότερη της Γαλλίας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Διεξάγεται στο κέντρο της πόλης, γύρω από τον καθεδρικό ναό ο οποίος γιορτάζει φέτος τα 1.000 χρόνια του. Φωτισμοί και στολισμοί μεταμορφώνουν την πόλη, ενώ μυρωδιές από μπαχαρικά και κανέλα ξυπνούν αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.

Εκατοντάδες έμποροι προτείνουν πρωτότυπα δώρα και παραδοσιακά αντικείμενα: αυθεντικά αντικείμενα τέχνης, τοπικές συνταγές και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά της Αλσατίας. Αλλά όχι μόνο… αφού φέτος το γειτονικό Λουξεμβούργο είναι η προσκεκλημένη χώρα! Ζαχαρωτά, bredles και λουκουμάδες, φουά γκρα και άλλες λιχουδιές από πάπια ή χήνα, ζεστό κρασί και αλσατικές μπύρες. Εκεί θα βρει κανείς κάθε απόλαυση… και θα ευχαριστήσει και τους καλεσμένους του!

Διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τις πλούσιες παραδόσεις της Αλσατίας, ενώ υπαίθριες συναυλίες συμπληρώνουν αυτό το μαγευτικό περιβάλλον της πλατείας Κλεμπέρ, όπου ένα τεράστιο έλατο απλώνει τα στολισμένα με σπινθηροβόλες γιρλάντες κλαδιά του.

Για τα εορταστικά δείπνα σας, θα βρείτε πολλά εστιατόρια που σερβίρουν τις πιο διάσημες σπεσιαλιτέ του Στρασβούργου, μεταξύ των οποίων το γνωστό λάχανο choucroute, το baeckoffe και η tarte flambée (Flammenkuche)!

Για περισσότερες πληροφορίες: http://noel.strasbourg.eu

Μια ματιά στην περιοχή της Αλσατίας μέσα από τη δημοσίευσή μας : http://ifa.gr/fr/la-france-autrement-fr-fr-1/vignoble-et-patrimoine-fr/alsace-fr

 

Λιλ, μεγάλη πόλη του Βορρά ιδιαίτερα πρόσχαρη και φωτεινή!

Από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015

Η Λιλ έχει και αυτή τη δική της αγορά … σίγουρα πιο νέα από αυτή του Στρασβούργου, αλλά αποτελεί εδώ και καιρό μια χριστουγεννιάτικη συνάντηση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Τοποθετημένη στην Place Rihour, η αγορά αυτή φιλοξενεί πάνω από 80 περίπτερα τα οποία προτείνουν μια ποικιλία δώρων, πήλινα διακοσμητικά αγαλματάκια από την περιοχή της Προβηγκίας, στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και εορταστικά προϊόντα. Εκεί θα βρείτε τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και αντικείμενα τέχνης από τη Ρωσία, την Πολωνία, το Κεμπέκ και από Ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής ! Pain d’épices και άλλα εδέσματα, ιταλική σοκολάτα και βάφλες Λιέγης, αλλά και φουά γκρα, τυρί de Savoie και το παραδοσιακό ζεστό κρασί… Φω μπιζού και κεραμικά αντικείμενα συμπληρώνουν τις αγορές.

Η Grande Roue της, η οποία βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, γίνεται το σύμβολο των εορταστικών εκδηλώσεων και προσφέρει μια απεριόριστη θέα στη φωταγωγημένη πόλη.

Εάν αναζητάτε τις σπεσιαλιτέ της Λιλ και της περιοχής της, Nord-Pas-de-Calais, θα πρέπει αναμφίβολα να δοκιμάσετε : τα διάσημα τυριά της (maroilles και mimolette), τα ζαχαρωτά και τις καραμέλες της (bêtises de Cambrai, carambar, chuques du Nord), το Welsh (ουαλέζικο πιάτο με λιωμένο cheddar), τη γεμιστή βάφλα της Λιλ, μεταξύ άλλων.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://noel-a-lille.com/, http://www.lilletourism.com