Νίκαια

NICE

Μια πόλη με μακρύ και πλούσιο παρελθόν, κυρίως κατά τη διάρκεια της ίδρυσης της Ελληνικής πολιτείας από τον 6ο αιώνα π.Χ.

 

Θα έχετε πολλούς λόγους για να την επισκεφθείτε : την πλούσια αρχιτεκτονική της κληρονομιά, τα πολυάριθμα μουσεία της και τις γκαλερί τέχνης, τις αίθουσες κινηματογράφου για σινεφίλ κοινό, την πλούσια τοπική κουζίνα, τις υπαίθριες αγορές λουλουδιών, λαχανικών και φρούτων, χωρίς να ξεχνάμε την ξακουστή Promenade des Anglais(7 χμ), την οποία οι κάτοικοι της Νίκαιας αποκαλούν Prom'.

 

Μουσείο Matisse

 

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου, η οποία παρουσιάστηκε στις αίθουσες της Villa des Arènes, μιας γενοβέζικης κατοικίας του 17ου αιώνα, μετρά 68 πίνακες ζωγραφικής και γκουας ντεκουπέ, 236 σχέδια, 218 γκραβούρες, 57 γλυπτά, 14 εικονογραφημένα βιβλία και 95 φωτογραφίες, 187 αντικείμενα που ανήκαν στο ζωγράφο τα οποία συμπληρώνουν διάφορες μεταξοτυπίες, γκομπλέν, κεραμικά, βιτρώ και έγγραφα.

Αυτή η συλλογή παρουσιάζει την καλλιτεχνική εξέλιξη του Ματίς στην ολότητά της και τις έρευνές του στον τομέα του χρώματος και της καλλιγραφίας.

 

Έκθεση « Henri Matisse : Regards sur la collection, une palette d objets »

Από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι την 1 Ιουνίου 2015

http://www.musee-matisse-nice.org/

 

Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης

 

Το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης (MAMAC) εγκαινιάστηκε το 1990, συνδυάζοντας πρωτοτυπία, μεγαλοπρέπεια και συνοχή με τον αστικό ιστό της Νίκαιας. Τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης περιλαμβάνει περίπου 1200 έργα που αντικατοπτρίζουν διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα : το Νεορεαλισμό, τη Μίνιμαλ τέχνη, την Εννοιολογική τέχνη, το Ποπ Αρτ...

http://www.mamac-nice.org/francais/

 

Μουσείο Chagall

 

Περιλαμβάνει τα πρώτα έργα του Chagall που μετατράπηκαν σε γκομπλέν από το 1964 στη Manufacture des Gobelins, με τη συμβολή μιας εκ των μεγαλύτερων ειδικών του είδους του 20ου αιώνα, την Yvette Cauquil-Prince, για την εκτέλεση του σημαντικού σταδίου της σύνδεσης ανάμεσα στο πρωτότυπο έργο του Chagall και στη μετατροπή του σε γκομπλέν.

Προσωρινή έκθεση από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 22 Ιουνίου 2015 : « MarcChagall, έργα υφαντουργίας»

 

http://musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/chagall/evenement/c-marc-chagall-oeuvres-tissees

 

Συμμετέχετε στην Ευρωπαϊκή νύχτα των μουσείων στη Νίκαια το Σάββατο 16 Μαΐου 2015: επισκέψεις καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας και ειδικές εκδηλώσεις θα σας κάνουν να ανακαλύψετε τα μουσεία με ασυνήθιστο τρόπο.

 


Έπαυλη
Kérylos

 

10χμ πριν τη Νίκαια, η Έπαυλη Kérylos κτίστηκε μεταξύ του 1902 και του 1908 πάνω σ'ένα βραχώδες ακρωτήριο που δεσπόζει στη Μεσόγειο ακολουθώντας το μοντέλο των επαύλεων της Αρχαίας Ελλάδος του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ. Αυτή η έπαυλη αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ δύο φιλελλήνων, του αρχαιολόγου Théodore Reinach και του αρχιτέκτονα Emmanuel Pontremoli που ονειρεύτηκαν να ξαναχτίσουν μια πολυτελή κατοικία της Δήλου.

 

Συναυλία με τον Philippe Depetris (φλάουτο) και τον Pascal Polidori (κιθάρα) με θέμα "Tango passion", την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 8 μ.μ.

 

Έκθεση με τίτλο RegardsdeGrèce(Ματιές από την Ελλάδα) από τις 29 Μαΐου έως τις 29 Νοεμβρίου 2015

Πενήντα περίπου μαυρόασπρες φωτογραφίες θα εκτεθούν στην Galerie des Antiques. Η έκθεση αυτή σας προτείνει ν'ανακαλύψετε την Ελλάδα από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου.

http://www.villa-kerylos.com/