Φεστιβάλ Aix-en-Provence: λυρική τέχνη

AIXΤο φεστιβάλ

9 Ιουνίου – 21 Ιουλίου 2015

Το διεθνές φεστιβάλ λυρικής τέχνης, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη αδυναμία στις όπερες του Mozart, πραγματοποιείται σε υπαίθρια θέατρα και στις μεγάλες αίθουσες της όπερας της Aix-en-Provence. Οι παραστάσεις που παραδοσιακά γίνονταν στην αυλή της παλαιάς Αρχιεπισκοπής, μοιράζονται σήμερα σε περισσότερους χώρους:  το théâtre de l’Archevêché, το Grand Théâtre de Provence, το Théâtre du Jeu de Paumeκαι το ξενοδοχείο Maynier d’Oppède.

Στην έκδοση του 2015, στην καρδιά ενός ξεχωριστού προγράμματος, το φεστιβάλ προτείνει σε μία μόνο βραδιά την Iolanta του Tchaïkovskiκαι την Περσεφόνη του Stravinski, όπου ο Peter Sellars και ο Θεόδωρος Κουρεντζής συναντιούνται, ερχόμενοι από δύο τελείως αντίθετους μουσικούς κόσμους, προσωπικότητες που ακτινοβολούν ανθρωπιά και οραματική ικανότητα.   

Πλήρες πρόγραμμα: http://www.festival-aix.com/fr


Πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, εκεί όπου το παλιό συναντά το σύγχρονο

Théâtre del'Archevêché
Place de l’Ancien Archevêché, 13100 Aix-en-Provence

Με την επίσημη σκάλα της, τους μεσαιωνικούς θόλους της και τις πτέρυγες του 17ου αιώνα, σ’ ένα σχεδόν τετράγωνο χώρο, η αυλή της παλαιάς Αρχιεπισκοπής είναι ένα από τα κοσμήματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Aix, ενδεικτικό του παρελθόντος της παλιάς πόλης. Ένα βράδυ του 1948 μεταμορφώθηκε σε θέατρο και από τότε αποτελεί τον πιο εμβληματικό χώρο του φεστιβάλ της Aix-en-Provence.

Grand Théâtre de Provence
380 avenue Max Juvénal 380, 13100 Aix-en-Provence

Σχεδιασμένο από τον Vittorio Gregotti, αυτό το θέατρο εγκαινιάστηκε τονΙούλιο του 2007 από το Φεστιβάλ Aix-en-Provence με την όπερα Die Walküre του Richard Wagner. Το καμπυλωτό κτίριο, που βρίσκεται ανάμεσα στη νέα πόλη και το ιστορικό κέντρο, έχει μία αίθουσα 1350 θέσεων.


Το γνωρίζατε;
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναμεταδίδεται συχνά απευθείας ή με μικρή διαφορά ώρας από τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια, ή από φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα κάποιες όπερες και συναυλίες κλασσικής μουσικής αναμεταδίδονται από το Φεστιβάλ των Κυκλάδων (Νάξος – Τήνος – Πάρος).


Η πόλη

  • Η πόλη της Aix έχει αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική κληρονομιά στο ιστορικό της κέντρο, κυρίως όσον αφορά στις περιόδους του 17ου και 18ου αιώνα. Με 140 καταγεγραμμένα ιστορικά μνημεία, η πόλη της Aix είναι η πλουσιότερη μετά το Παρίσι.
  • Η πόλη συχνά συνδέεται με τον Émile Zola και τον Paul Cézanne. Το 1852, ο Émile γίνεται οικότροφος στο κολλέγιο Bourbon, όπου συνδέεται φιλικά με τον Paul. Ο Cézanne έχει ζωγραφίσει πολλά τοπία της Προβηγκίας και ιδιαίτερα την εξοχή της Aix-en-Provence.


Για τις καλοκαιρινές σας αναγνώσεις, κάποια μυθιστορήματα του Émile Zola:

  • Τερέζα Ρακέν
  • Η σειρά Rougon-Macquart, μεταξύ άλλων το Au bonheur des dames και το Νανά. Το έργο του είναι τεράστιο και έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στην μεγάλη οθόνη.

 

Δοκιμάστε τα διάσημα calissons της Aix, εξαίσιες λιχουδιές με βάση το αμύγδαλο!


Πώς να έρθετε…

  • Από το αεροδρόμιο της Μασσαλίας: απευθείας πτήσεις Αθήνα – Μασσαλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού