Το Bordeaux και οι αμπελώνες του στην περιοχή Acquitaine: 20 αιώνες ιστορίας

Η πόλη της Bordeaux, με την εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007. Επίσης αναδείχθηκε Καλύτερος Ευρωπαϊκός Προορισμός 2015. Γίνεται ο προορισμός που πρέπει να ανακαλύψετε σε προτεραιότητα το 2015 αλλά και μετέπειτα!


Εκδηλώσεις

Save the date: 23-26 Ιουνίου 2016 Bordeaux Fête le vin
Μια αξέχαστη γιορτή στο κέντρο της Bordeaux, ανοικτή σε όλο το κοινό
Στην καρδιά της πόλης, μια διαδρομή κρασιών 2 χλμ επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις 80 ονομασίες της Bordeaux και της Aquitaine. Θεάματα Ήχου και Εικόνας που προβάλλονται στις προσόψεις των κτιρίων της Place de la Bourse, και πυροτεχνήματα βρίσκονται στην καρδιά των εορτασμών και δεν πρέπει να τα χάσετε κατά την επίσκεψή σας.

Εγκαίνια της Cité des civilisations du vin τον Ιούνιο του 2016 στην περιοχή Bassins à Flot
Η Cité des civilisations du vin έχει ως αποστολή της να μοιραστεί με το διεθνές κοινό αυτή την μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση, να φωτίσει την έννοιά της, να συμβάλει στην προστασία και τη μετάδοση αυτής της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς.

Οι αμπελώνες
Ο αμπελώνας της Bordeaux, ένας από τους πιο διάσημους παγκοσμίως, εκτείνεται σε 113.000 στρέμματα. Αυτή η ιστορική γη επωφελείται από ένα κλίμα που προσφέρει ακριβώς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για έναν εξαιρετικής ποιότητας αμπελώνα: ηλιόλουστα καλοκαίρια, ήπιο φθινόπωρο, χειμώνα με σπάνιους παγετούς και άνοιξη με σχετική υγρασία. Η γη της Graves και οι προσχώσεις του ποταμού Garonne έχουν, με την πάροδο των αιώνων, εμπλουτίσει το έδαφος και το υπέδαφος της περιοχής διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικό έδαφος, που μας έχει γνωρίσει τα κρασιά των οίκων Blaye, Margaux, Pauillac, Pessac-Leognan, Saint-Emilion, Saint-Estèphe, Saint-Julien Sauternes και πολλά άλλα εξίσου γνωστά.

Κυρίαρχες ποικιλίες: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Semillon, Sauvignon
Πύργοι: Haut Brion, Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild, Yquem (πέντε κόκκινα έχουν λάβει τον τίτλο premier cru στην κατάταξη του 1855)

Στην αρχή του φθινοπώρου γίνεται η συγκομιδή και στην Bordeauxτο γιορτάζουν!
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, οι Balades Vendanges σας φέρνουν στην καρδιά του κόσμου του κρασιού μέσα από τις διαδρομές στους αμπελώνες. Στο τέλος της συγκομιδής μη χάσετε τη μεγάλη γιορτή Gerbaude που συμβολιζόταν αρχικά από ένα μεγάλο στεφάνι διακοσμημένο με λουλούδια, που τοποθετείται στους αγρούς και τους αμπελώνες. Σήμερα, είναι ένα μεγάλο γεύμα που ολοκληρώνει τη συγκομιδή και διοργανώνεται από τους πύργους για τους εποχιακούς επισκέπτες.


Ειδικότερα
: Προορισμός Saint-Emilion, μια πόλη με εξαιρετικά πλούσια κληρονομιά 30 λεπτά από τη
Bordeaux

Στη δεξιά όχθη της Dordogne, οι αμπελώνες του Saint-Emilion - που έχει ονομαστεί ο λόφος του 1000 αμπελώνων - είναι οι πιο διάσημοι, όχι μόνο για τα λεπτά και κομψά κρασιά τους, αλλά και για την καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1999.

Ο μύθος: η πόλη πήρε το όνομα του Emilion, ενός μοναχού από την Βρετάνη, ο οποίος, μετά από μια υποδειγματική ζωή, γεμάτη θαύματα, αποσύρθηκε το 750 σε μια φυσική σπηλιά ακόμα ορατή σήμερα, στην καρδιά του χωριού!

Ευημερία: εμπορική πόλη, μέρος συναλλαγών, αλλά και γνωστός τόπος για προσκύνημα, η πόλη του Saint-Emilion διέσχισε το Μεσαίωνα με αδιαμφισβήτητη ευημερία. Αρκετές εκκλησίες, μοναστήρια και ξενώνες χτίστηκαν εκεί από τον 11ο αιώνα. Αυτή η ευημερία εξακολουθεί να αντανακλάται στα εμβληματικά της μνημεία, όπως για παράδειγμα στην αρχιτεκτονική μιας εκπληκτικής υπόγειας μονολιθικής εκκλησίας!

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015 παρασυρθείτε από τη μαγεία της Nuit du Patrimoine στο Saint-Emilion: διασχίστε την πόλη μέσα από αμπελώνες και μονοπάτια για να απολαύσετε τις δραστηριότητες του χωριού και να παρακολουθήσετε τα θεάματα καθώς και τα αξέχαστα πυροτεχνήματά του.
 

Η περιοχή Entre-deux-mers: ένας εναλλακτικός προορισμός

Η Entre-Deux-Mers είναι μια φυσική περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Dordogne και Garonne. Προσφέρει ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο τοπίο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: ρωμαϊκές εκκλησίες, μεσαιωνικά ερείπια και κάστρα.

Ο αμπελώνας της είναι γνωστός για το λευκό κρασί του (Sauvignon, Semillon) και το κόκκινο (Merlot, Cabernet Sauvignon) αλλά και για τα γλυκά κρασιά. Ο επισκέπτης απολαμβάνει τη φύση που προσφέρεται σε αφθονία για περιπάτους ή πραγματική πεζοπορία, και καταβάσεις με κανό και καγιάκ στα ποτάμια που την περιβάλλουν.


Πηγές
 :

www.france.fr

whc.unesco.org › Culture › Centre du patrimoine mondial

www.bordeaux.fr

www.bordeaux-fete-le-vin.com

http://www.saint-emilion-tourisme.com

www.itineraires-vignobles.fr

http://www.citedescivilisationsduvin.com