ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2014 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


ΒΙΒΛΙΟ ΙΔΕΕΣ ΓΝΩΣΗ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΕΑΤΡΟ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΧΟΡΟΣ

 

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014», η οποία συμπίπτει και με την τεσσαρακοστή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αυτό, που παραπέμπει στο περίφημο σύνθημα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία», μαρτυρεί τις ιδιαίτερες σχέσεις και τους παραδοσιακούς στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες στο πολιτικό, το οικονομικό και το πολιτιστικό πεδίο. Το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων αποτελεί επίσης μια απόδειξη για το ότι η στέρεη φιλία μας επισφραγίζεται εξίσου και στη σημερινή πραγματικότητα και για το ότι η συνεργασία μας παραμένει ακμαία σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μέσα από αυτή την πολιτιστική συνεργασία θα μας δοθεί η ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και να προβάλουμε τις κοινές αρχές και αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες όχι μόνο σε διμερή αλλά και σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, σε μια εποχή που πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, συμπίπτει και με την ελληνική προεδρία, μια από τις βασικές προτεραιότητες της οποίας είναι και η προώθηση του πολιτισμού, ο οποίος κατέχει κυρίαρχη θέση στη ζωή των Ελλήνων. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έως την Πάτρα, τη Λάρισα, την Καλαμάτα και το Μεσολόγγι, αλλά και σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπως στο Παρίσι, στη Nanterre, στην Avignon και στην Caen, σε συνεργασία με δυναμικούς δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, είναι εξαιρετικά πλούσιες και ποικίλες καθώς καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τομέων.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου στον γαλλικό και τον ελληνικό λαό.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

 


 

 

«Να αγαπάς την ομορφιά σημαίνει να βλέπεις το φως. Κι έτσι τον πυρσό της Ευρώπης, δηλαδή του πολιτισμού, πρώτη τον κράτησε η Ελλάδα, η οποία τον πέρασε στην Ιταλία, η οποία τον πέρασε στη Γαλλία»: στο ίδιο πνεύμα με τον Victor Hugo, εύχομαι αυτόν τον πυρσό να τον κρατήσει ψηλά η Ελλάδα, που θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Με την ευκαιρία αυτή θελήσαμε να αναδείξουμε τη βαθιά φιλία και τις παλαιότατες πολιτιστικές συγγένειες που συνδέουν την Ελλάδα με τη Γαλλία. Αυτούς τους έξι μήνες θα διοργανωθούν περισσότερες από εκατό εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και τη Γαλλία, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτιστικών φορέων: της Comédie-Française, του Φεστιβάλ της Avignon, του Μusée de Cluny, του Ινστιτούτου IRCAM, του Collège de France.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πολλών άλλων δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει εξασφαλίσει πολλές σχέσεις σταθερής συνεργασίας με σκοπό να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις ανταλλαγές μας. Χάρη σε νέες εκδόσεις και σε ποικίλα θεάματα, το γαλλικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Οι έλληνες καλλιτέχνες νιώθουν μέσα τους την ιδιαιτερότητα μιας χώρας ανοιχτής, εδραιωμένης στην ιστορία αλλά και στραμμένης προς την πρωτοπορία. Είναι κληρονόμοι μιας σπουδαίας πολιτιστικής παράδοσης και απ’ αυτήν αντλούν την ενέργεια για τη νέα άνθηση, σε μια εποχή έντονων μεταλλαγών.

Ο κύκλος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014» αποτελεί μια όμορφη ευκαιρία για την ενίσχυση του παλαιού και στενού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών. Εκφράζει στο πεδίο του πολιτισμού την αλληλεγγύη της Γαλλίας σε μια περίοδο που η Ελλάδα διέρχεται βαθιά κρίση. Το πρόγραμμα αυτό απηχεί τη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας και εκφράζει τις δημοκρατικές αρχές που μας συσπειρώνουν.

«Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης» είπε ο André Malraux πάνω στην Ακρόπολη. Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να δώσουμε μια νέα πνοή σ’ αυτή την πεποίθηση στην Ευρώπη.

Laurent Fabius

Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας

 

 


 

 

Σήμερα που τα ευρωπαϊκά ζητήματα βρίσκονται στον πυρήνα του οικονομικού και κοινωνικού διαλόγου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επέλεξε να τιμήσει την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, προβάλλοντας τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Οι σχέσεις αυτές έχουν παλαιότατες και βαθιές ρίζες∙ οι δύο χώρες συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας, οι οποίοι επαναβεβαιώθηκαν πριν από λίγα χρόνια με την ένταξη της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας. Μέσα από το πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014» το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέλησε να φωτίσει τη δύναμη αυτής της σχέσης, αυτό το κοινό μέλλον των δύο χωρών στα πλαίσια της Ευρώπης.

Στη σειρά αυτών των εκδηλώσεων ξεχωριστή θέση έχουν ο διάλογος και η ανταλλαγή, η συζήτηση και το δημόσιο βήμα έτσι ώστε να δοθεί μια σαφής εικόνα για τις συνέργειες προικισμένων ανθρώπων και για τη δυναμικότητα της δημιουργίας στις δύο χώρες.

Το Institut français, ο φορέας του Υπουργείου Εξωτερικών για την πολιτιστική πολιτική της Γαλλίας στο εξωτερικό, θέλησε να προσφέρει την υποστήριξή του στο πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» και να ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη καλλιτεχνικών συνεργασιών αλλά και συμπράξεων μεταξύ οργανισμών και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γαλλία σε πολλαπλούς τομείς. Το κοινό θα έχει έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα πρόγραμμα που θα απλώνεται σε όλους τους χώρους του πολιτισμού, από το θέατρο έως τον κινηματογράφο και από τη μουσική έως τον χορό και τις εικαστικές τέχνες.

Προσφέροντας επίσης την υποστήριξή του στις πολλές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στον τομέα της φιλοσοφίας και ενθαρρύνοντας έτσι τη συνάντηση και τον διάλογο ανάμεσα στους πνευματικούς ανθρώπους των δύο χωρών, το Institut français επιθυμεί να τονίσει τις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάδειξη των νέων ρευμάτων στον χώρο της σκέψης και την προώθηση της ανταλλαγής ιδεών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες των πολιτών.

Πλούσιο και πολυσχιδές, απαιτητικό και εορταστικό, το πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014» θα καταφέρει αναμφίβολα να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός πολυπληθούς κοινού, επαναβεβαιώνοντας πόσο δυνατή είναι η γαλλοελληνική φιλία και πόσο σημαντικές οι πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών μας.

Xavier Darcos

Πρόεδρος του Institut français

 

 


 

 

«Ελλάς Γαλλία Συμμαχία!» –όπως και σε πολλές άλλες περιστάσεις εδώ και περίπου δύο αιώνες, η Γαλλία το 1974 πρόσφερε την υποστήριξή της στην Ελλάδα την περίοδο που επανήλθε η Δημοκρατία, μια βοήθεια που εκφράστηκε ανάγλυφα και συμβολικά από το σύνθημα αυτό, εκείνη την εποχή στα χείλη όλων των Ελλήνων.

Στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμπίπτουν και με τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει στις δύο χώρες, από κοινού με τριάντα ελληνικούς φορείς, μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την εξαίρετη γαλλοελληνική συνεργασία.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στην ανάπτυξη συνεργασιών στα πλαίσια του πολυετούς προγράμματος που εκπόνησε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Απλώνεται σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πιο σύγχρονες μορφές της γαλλικής δημιουργίας. Στοχεύει εξίσου και στην προσέγγιση των ελλήνων καλλιτεχνών με τη Γαλλία μέσα από εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σταθερή συνεργασία μεταξύ φορέων, δημιουργών και προσωπικοτήτων των δύο χωρών.

Συνολικά εκατό πολιτιστικά γεγονότα με σκοπό να τιμήσουν τη γαλλοελληνική φιλία, ένα είδος υπόσχεσης να δούμε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών να συσφίγγονται ακόμη περισσότερο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους συνεργάτες αυτού του προγράμματος οι οποίοι, με την ενεργό συμμετοχή τους, έδωσαν τη δυνατότητα στον κύκλο «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014» να γίνει μια εκδήλωση εξαιρετική λόγω του εύρους και του φιλόδοξου χαρακτήρα της.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Olivier Descotes, που είχε αυτή τη λαμπρή ιδέα και κατάφερε, μαζί με την ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος που διευθύνει, να της δώσει τέτοιο εύρος που ελπίζω ότι θα ικανοποιήσει το ελληνικό και το γαλλικό κοινό.

Jean Loup Kuhn-Delforge

Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα

 

 

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης