Ο Jan Fabre και η Mathilde Monnier στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ATHENS VIDEO DANCE PROJECT

19-23/02/2014
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Για την 4η διοργάνωσή του το Athens Video Dance Project φιλοξενείται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου θα παρουσιαστούν προβολές videodance και performance από χορευτές και χορογράφους που συνεργάζονται με τα Εργαστήρια Χορού & Πολυμέσων-Υπερμέσων και Βιντεοτέχνης της ΑΣΚΤ της Αθήνας.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθούν δύο ταινίες που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι, στο φεστιβάλ Video Danse στο Κέντρο Pompidou.

Jan Fabre – Ο άνθρωπος που μετράει τα σύννεφα, 2003, 71’
Σκηνοθεσία: Caroline Haertel και Mirjana Momirovi

Σπινθηροβόλο, ριζοσπαστικό, προκλητικό και γεμάτο χιούμορ, το έργο του Jan Fabre εντάσσεται από τη δεκαετία του ’70 ανάμεσα στην παράδοση και την αβάν-γκαρντ. Το ντοκιμαντέρ δείχνει τον σκηνοθέτη την ώρα που δημιουργεί στις πρόβες και παρουσιάζει το έργο του Perroquets et cobayes, που παίχτηκε το φθινόπωρο του 2002 στο Théâtre de la Ville του Παρισιού. Για την ταινία αυτή ο Jan Fabre συγκέντρωσε και άλλους καλλιτέχνες, που έγιναν «οι σύμμαχοί του στον χώρο της τέχνης».

Mathilde Monnier – Η συνάντηση, 1999, 52’
Σκηνοθεσία: Seydou Boro και Issa Traore

Η ιδέα της συνάντησης αποτελεί τον πυρήνα ολόκληρου του έργου της Mathilde Monnier. Η σχέση της με την Αφρική ξεκινά το 1990, όταν εντάσσει στη χορευτική της ομάδα αφρικανούς χορευτές, μεταξύ των οποίων και τους Seydou Boro και Salia Sanou από την Μπουργκίνα Φάσο, και δημιουργεί την παράσταση Pour Antigone. Η ταινία Η συνάντηση μας αποκαλύπτει με ποιον τρόπο ο χορός μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για έναν διάλογο μεταξύ ταυτοτήτων και πολιτισμών και πώς μπορεί να ξεπηδήσει μια νέα γλώσσα του σώματος από τη διασταύρωση των δυτικών και των αφρικανικών αντιλήψεων.