04/02- 22/05/2014 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΔείτε το βίντεο
Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Collège de France επιστρέφει στην Ελλάδα: στο πρόγραμμα αρχαία ιστορία, νευροεπιστήμες, κβαντική φυσική και κοινωνιολογία της εργασίας.

Καύχημα της επιστημονικής έρευνας και της γαλλικής σκέψης, το Collège de France προσκαλείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα για έναν κύκλο διαλέξεων υψηλού επιπέδου πάνω σε θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος.

Το Collège de France, δημόσιο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποτελεί έναν μοναδικό γαλλικό θεσμό που δεν έχει αντίστοιχό του σε άλλες χώρες. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το περίφημο αυτό ίδρυμα έχει έναν διπλό προσανατολισμό, την έρευνα και τη διδασκαλία. Συγκεντρώνει μια ομάδα επίλεκτων (γάλλων και ξένων) καθηγητών που έχουν διακριθεί με τη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία των ερευνών τους σε διάφορες επιστήμες, από τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και την ιατρική, τη φιλοσοφία και τη φιλολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και την οικονομία, την προϊστορία, την αρχαιολογία και την ιστορία, τη γλωσσολογία έως τη μελέτη των μεγάλων πολιτισμών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, 19.00΄

Παράξενα και παράδοξα του κβαντικού κοσμού

Serge Haroche, Έδρα κβαντικής φυσικής

Ο Serge Haroche, διευθυντής του Collège de France, θα εγκαινιάσει τον νέο κύκλο διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας όταν το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής για την κατασκευή πειραματικών μηχανισμών που επιτρέπουν τον έλεγχο μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων, πραγματοποιώντας έτσι ένα όνειρο του Einstein: την απομόνωση ενός ατόμου ή ενός φωτονίου για να δούμε πώς συμπεριφέρεται. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδο που μας δίνει εξάλλου τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τα όρια ανάμεσα στον κβαντικό κόσμο και τον κόσμο της κλασικής φυσικής.

 

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, 19.00΄

Τι είναι η έμβια ύλη;

Alain Prochiantz, Έδρα μορφογενετικών διαδικασιών

Οι έρευνες του νευροβιολόγου Alain Prochiantz για τη διαμόρφωση του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τιμήθηκαν με το Μεγάλο Βραβείο Έρευνας του Eθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) το 2011. Τι είναι η έμβια ύλη;: αυτό είναι το δυσκολότερο ερώτημα στο οποίο μπορεί να διακινδυνεύσει να δώσει απάντηση ένας βιολόγος. Ο Alain Prochiantz αποδέχεται την πρόκληση, προτείνοντας μια νέα θεωρία για την έμβια ύλη.

 

Δευτέρα 10 Μαρτίου, 19.00΄

Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ευρώπη και η Ελλάδα: Το αποτύπωμα του Διαφωτισμού

Pierre Briant - Έδρα ιστορίας και πολιτισμού του κόσμου των Αχαιμενιδών και της Αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του ο Pierre Briant, ομότιμος καθηγητής στο Collège de France, σκιαγραφεί, έπειτα από τεράστια έρευνα σε εκατοντάδες εκδόσεις της εποχής του Διαφωτισμού, το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη ματιά του 18ου αιώνα, φωτίζοντας τόσο την ιστοριογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και την πνευματική ιστορία της Ευρώπης και τις σχέσεις της με την Ανατολή.

Τρίτη 29 Απριλίου, 19.00΄

Δεξιότητα ή ταλέντο; Τα καινούργια ρούχα του εργαζόμενου

Pierre-Michel Menger - Έδρα κοινωνιολογίας της δημιουργικής εργασίας

Το λεξιλόγιο του ταλέντου, που συνήθως χρησιμοποιείται για τους καλλιτέχνες και τους αθλητές, εδώ και μερικά χρόνια επεκτείνεται και σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τους εργαζομένους; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Pierre-Michel Menger, διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Αργυρό Μετάλλιο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) το 1999 και διευθύνει το περιοδικό Revuefrancaisedesociologie.

 

Πέμπτη 22 Μαΐου, 19.00΄

Πειραµατικές και θεωρητικές προσεγγίσεις των συνειδητών διεργασιών

Jean-Pierre Changeux - Έδρα κυτταρικής επικοινωνίας (1976-2006)

Ο Jean-Pierre Changeux, εξέχουσα μορφή των νευροεπιστημών στη Γαλλία και το εξωτερικό, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, για πολλές δεκαετίες έχει αφοσιωθεί στη μελέτη των μυστηρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου στο Ινστιτούτο Pasteur. Ενώ ορισμένοι νευροβιολόγοι ανάγουν την ψυχική ζωή σε απλές χημικές νευρωνικές διαδικασίες που συντελούνται μέσα στον εγκέφαλο, ο Jean-Pierre Changeux αναπτύσσει μια άλλη πρωτότυπη θεωρία, τη θεωρία της πλαστικότητας του εγκεφάλου μας.