Στρογγυλή τράπεζα: Το Συμβάν στην φιλοσοφία

06.02.2014, 19.00' | ΒΙΝΤΕΟ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ | Auditorium Theo Angelopoulos

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να μας δώσει μια ιδέα για τη θέση που κατέχει η έννοια του συμβάντος στο έργο σημαντικών μορφών της σύγχρονης γαλλικής σκέψης, ιδιαίτερα στο έργο των Badiou, Derrida, Foucault, Deleuze, Lacan – με αναφορές και στην πρότερη σύλληψη της έννοιας από τον Heidegger.

H έννοια αυτή μπορεί να μας προσφέρει και την αρχή για μια πρωτότυπη σύλληψη (ή έναν επαναπροσδιορισμό) της πολιτικής ως μιας ιδιαίτερης διαδικασίας η οποία προκύπτει από γεγονότα που προκαλούν ρήξη σε μια δεδομένη κατάσταση.ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ

O David Rabouin, απόφοιτος της École normale supérieure, είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Οι μελέτες του στρέφονται γύρω από τις σχέσεις φιλοσοφίας και μαθηματικών και ιδιαίτερα γύρω από την ιδέα μιας «λογικής της φαντασίας», ενός από τους ορισμούς που έδωσε ο Leibniz για την ιδέα των «καθολικών μαθηματικών».


ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

Ο Δημήτρις Βεργέτης είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρίας, διευθυντής του περιοδικού αληthεια, διδάσκων στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας.

Ο Βαγγέλης Μπιτσώρης είναι συγγραφέας, μεταφραστής, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ο κ. CLAUDE ROMANO ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ