«Tο γαλλικό θέατρο, ένα νέο βλέμμα»

THEATRE_FRANCAISΦεστιβάλ

22-30.09.2017 | Θέατρο Οδού Κυκλάδων

Τρία έργα, τρεις σκηνοθέτες για μια νέα ανάγνωση χαρακτηριστικών έργων του λογοτεχνικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με το ιστορικό θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Άγρα ένας καινούργιος τόμος για το γαλλικό θέατρο που θα περιλαμβάνει τα τρία έργα.

Διαβάστε Περισσότερα

Athens Photo Festival - Έκθεση

apf17ifgVéronique L’Ηoste – Stigmata
Elliott Verdier, Σκιερό μονοπάτι [a shaded path]

20.09-12.10.2017 | Café του IFG

Στο πλαίσιο του Πρόγραμματος Satellite του Athens Photo Festival, πραγματοποιούνται εκθέσεις σε διάφορους χώρους της Αθήνας.
Το Ινστιτούτο θα παρουσιάσει την πρωτότυπη δουλειά δύο φωτογράφων. Η Véronique L’Hoste, θέτει ερωτήματα γύρω από την έννοια της ταυτότητας, την ανθρώπινη υπόσταση, τον κύκλο της ζωής, το θάνατο και το επέκεινα. Ο Elliott Verdier έχει βραβευτεί για τα ρεπορτάζ του με θέμα την ανθρώπινη μοίρα. Στην καινούργια του δουλειά ασχολείται με το χάσμα γενεών την περίοδο πριν και μετά τη Σοβιετική Ένωση στο Κιργιστάν. Ένα σταθερό στοιχείο στις φωτογραφίες του: το φως, η ελπίδα ενός κόσμου.

Διαβάστε Περισσότερα

Πώς φαντάζομαι την πόλη του αύριο

Jeunesse InnovanteΗ όγδοη συνάντηση του κύκλου είναι αφιερωμένη στις «έξυπνες πόλεις»

Κύκλος | Η νεολαία που καινοτομεί

28.09.2017, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Οι όροι που προσδιορίζουν την έξυπνη πόλη είναι πολυάριθμοι: smart city, ψηφιακή πόλη, πράσινη πόλη, συνδεδεμένη πόλη, οικολογική πόλη, πόλη αειφόρου ανάπτυξης. Η έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της πληροφόρησης και της επικοινωνίας για να βελτιώσει την ποιότητα των αστικών υπηρεσιών αλλά μια πόλη μπορεί να θεωρηθεί επίσης έξυπνη εφόσον επιστρατεύει τα τεχνολογικά της μέσα με στόχο μια οικονομική αειφόρο ανάπτυξη καθώς και ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο με μια συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων και με μια συμμετοχική διακυβέρνηση.

Διαβάστε Περισσότερα

23o φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας

23_nuchtes_premieras.Οι αγαπημένες Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν!

21.09-01.10.2017 | Αθήνα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που πραγματοποιείται εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια με την υποστήριξη του περιοδικού Σινεμά, του μοναδικού κινηματογραφικού περιοδικού στην Ελλάδα, επιστρέφει και φέτος στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού του.

Από το 2015 είναι μέλος του δικτύου Εffe (H Ευρώπη για τα Φεστιβάλ, τα Φεστιβάλ για την Ευρώπη), γεγονός που το καθιερώνει και ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros 10 + αγορά ταινιών animation

animasyros10Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Animation Animasyros γίνεται φέτος 10 χρονών και ετοιμάζει μια πανηγυρική διοργάνωση!

27.09-01.10.2017 | Ερμούπολη | Άνω Σύρος | Ποσειδωνία

To εορταστικό Animasyros 10 περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές & Σπουδαστικό μικρού μήκους, Μεγάλου Μήκους) καθώς και θεματικές ενότητες ταινιών εκτός συναγωνισμού.
Η κύρια θεματική φέτος έχει τίτλο Evrόpi: 28 animation narratives for Europe, είναι αφιερωμένη στο νέο αφήγημα της τέχνης της εμψύχωσης στην Ευρώπη, και παρουσιάζεται μέσα από ειδικές προβολές και στρογγυλές τράπεζες.

Διαβάστε Περισσότερα

Βήμα στον Jean-Pierre Siméon

Mots En SceneΚύκλος «Λέξεις επί σκηνής»

Μια λογοτεχνική στιγμή στη σκηνή

03.10.2017, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos

Φέτος το φθινόπωρο ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» τιμά ποιητές και δραματουργούς, διοργανώνοντας δύο βραδιές. Η πρώτη θα έχει ως οικοδεσπότη τον Jean-Pierre Siméon , η δεύτερη είναι αφιερωμένη σε έναν λιγότερο γνωστό Picasso, τον συγγραφέα.

Διαβάστε Περισσότερα

Merleau-Ponty, δρόμοι της φιλοσοφίας

merleau_pontyΠανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο

04.10.2017, 9.30 ́- 14.30 ́ & 17.00 ́- 21.30 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της Φαινομενολογίας της αντίληψης (Εκδόσεις Νήσος, 2016) του Maurice Merleau-Ponty και τις πρόσφατες μελέτες για το έργο του, οι Τομείς Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών διοργανώνουν φιλοσοφικό συνέδριο με αντικείμενο τον στοχασμό του σπουδαίου γάλλου φαινομενολόγου.

Διαβάστε Περισσότερα

Le géographe manuel, Socrate, pour prendre congé

zumpfΤου Michel Zumpf

Μια ταινία τέχνης για τον Σωκράτη και το μουσικό δράμα που συνέθεσε ο Satie (1918).

05.10.2017 | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Παρουσία του σκηνοθέτη Michel Zumpf και του Ντένη Ζαχαρόπουλου, ιστορικού τέχνης και κριτικού, επιμελητή εκθέσεων και συγγραφέα.

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017

petit_parisΗ γυναίκα στην Ευρώπη

05-15.10.2017 | Eυρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας

Η 5η διοργάνωση του Μικρού Παρισιού των Αθηνών, με θέμα «Η γυναίκα στην Ευρώπη», φιλοξενεί μουσική, εκθέσεις, streetart, θέατρο, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο, η ουσιαστική της συμμετοχή στον δημόσιο βίο και το δικαίωμά της στη δημιουργία και στην έκφραση.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του Vincent Descombes

DescombesΗ Ευρώπη σε αναζήτηση ταυτότητας

Κύκλος «Σύγχρονη σκέψη»

09.10.2017, 19.30' | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η πρόσφατη επικαιρότητα, με εκλογές σε πολλές χώρες που έφεραν αντιμέτωπους τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και κυρίως με το βρετανικό δημοψήφισμα του Brexit, έθεσε ξανά το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Διαβάστε Περισσότερα