ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας

Κάθε χρόνο, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) διοργανώνουν, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα, τον «Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας», που απευθύνεται σε μαθητές γαλλικής γλώσσας Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα.

Τα σχολεία, και ιδιαίτερα οι καθηγητές, αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτόν τον διαγωνισμό, που ενισχύει τα κίνητρα και το ενδιαφέρον των μαθητών για τους γαλλόφωνους πολιτισμούς και τη γαλλική γλώσσα. Το 2018, πάνω από 3.200 μαθητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Το 2019, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 4.600.

Ο διαγωνισμός αυτός, που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αξιοποίησης των γνώσεων τους στα γαλλικά, με διασκεδαστικό τρόπο.

Το θέμα του Διαγωνισμού για το 2019 ήταν «Το θησαυροφυλάκιο των θαυμάτων της Γαλλοφωνίας …» : οι μαθητές δημιούργησαν τη δική τους ιδανική βιβλιοθήκη με αποτελούμενη από εικονογραφημένα φυλλάδια ποίησης, συλλογές σχεδίων με σχόλια στα γαλλικά, βιβλιαράκια. Ένα πραγματικό ταξίδι στη γαλλική γλώσσα… μέσα από την ελληνική χλωρίδα, την ετυμολογία, τον ελληνικό πολιτισμό.

Δημιουργώντας συλλογικά έργα (ανά τάξη) σύμφωνα με τα θέματα της κατηγορίας που αντιστοιχεί στο γλωσσικό τους επίπεδο (από το Α1 έως το C2), οι μαθητές συνέβαλαν, μέσα από τη γλωσσική και καλλιτεχνική τους δημιουργικότητα, στην ανάδειξη τόσο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της γαλλικής γλώσσας.

Τα έργα που βραβεύτηκαν τοποθετήθηκαν στο «Θησαυροφυλάκιο των θαυμάτων της Γαλλοφωνίας» με σκοπό να περιοδεύσουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Το 2020, 4.000 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, 6 διαφορετικών κατηγοριών, που αξιολογήθηκαν από μία κριτική επιτροπή εξεχουσών προσωπικοτήτων, συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2022: Ένα παριζιάνικο ζωολόγιο

Ημερολόγιο :

  • Date limite d’inscription : 6 décembre 2021
  • Date limite d’envoi des productions : 1er février 2022
  • Annonce du palmarès : 1er mars 2022
  • Date de remise des prix : 16 mars 2022

Περιοδεύοντα γλωσσικά εργαστήρια

Μία δυναμική και πρωτότυπη δράση διάδοσης της γαλλικής γλώσσας σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών χωρίς εύκολη πρόσβαση στα Γαλλικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα.

Το 2019 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τρία «γαλλόφωνα οχήματα» ταξίδεψαν στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, συμβάλλοντας στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από διασκεδαστικά εργαστήρια.

Από τον Ιανουάριο ως τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την κρίση του Covid, περισσότεροι από 800 μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Για το σχολικό έτος 2020/2021, προβλέπονται διαδραστικά εργαστήρια μέσω διαδικτύου.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024

Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024

Το πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» αποσκοπεί στην προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων, των αξιών του Ολυμπισμού και της γαλλικής ως πρώτης Ολυμπιακής γλώσσας.

Συμβάλλει ταυτόχρονα στην ενίσχυση της προβολής της γαλλικής γλώσσας μέσα από δράσεις που συνδέονται με την αθλητική γαλλοφωνία. Προβλέπεται η δημιουργία, κατά τη χρονική περίοδο 2019-2024, ενός ενεργού δικτύου 1800 μαθητών και φοιτητών, γεννημένων το 2004, μιας δίγλωσσης «γενιάς 2004», ικανής να διαδώσει στον Ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), το Ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και για τη γαλλική γλώσσα.

Οι κύριες δράσεις είναι:

– Μία ετήσια Ολυμπιακή αθλητική συνάντηση δύο ημερών τον Μάιο και τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, παρουσία Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004,

– Η δημιουργία μιας εικονικής αρχειοθήκης παιδαγωγικών δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας/μη γλωσσικών μαθημάτων κοινής αξιοποίησης στην πλατφόρμα Ifprofs Grèce.

Δείτε το βίντεο: http://www.tv5monde.com/emissions/episode/destination-francophonie-destination-grece

Εργαλειοθήκη για τα γαλλικά

Το 2022, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Υπηρεσία συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας, υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας στην προσπάθεια διάδοσης της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού, προτείνοντας χρήσιμα εργαλεία και υλικό για αξιοποίηση στην τάξη.

Χάρη στο νέο προωθητικό υλικό, τα γαλλικά ζωντανεύουν και έξω από την τάξη!

1-ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ανακαλύψετε τις δραστηριότητες:

– εάν είστε εκπαιδευτικός, εδώ

– εάν είστε μαθητής/μαθήτρια, εδώ

 

Μήνας Γαλλοφωνίας 2021

Οι καθηγητές γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα στο επίκεντρο των Εβδομάδων της Γαλλοφωνίας 2021

Πρόγραμμα 1-31 Μαρτίου 2021

Με την ευκαιρία των Εβδομάδων της Γαλλοφωνίας 2021, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέλησε να θέσει τους εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας στο επίκεντρο των διεθνών εορτασμών της Γαλλοφωνίας και έτσι να επιβεβαιώσει όλη την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα στους καθηγητές σε αυτήν την τόσο περίπλοκη περίοδο για αυτούς και τους μαθητές τους.

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, και σε στενή συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου για τη γαλλική γλώσσα, οι σύλλογοι καθηγητών γαλλικής γλώσσας μέλη της FIPF (APF.Fu, APLF.Du, Pa.Sy.Ka.Ga), η Amopa Hellas, η Renaissance Française (Ελλάδα), Le Français dans le Monde (CLE International), το Théâtre de l’Imprévu, RFI Savoirs και το Centre de Linguistique Appliquée (CLA) του Πανεπιστημίου της Franche-Comté, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τα παραρτήματά του στη Λάρισα και την Πάτρα έχουν τη χαρά να σας προσφέρουν ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες γαλλόφωνες συναντήσεις για να συνοδεύσουν τους Έλληνες καθηγητές στην αποστολή τους στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και των γαλλόφωνων πολιτισμών.

Ευχαριστούμε τις γαλλόφωνες Πρεσβείες που υποστηρίζουν τις δράσεις του μήνα της γαλλοφωνίας στην Ελλάδα υπέρ των εκπαιδευτικών γαλλικής γλώσσας: τις Πρεσβείες του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, του Βασιλείου του Μαρόκου, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ρουμανίας, της Ελβετίας, της Τυνησίας και της Ομοσπονδίας Βαλλονίας – Βρυξελλών.

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης