ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας

Κάθε χρόνο, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) διοργανώνουν, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα, τον «Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας», που απευθύνεται σε μαθητές γαλλικής γλώσσας Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα.

Τα σχολεία, και ιδιαίτερα οι καθηγητές, αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτόν τον διαγωνισμό, που ενισχύει τα κίνητρα και το ενδιαφέρον των μαθητών για τους γαλλόφωνους πολιτισμούς και τη γαλλική γλώσσα. Το 2018, πάνω από 3.200 μαθητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Το 2019,οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 4.600.

Ο διαγωνισμός αυτός, που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αξιοποίησης των γνώσεων τους στα γαλλικά, με διασκεδαστικό τρόπο.

Το θέμα του Διαγωνισμού για το 2019 ήταν «Το θησαυροφυλάκιο των θαυμάτων της Γαλλοφωνίας …» : οι μαθητές δημιούργησαν τη δική τους ιδανική βιβλιοθήκη με αποτελούμενη από εικονογραφημένα φυλλάδια ποίησης, συλλογές σχεδίων με σχόλια στα γαλλικά, βιβλιαράκια. Ένα πραγματικό ταξίδι στη γαλλική γλώσσα… μέσα από την ελληνική χλωρίδα, την ετυμολογία, τον ελληνικό πολιτισμό.

Δημιουργώντας συλλογικά έργα (ανά τάξη) σύμφωνα με τα θέματα της κατηγορίας που αντιστοιχεί στο γλωσσικό τους επίπεδο (από το Α1 έως το C2), οι μαθητές συνέβαλαν, μέσα από τη γλωσσική και καλλιτεχνική τους δημιουργικότητα, στην ανάδειξη τόσο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της γαλλικής γλώσσας.

Τα έργα που βραβεύτηκαν τοποθετήθηκαν στο «Θησαυροφυλάκιο των θαυμάτων της Γαλλοφωνίας» με σκοπό να περιοδεύσουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Δυστυχώς, η έκδοση 2020 ακυρώθηκε λόγω της κρίσης του Covid, αλλά από τον Οκτώβριο του 2020, τα θέματα του διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2021 θα ανακοινωθούν στους εκπαιδευτικούς.

Ημερολόγιο :

  • 29 Οκτωβρίου 2020: παρουσίαση της θεματικής και των θεμάτων του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2021
  • 16 Νοεμβρίου 2020: επίσημη έναρξη των εγγραφών
  • 27 Νοεμβρίου 2020: Παρουσίαση του θέματος «AMOPA», δημοσίευση του κανονισμού του διαγωνισμού και των οδηγιών για τη δημιουργία των έργων ανά κατηγορία.
  • 18 Δεκεμβρίου 2020: λήξη των εγγραφών
  • 1 Μαρτίου 2021: καταληκτική ημερομηνία αποστολής έργων
  • 31 Μαρτίου 2021: ανακοίνωση των νικητών
  • Τέλη Απριλίου / Αρχές Μαΐου 2021: τελετές απονομής βραβείων στην Αθήνα και την περιφέρεια

Περιοδεύοντα γλωσσικά εργαστήρια

Μία δυναμική και πρωτότυπη δράση διάδοσης της γαλλικής γλώσσας σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών χωρίς εύκολη πρόσβαση στα Γαλλικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα.

Το 2019 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τρία «γαλλόφωνα οχήματα» ταξίδεψαν στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, συμβάλλοντας στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από διασκεδαστικά εργαστήρια.

Από τον Ιανουάριο ως τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την κρίση του Covid, περισσότεροι από 800 μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Για το σχολικό έτος 2020/2021, προβλέπονται διαδραστικά εργαστήρια μέσω διαδικτύου.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024

Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024

Το πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» αποσκοπεί στην προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων, των αξιών του Ολυμπισμού και της γαλλικής ως πρώτης Ολυμπιακής γλώσσας.

Συμβάλλει ταυτόχρονα στην ενίσχυση της προβολής της γαλλικής γλώσσας μέσα από δράσεις που συνδέονται με την αθλητική γαλλοφωνία. Προβλέπεται η δημιουργία, κατά τη χρονική περίοδο 2019-2024, ενός ενεργού δικτύου 1800 μαθητών και φοιτητών, γεννημένων το 2004, μιας δίγλωσσης «γενιάς 2004», ικανής να διαδώσει στον Ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), το Ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και για τη γαλλική γλώσσα.

Οι κύριες δράσεις είναι:

– Μία ετήσια Ολυμπιακή αθλητική συνάντηση δύο ημερών τον Μάιο και τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, παρουσία Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004,

– Η δημιουργία μιας εικονικής αρχειοθήκης παιδαγωγικών δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας/μη γλωσσικών μαθημάτων κοινής αξιοποίησης στην πλατφόρμα Ifprofs Grèce.

Δείτε το βίντεο: http://www.tv5monde.com/emissions/episode/destination-francophonie-destination-grece

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης