ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Καλλιτεχνική δημιουργία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, μέσω του τμήματος πολιτιστικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στηρίζει την ελληνογαλλική συνεργασία σε τρεις τομείς:

• Τις εικαστικές τέχνες (φωτογραφία, ψηφιακές τέχνες, διακοσμητικές τέχνες, αρχιτεκτονική, εφαρμοσμένες τέχνες)
• Τις παραστατικές τέχνες (χορός, θέατρο, κλασική και σύγχρονη μουσική, τσίρκο)
• Την ανάδειξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς

Οι προτεραιότητες δράσης του πολιτιστικού τμήματος είναι:

– Υποστήριξη της σύγχρονης δημιουργίας και των καινοτόμων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας: ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αναδυόμενες τέχνες, στην ποικιλομορφία και στον πολυδύναμο χαρακτήρα των έργων, καθώς και στην αποκέντρωση.

– Υποστήριξη των φεστιβάλ και των μεγάλων ιδρυμάτων: το τμήμα διασφαλίζει την παρουσία Γάλλων καλλιτεχνών σε εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας στο σύνολο της επικράτειας.

– Ενίσχυση της επαγγελματικής δικτύωσης: το τμήμα ενθαρρύνει τις συναντήσεις και ανταλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και καλλιτεχνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανακάλυψη και ανταλλαγή νέων γνώσεων, ιδεών και πολιτισμών.

Καλλιτεχνικές διαμονές

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στη σύγχρονη κεραμική, στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στη Ρόδο

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων: καλλιτεχνική διαμονή 2024
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 31 Μαΐου 2024
Διάρκεια διαμονής: Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2024


Φιλοδοξία του προγράμματος: η δημιουργία μιας τοπικής πλατφόρμας ανταλλαγών και καινοτομίας γύρω από την κεραμική, σε μια δυναμική αναβίωσης καλλιτεχνικών επαγγελμάτων που συνδυάζουν την πλούσια τοπική παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία.

Από το φθινόπωρο του 2020, τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία ή από άλλες χώρες της Ευρώπης ή της Μεσογείου φιλοξενούνται ταυτόχρονα και για δύο μήνες στους ευρύχωρους χώρους εργασίας 200 m² του Καταλύματος της Γαλλίας.

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες:

Για το 2020 ήταν οι: Nathalie Campion, Ελεωνόρα Σαλταμανίκα και Corenthin Thilloy

Για το 2021 ήταν οι: Elina Belou, Τερψιχόρη Σαβάλλα, Vincenzo FORMISANO

Για το 2022 ήταν οι: Béatrice Guilleman και Αριάδνη Στροφύλλα

Για το 2023 ήταν οι: Κωνσταντίνα Λαζαρίδου και Chloé Vernerey

Η διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν την καλλιτεχνική έρευνα και τον προβληματισμό γύρω από την κεραμική, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την τοπική παράδοση και τεχνογνωσία. Οι καλλιτέχνες επωφελούνται από την άμεση επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου: διαμένουν στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών στη Ρόδο, δίπλα από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, και έχουν τη δυνατότητα, δύο φορές την εβδομάδα, να μυηθούν στις παραδοσιακές τεχνικές της περιοχής από έναν δάσκαλο-κεραμιστή.

Με σκοπό να ενθαρρύνει την ευρύτερη ενασχόληση με την κεραμική, η διαμονή δεν περιορίζεται στους καλλιτέχνες κεραμίστες, αλλά ενθαρρύνει δημιουργούς όλων των τεχνών να ασχοληθούν με αυτό το μέσο.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής συνδιοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου πολιτισμού και άθλησης και της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου της Ρόδου.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – Cité Internationale des Arts, στο Παρίσι

Το πρόγραμμα διαμονής στη Cité internationale des Arts απευθύνεται σε ξένους καλλιτέχνες που επιθυμούν να αναπτύξουν ένα ερευνητικό και δημιουργικό έργο στο Παρίσι, για μια περίοδο τριών ή έξι μηνών, και υποστηρίζονται από έναν ή περισσότερους πολιτιστικούς εταίρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

Transition | Enter Communities of Body: Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance

Η Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance, Transition | Enter Communities of Body είναι μια συνεργασία Ευρωπαίων και Αφρικανών καλλιτεχνών του χορού, που πραγματοποιείται απ’ τις 16 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2020 από κοντά, από απόσταση και ψηφιακά, και αφορά στη δημιουργία εργαστηρίων και έργων Community Dance (Χορού της Κοινότητας) πάνω στις έννοιες της Κοινότητας, της Μετάβασης και της Ευρω-Αφρικανικής Ανταλλαγής.

Μια συνεργασία του Καλλιτεχνικού Δικτύου Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας, του Goethe-Institut Athen και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με το Flux Laboratory Athens, με την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου και την ευγενική υποστήριξη μέρους του residency απ’ το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το Γαλλικό Ινστιτούτου της Μπουκαβού (Κονγκό).

Επαγγελματικές συναντήσεις

Στην Ελλάδα

Το τμήμα πολιτιστικής συνεργασίας έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας ή άτυπα δίκτυα που συνεργάζονται στο πλαίσιο σημαντικών εκδηλώσεων στους ακόλουθους τομείς:

Τέχνη και οικολογία
Η πόλη, πεδίο έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Η πράσινη πόλη

European Lab Δελφών: μια δικτυωμένη Ευρώπη του πολιτισμού

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2018, το φόρουμ European Lab Δελφών συγκέντρωσε ένα ετερόκλητο κοινό, αποτελούμενο από νέους καλλιτέχνες και εκπροσώπους ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτιστικών προγραμμάτων, για μια σειρά 12 διαλέξεων και 8 εργαστηρίων και masterclasses, στο συμβολικό χώρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Για δύο μέρες, το European Lab Δελφών συνέβαλε στην αναβίωση της αρχικής ιδέας αυτού του τόπου, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με σκοπό να αποτελέσει χώρο διάδοσης των ιδανικών, των πολιτιστικών αξιών και των μείζονων θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπης του σήμερα».

Το φόρουμ, που διοργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την πολιτιστική εταιρία Arty Farty και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, συνέβαλε στην ανάδειξη και τη δικτύωση της Ευρώπης του πολιτισμού που αναδύεται μέσα από την πληθώρα πρακτικών εμπειριών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η συλλογική δυναμική, οι νησίδες δημιουργικής αντίστασης ή τα αλληλέγγυα πολιτιστικά προγράμματα αποτελούν ενδιαφέρουσες κοινωνικο-πολιτιστικές εναλλακτικές.

Οι συναντήσεις αυτές ανέδειξαν και έθεσαν προς τους σύγχρονους χώρους δημιουργίας, τις πρακτικές παραγωγής και καλλιτεχνικής διαμονής, τα οικονομικά μοντέλα και την τοπική δυναμική, μέσα από μία σειρά εργαστηρίων, τη θεματική διαδικτυακής ραδιοφωνικής πλατφόρμας και τις εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων με τους ευρωπαίους εισηγητές.

Το European Lab Δελφών απέδειξε το ενδιαφέρον του ελληνικού και του διεθνούς κοινού για την κοινή χρήση εργαλείων πολιτιστικής διαχείρισης και τις δράσεις δικτύωσης. Τα εργαστήρια που εστίασαν σε πρακτικά ζητήματα, όπως η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε στη διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι άκρως εποικοδομητικές συναντήσεις αυτές αποσκοπούν στην ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών: ήδη η καλλιτεχνική συλλογικότητα Mu συνάντησε εναλλακτικούς χώρους όπως το Communitism, το Ludd Makerspace και το Kassandras, με τους οποίους συνεργάζεται γύρω από ένα κοινό πρότζεκτ.

Εκπρόσωποι των κυριότερων δικτύων πολιτιστικής συνεργασίας της Ευρώπης έδωσαν το παρών στο European Lab Δελφών: η πλατφόρμα καινοτόμων μουσικών και οπτικοακουστικών τεχνών SHAPE, το Διεθνές Δίκτυο για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες IETM, το Δίκτυο ανεξάρτητων, πολυδιάστατων πολιτιστικών κέντρων, εγκατεστημένων σε πρώην βιομηχανικές ζώνες Trans Europe Halles, ή το συνεργατικό σχήμα των Re-imagine Europe και We are Europe. Επίσης, προσκεκλημένοι από το επαγγελματικό δίκτυο για τις παραστατικές τέχνες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη Teatroskop, πολιτιστικοί φορείς που κατέδειξαν την πολιτική δύναμη της τέχνης και τη ζωτικότητα των διαπολιτισμικών πρακτικών στα Βαλκάνια.

Από κοινού και μέσα από τις εμπειρίες και τις δεσμεύσεις τους, κατέδειξαν τον ουσιαστικό ρόλο του πολιτισμού στην τοπική ανάπτυξη, στην αναγέννηση των βιομηχανικών περιοχών και της αστικής κληρονομιάς, ή ακόμη στην ανάδειξη μιας δημιουργικής, αλληλέγγυας, ανοιχτής Ευρώπης.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Arty Farty και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ευχαριστούν θερμά το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Ωνάση και το δίκτυο Teatroskop, δημιουργικούς συνεργάτες του φόρουμ.

Στη Γαλλία

Το τμήμα πολιτιστικής συνεργασίας προσκαλεί συνεργάτες για να συμμετάσχουν σε θεματικά αφιερώματα, επαγγελματικές συναντήσεις που διοργανώνονται στο περιθώριο των μεγάλων γαλλικών εκδηλώσεων ή γύρω από συνεργασίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους ξένους επαγγελματίες.

Τα θεματικά αφιερώματα αναπτύσσονται στους τομείς των παραστατικών τεχνών για το χορό, το θέατρο και το τσίρκο, των εικαστικών τεχνών.

Υποστήριξη έργων

Διαδικασία υποβολής έργου, χρηματοδότηση έργου, υποστηριζόμενα έργα

Για την πολιτιστική δράση, οικονομικοί πόροι διατίθενται από την Πρεσβεία της Γαλλίας μέσω του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με σκοπό την στήριξη έργων που συγκαταλέγονται στους άξονες προτεραιότητας. Επίσης, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης παρέχονται μέσω προσκλήσεων υποβολής σχεδίων της πλατφόρμας του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού (IF Prog)

Πριν αναζητήσετε την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε εγκαίρως με το τμήμα πολιτιστικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Το Γαλλικό Ινστιτούτου του Παρισιού ζητά τη γνωμοδότηση του τμήματος πολιτιστικής συνεργασίας κατά την εξέταση των αιτήσεων.

Διαδικασία υποβολής έργων στο τμήμα μορφωτικής συνεργασίας

Οι προτάσεις πρέπει να εμπίπτουν στον άξονα προτεραιότητας του τμήματος, ήτοι στην υποστήριξη της σύγχρονης δημιουργίας και των νέων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στόχος του τμήματος, η υποστήριξη της νέας γενιάς δημιουργών της Ελλάδας μέσα από τη δημιουργία δικτύων, τη φιλοξενία καλλιτεχνών στις εγκαταστάσεις μας, τη δικτύωση των φορέων υλοποίησης έργων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε νεοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και εναλλακτικούς χώρους, καθώς και σε πολυδύναμα, τοπικά και βιώσιμα έργα. Ευνοούνται τα συνεργατικά έργα.

Τα έργα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου στη διεύθυνση [email protected]. Δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις που παραδίδονται ιδιοχείρως.

Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Βιογραφικό σημείωμα των εμπλεκόμενων φορέων υλοποίησης του έργου

Συνοπτική περιγραφή του έργου δύο σελίδων το μέγιστο, καθώς και προσχέδιο προϋπολογισμού.

1. Αρχική ιδέα του έργου;
Ποιο είναι το έργο σας; Τι προσπαθείτε να αναδείξετε μέσω αυτού;
Τι ευελπιστείτε να πετύχετε και με ποιον τρόπο;
Κατά πόσο το έργο σας αποτελεί καινοτομία στο τοπικό πλαίσιο;

2. Στοχευόμενο κοινό;
3. Αναμενόμενος αντίκτυπος;
4. Εμπλεκόμενοι συνεργάτες;

Επαγγελματικά δίκτυα

Δίκτυο EUNIC

Το παράρτημα της EUNIC στην Αθήνα ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2008. Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Αθήνα υπέγραψαν ανεπίσημο μνημόνιο συμφωνίας με κύριο στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας τους σε κοινά προγράμματα, με την υποστήριξη Ελλήνων εταίρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κύριος στόχος της ένωσης αυτής είναι η δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς, η βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και κατανόησης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρώπης.

Το EUNIC διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο μια εβδομάδα ευρωπαϊκών πολιτισμών 

Τα σημερινά μέλη της EUNIC Αθήνας

Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, British Council στην Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Goethe-Institut Athen, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Το Σπίτι της Κύπρου, Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ουγγαρίας

Πρόεδρος της EUNIC Aθήνας αυτή την περίοδο είναι η Μορφωτική Ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Δίκτυο TEATROSKOP

Το τμήμα πολιτιστικής συνεργασίας είναι ενεργό μέλος του δικτύου Teatroskop, ένα πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2011 και υλοποιείται από το Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων με σκοπό την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ της Γαλλίας και τη Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα των παραστατικών τεχνών, στις πιο σύγχρονες και τολμηρές μορφές τους. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη τη επαγγελματικών δικτύων, μέσα από τη διάδοση και την ανταλλαγή έργων, τις επαγγελματικές συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ φορέων της ευρύτερης περιοχής και της γαλλικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Το πρόγραμμα καλύπτει το σύνολο των παραστατικών τεχνών: θέατρο, χορός, τσίρκο, κουκλοθέατρο, θεάματα δρόμου ή περφόρμανς. Για την περίοδο 2020-2022, δίνεται προτεραιότητα στην ανάδειξη και την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς του σύγχρονου τσίρκου, του χορού, του κουκλοθέατρου και των παραστάσεων και δράσεων που απευθύνονται στο νεανικό κοινό

Το Teatroskop προσεγγίζει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από την πολιτιστική ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία.

Occupy #2 online

Τι θα συνέβαινε εάν η αιφνίδια παύση που μας επέβαλε η πανδημία μας έδινε την ευκαιρία να δούμε με άλλο μάτι τις καλλιτεχνικές μας πρακτικές;

Τι θα γινόταν αν ξεκινούσαμε να μοιραζόμαστε, αν ενωνόμασταν για να δημιουργήσουμε;

Έμπνευση και δημιουργία της καλλιτέχνιδος Ειρήνης Λιναρδάκη, το Occupy #2 αποτελεί μια άμεση απάντηση που αποσκοπεί να τροφοδοτήσει το διάλογο μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών και να ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση μίας έκθεσης μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Το Occupy #2 είναι επίσης ένα πολυετές έργο ευρείας προβολής για την ελληνική και τη γαλλική καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά και πέρα από αυτές.

Επισκεφθείτε την πλατφόρμα στο occupyartproject.com

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα:

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης