ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Επιμόρφωση των Ελλήνων καθηγητών γαλλικής γλώσσας

2.500 εκπαιδευτικοί διδάσκουν τα γαλλικά ως 2η ξένη γλώσσα σε 257.000 μαθητές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η γαλλική έρχεται πρώτη ως 2η ξένη γλώσσα στην Ελλάδα, αλλά σε εύθραυστο ανταγωνισμό με τα Γερμανικά.

Η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχουν ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς, σε συνεννόηση με τις ελληνικές εκπαιδευτικές αρχές : Υπουργείο Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, περιφερειακές διευθύνσεις της εκπαίδευσης, πανεπιστήμια και σε συνεργασία με τα γαλλικά κέντρα επιμόρφωσης.

Για αυτό το σκοπό, υπογράφηκε μια συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (IEP). Η συμφωνία ανανεώθηκε το 2020. Συμβάσεις εταιρικής σχέσης συνδέουν επίσης την περιφέρεια της Αττικής με την Ακαδημία του Παρισιού και την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με την Ακαδημία της Aix-Marseille. Άλλες συνεργασίες θα υπογραφούν στο μέλλον.

Οι εκπαιδευτικοί επωφελούνται από εισηγήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών, κέντρα FLE, γαλλικά ινστιτούτα κατάρτισης για τα εκπαιδευτικά επαγγέλματα, αλλά αυτές οι επιμορφώσεις μπορούν επίσης να έχουν τη μορφή βοήθειας και υποστήριξης σε εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις σε μια τάξη ή ίδρυμα.

1.003 εκπαιδευτικές επιμορφώσεις έλαβαν χώρα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2020. Θα παραταθούν και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Έτσι, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2020, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή του.

Παραδείγματα δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020 :

– Ψηφιακό θερινό Campus τον Ιούλιο του 2020 (CLA Besançon): 52 καθηγητές
– Ψηφιακό χειμερινό Campus τον Νοέμβριο του 2020 (CLA de Besançon).
– MOOC, το Γαλλικό Ινστιτούτο παρέχει αυτόνομη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία.
– Επιμόρφωση στην διδασκαλία ψηφιακής τάξης (CAVILAM)
– Στρογγυλά τραπέζια για την εκπαίδευση.
– Πολλές συνοδευτικές υποστηρικτικές ενέργειες σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αυτό το επιμορφωτικό σχέδιο διαρκεί 3 χρόνια και θα συνεχιστεί το 2021 και το 2022.

 

Το επαγγελματικό δίκτυο IFprofs - Ifprofs Greece

Το IFprofs είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στα γαλλικά για τους Γάλλους καθηγητές, μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και διδακτικού υλικού, ανοιχτή σε όλους τους επαγγελματίες της γαλλόφωνης εκπαίδευσης. Η συμμετοχή σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο είναι εντελώς δωρεάν.

Μέχρι σήμερα, 99 χώρες έχουν αναπτύξει έναν τομέα-χώρα. Για να μεταβείτε στον τομέα Ifprofs της Ελλάδας ( Ifprofs Grèce ) ακολουθήστε τον σύνδεσμο: gr.ifprofs.org. Περίπου 35.000 καθηγητές ή επαγγελματίες της γαλλόφωνης εκπαίδευσης είναι μέλη του δικτύου. Μέσα από αυτό το δίκτυο έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικές με τον τομέα της χώρας τους άλλα και να παρακολουθούν ό, τι συμβαίνει σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

Τα μέλη του IFprofs μπορούν να βρουν πηγές εκπαιδευτικού υλικού, να συνδιαλλαγούν με συναδέλφους και να μοιραστούν την επαγγελματική τους εμπειρία. Περίπου 10.000 πηγές είναι διαθέσιμες στο δίκτυο.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο Ifprofs;

1- Διάλογο και να ανταλλάξουμε απόψεις με επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ώστε να γνωριστούμε, να συνεργαστούμε σε ομάδες, να δημιουργήσουμε μαζί πρότζεκτ.

2- Να ακολουθήσουμε την επικαιρότητα και ανακαλύψουμε χιλιάδες πηγές, για να εμπλουτίσουμε τα μαθήματα μας, τις επαγγελματικές πρακτικές καθως και τις γνώσεις μας για τις γαλλόφωνες κουλτούρες.

3- Να δημοσιεύσουμε υλικό ορατό σε ολόκληρη την κοινότητα ή στις ομάδες που συμμετέχουμε, για να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας, να μοιραστούμε τις πρακτικές μας και να λάβουμε σχόλια από τους συναδέλφους μας.

4- Να συνεχίσουμε να επιμορφωνόμαστε, ανταλλάσσοντας απόψεις με άτομα που έχουν το ίδιο επάγγελμα με εμας και ερχόμενοι σε επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Συμμετέχοντας στο IFprofs, συνεχίζουμε να μαθαίνουμε!

Για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του δικτύου παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο :

Δημιουργία λογαριασμού: για να δημιουργήσετε το προφίλ σας, ακολουθήστε τον σύνδεσμο, gr.ifprofs.org , ενότητα « S’inscrire » (Εγγραφή).

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης