ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Επιμόρφωση των Ελλήνων καθηγητών γαλλικής γλώσσας

2.700 εκπαιδευτικοί διδάσκουν τα γαλλικά ως 2η ξένη γλώσσα σε 336.000 μαθητές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

52% των Ελλήνων μαθητών επιλέγουν τα γαλλικά ως 2η ξένη γλώσσα. Η γαλλική γλώσσα παραμένει στην πρώτη θέση ως η πιο διαδεδομένη 2η ξένη γλώσσα στην Ελλάδα.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνδράμουν στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών γαλλικής γλώσσας, σε στενή συνεργασία με τους ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στους συνεργαζόμενους φορείς συγκαταλέγονται επίσης πανεπιστήμια και επιμορφωτικά κέντρα για τη γαλλική ως ξένη γλώσσα.

Η Χάρτα συνεργασίας με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (IEΠ) ανανεώθηκε το 2022. Η Μεικτή Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβάλλει στην αξιολόγηση των αναγκών και στον σύγχρονο παιδαγωγικό προβληματισμό. Επιπλέον, συμβάσεις εκπαιδευτικής συνεργασίας συνδέουν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής με την Ακαδημία του Παρισιού, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με την Ακαδημία της Aix-Marseille και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με την Ακαδημία της Grenoble. Η Ακαδημία της Créteil αναμένεται να υπογράψει προσεχώς σύμβαση συνεργασίας με μία ακόμη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί επωφελούνται από εισηγήσεις εκπαιδευτών προερχόμενων από πανεπιστήμια, επιμορφωτικά κέντρα για τη γαλλική ως ξένη γλώσσα, ανώτατες παιδαγωγικές σχολές. Εναλλακτικά, οι επιμορφώσεις μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση και υποστήριξη στο πλαίσιο παιδαγωγικών σχεδίων εργασίας που προτείνουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ενδεικτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν:
• 2.000 εκπαιδευτικοί επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα επιμόρφωσης το 2020 – 2021.
• 553 εκπαιδευτικοί καθοδηγήθηκαν για την υλοποίηση των παιδαγωγικών σχεδίων εργασίας τους.
• 869 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις στρογγυλές τράπεζες για την εκπαίδευση.
• Πάνω από 1.200 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας.
• Πάνω από 10.200 μαθητές υποδέχθηκαν το “Γαλλόφωνο όχημα” στα σχολεία τους.
• 7.700 μαθητές συμμετείχαν στην Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα.
• 6.500 μαθητές συμμετείχαν στον Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας.

Το επαγγελματικό δίκτυο IFprofs - Ifprofs Greece

Το IFprofs είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στα γαλλικά για τους Γάλλους καθηγητές, μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και διδακτικού υλικού, ανοιχτή σε όλους τους επαγγελματίες της γαλλόφωνης εκπαίδευσης. Η συμμετοχή σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο είναι εντελώς δωρεάν.

Μέχρι σήμερα, 99 χώρες έχουν αναπτύξει έναν τομέα-χώρα. Για να μεταβείτε στον τομέα Ifprofs της Ελλάδας ( Ifprofs Grèce ) ακολουθήστε τον σύνδεσμο: gr.ifprofs.org. Περίπου 35.000 καθηγητές ή επαγγελματίες της γαλλόφωνης εκπαίδευσης είναι μέλη του δικτύου. Μέσα από αυτό το δίκτυο έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικές με τον τομέα της χώρας τους άλλα και να παρακολουθούν ό, τι συμβαίνει σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

Τα μέλη του IFprofs μπορούν να βρουν πηγές εκπαιδευτικού υλικού, να συνδιαλλαγούν με συναδέλφους και να μοιραστούν την επαγγελματική τους εμπειρία. Περίπου 10.000 πηγές είναι διαθέσιμες στο δίκτυο.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο Ifprofs;

1- Διάλογο και να ανταλλάξουμε απόψεις με επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ώστε να γνωριστούμε, να συνεργαστούμε σε ομάδες, να δημιουργήσουμε μαζί πρότζεκτ.

2- Να ακολουθήσουμε την επικαιρότητα και ανακαλύψουμε χιλιάδες πηγές, για να εμπλουτίσουμε τα μαθήματα μας, τις επαγγελματικές πρακτικές καθως και τις γνώσεις μας για τις γαλλόφωνες κουλτούρες.

3- Να δημοσιεύσουμε υλικό ορατό σε ολόκληρη την κοινότητα ή στις ομάδες που συμμετέχουμε, για να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας, να μοιραστούμε τις πρακτικές μας και να λάβουμε σχόλια από τους συναδέλφους μας.

4- Να συνεχίσουμε να επιμορφωνόμαστε, ανταλλάσσοντας απόψεις με άτομα που έχουν το ίδιο επάγγελμα με εμας και ερχόμενοι σε επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Συμμετέχοντας στο IFprofs, συνεχίζουμε να μαθαίνουμε!

Για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του δικτύου παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο :

Δημιουργία λογαριασμού: για να δημιουργήσετε το προφίλ σας, ακολουθήστε τον σύνδεσμο, gr.ifprofs.org , ενότητα « S’inscrire » (Εγγραφή).

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης