«Η χρονιά του ρομπότ»: προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση

Στο σημείο συνάντησης της τέχνης με την επιστήμη, η ταινία «Η Χρονιά του ρομπότ» (2019) απεικονίζει έναν άνθρωπο και το τεχνολογικό του ομοίωμα, ένα ρομπότ. Σαν μία συλλογή αρχείων όπου καταγράφονται λεπτομερώς οι πρώτες επαφές και οι συνομιλίες μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων, η ταινία εξετάζει το φαινόμενο της γνωστικής ασυμφωνίας, την ανεπαίσθητη και μυστηριώδη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές.

Στην ταινία συμμετέχουν άτομα της τρίτης ηλικίας, που ενίοτε πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άνοια, νέοι ενήλικες με αυτισμό ή άλλες νευρολογικές διαταραχές. Μετά από την αρχική τους έκπληξη και αντιλαμβανόμενοι τον τεχνητό χαρακτήρα της λειτουργίας του ρομπότ, οι τρόφιμοι επιχειρούν παρ’ όλα αυτά να αναπτύξουν σχέσεις μαζί του.

Η μοναδική προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας προτείνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Ψηφιακού Νοεμβρίου που επιχειρεί να προάγει την πρόσβαση όλων στις νέες τεχνολογίες και να αναδείξει την πολυμορφία της γαλλικής ψηφιακής δημιουργίας.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, Yves Gellie, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για να συνομιλήσει με τον Βαγγέλη Πρατικάκη, δημοσιογράφο επιστήμης στην εφημερίδα Το Βήμα και στον δικτυακό τόπο in.gr και για να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο πρωταγωνιστής της ταινίας, το ρομπότ NAO, που παραχωρείται από την Mobile Technology, χορηγό τεχνολογίας της εκδήλωσης, η οποία εξειδικεύεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Μπροστά στο κοινό, το διάσημο ρομπότ θα επιδείξει ζωντανά τις σωματικές του δεξιότητες και θα μας καταπλήξει με τις επιδόσεις του!

  • Ταυτόχρονη μετάφραση – Η συζήτηση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα μας ifg.gr
  • Στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία καινοτομεί»

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Yves Gellie
Ο Yves Gellie εργάστηκε για δύο χρόνια στο Γκαμπόν ως ιατρός ειδικευμένος στην τροπική ιατρική, πριν ξεκινήσει το 1981 την καριέρα του ως φωτογράφος, με ένα αφιέρωμα στη διαδρομή της κοκαΐνης στην Κολομβία. Συνεχίζει για λογαριασμό γαλλικών, αμερικανικών, ιταλικών ή γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών με ένα ρεπορτάζ για τον πόλεμο στο Ogaden της Σομαλίας, στη Καμπότζη της μετά των Ερυθρούς Χμέρ εποχή, για τη σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων Inkhata και ANC στη Νότιο Αφρική, το Ιράν των Αγιατολάχ, το Ιράκ του μέσοπόλεμου.. Το 1988 η δουλειά του για το Ομάν τιμήθηκε με το βραβείο World Press. Το 2003 απέσπασε το βραβείο της Society of Publication designer’s και το Merit Award Winner για την ερευνά του για τη Σαουδική Αραβία.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αναπτύσσει εργασίες εικαστικού χαρακτήρα, που τον κατατάσσουν στο μεταίχμιο μεταξύ ντοκιμαντέρ και σύγχρονης τέχνης.

Από το 2016, παρακολουθεί τις εργασίες του εργαστηρίου LUSAGE στο Παρίσι γύρω από ένα νέο καλλιτεχνικό έργο που διερευνά την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ ανθρώπου και μηχανών.

Η ταινία του «Η Χρονιά του ρομπότ» (2019) διερευνά τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και αποτυπώνει τα πρώτα σημάδια μίας επερχόμενης επανάστασης με την αυξανόμενη παρουσία των ρομπότ στη ζωή μας.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Δημοσιογράφος επιστήμης στο Βήμα και στο δικτυακό τόπο in.gr

NAO
Το ανθρωποειδές ρομπότ NAO είναι δημιούργημα της γαλλικής startup Albedaran Robotics. Αυτόνομο και προγραμματιζόμενο, το NAO – ύψους 58 εκ. και βάρους 5.3 κιλών – έκανε τα πρώτα του βήματα δημοσίως το 2006. Δραστηριοποιείται πλέον κυρίως σε ερευνητικά εργαστήρια και στην εκπαίδευση: πάνω από 400 εκπαιδευτικά ιδρύματα πειραματίζονται με τις ικανότητες διάδρασης και το παιδαγωγικό του προφίλ. Εξαιρετικά ευέλικτο και πολυτάλαντο ρομπότ, μπορεί να αποτελέσει ρομπότ συντροφιάς, συμπαίκτη, εργαλείο επικοινωνίας, μαθητή-ρομπότ.

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

 

04 Νοέ 2021

20:00

Auditorium Theo Angelopoulos (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31)

Είσοδος ελεύθερη

Ζωντανή Μετάδοση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  •  Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.
  • Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
  • Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.
«Η χρονιά του ρομπότ»: προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης