Στρογγυλή τράπεζα | 100 χρόνια: Αγαπημένη Μικρά Ασία

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμά την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τον κύκλο εκδηλώσεων «1922-2022: Παρακαταθήκες και Μνήμες», συνεχίζοντας έτσι το έργο του Octave Merlier, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου κατά την περίοδο 1925-1961.

Διακεκριμένος ελληνιστής, με βαθιά αίσθηση χρέους προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα, ο Octave Merlier μαζί με τη σύζυγό του Μέλπω Λογοθέτη-Merlier, μουσικολόγο και λαογράφο, συνέβαλε στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, το οποίο αφιερώθηκε στη συστηματική μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Με αυτή την αφορμή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την ελληνογαλλική διεπιστημονική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «100 χρόνια: Αγαπημένη Μικρά Ασία» και περιεχόμενο:

  • το κοσμοπολίτικο, διεθνοτικό πλαίσιο των οθωμανικών πόλεων-λιμανιών της Μεσογείου των αρχών του 20ού αιώνα
  • το αστικό τοπίο της Σμύρνης πριν από το 1922
  • ανάγνωση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα Μία φιλία στη Σμύρνη και προβολή αποσπάσματος του ιστορικού ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922, της Μαρίας Ηλιού
  • τη συμβολή του ζεύγους Merlier στη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με αναφορές στη μουσική και το τραγούδι.

 

Πρόγραμμα | 100 χρόνια: Αγαπημένη Μικρά Ασία

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστές τους Μιχάλη Βαρλά, Ιστορικό και Αλέξανδρο Κιτροέφ, Ιστορικό, Ομότιμο καθηγητή στο Haverford College

Συμμετέχοντες: Edhem ELDEM, Hervé GEORGELIN, Μαρία Ηλιού, Βασίλης Κολώνας

19:00: Χαιρετισμός από τον κ. Nicolas Eybalin, Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
19:10: Εισαγωγή, Μιχάλης Βαρλάς
19:30-20.15: Εισηγήσεις συμμετεχόντων:
19.30-19.40: Edhem ELDEM, καθηγητής στο Collège de France, έδρα Τουρκικής και Οθωμανικής Ιστορίας και Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης

Το κύκνειο άσμα του κοσμοπολιτισμού
Η διαμόρφωση του κοσμοπολιτισμού στις διεθνοτικές οθωμανικές πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου των αρχών του 20ού αιώνα.

19:40-19:50: Βασίλης Κολώνας, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Η Σμύρνη από τον 19ο στον 20ό αιώνα: πόλη και αρχιτεκτονική

Ο Βασίλης Κολώνας θα αναφερθεί στα κύρια χαρακτηριστικά του αστικού χώρου της Σμύρνης πριν από την καταστροφή, θα παρουσιάσει τα κτίρια που κατασκευάστηκαν από κοινοτική πρωτοβουλία, τα κτίρια που στέγαζαν εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής καθώς και την τυπολογία της κατοικίας μέσα από τη δραστηριότητα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και τη σχέση που είχαν αναπτύξει αυτοί με τον εκάστοτε φορέα υλοποίησης των έργων τους.

19:50-20:00: Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και συγγραφέας.
Η Μαρία Ηλιού θα διαβάσει αποσπάσματα από το πρόσφατο μυθιστόρημά της Μια φιλία στη Σμύρνη, θα προβάλει ένα απόσπασμα από το ιστορικό της ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922».

20:00-20:10: Hervé Georgelin, Επίκουρος καθηγητής, Tμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Γαλλία και η Ελληνική Διοίκηση της Μικράς Ασίας: διαφορετικές ιστορίες.

Ύστερα από τη θετική αποδοχή των διεκδικήσεων των κυριαρχούμενων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Γαλλική Δημοκρατία απομακρύνθηκε από τους Ρωμιούς και την Ελλάδα και συνέβαλε στην ήττα της από τα κεμαλικά στρατεύματα. Μερικά χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα, το ζεύγος Merlier, ο Octave και η Μέλπω, διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού Ελληνισμού: μουσική, τραγούδι, μνήμες και γνώσεις.

20:15-21:00: Συζήτηση

Κλείσιμο και σχόλια-Αλέξανδρος Κιτροέφ 

Πληροφορίες

  • Ταυτόχρονη μετάφραση

→ Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

11 Οκτ 2022

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη

Ζωντανή Μετάδοση!
Octave Merlier και Μέλπω Λογοθέτη-Merlier | © Tous droits réservés
Στρογγυλή τράπεζα | 100 χρόνια: Αγαπημένη Μικρά Ασία
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης