11ο AOAFF: Η Τελετή, του Claude Chabrol

Ήρθε το καλοκαίρι και μαζί και η επιστροφή στα αγαπημένα μας θερινά σινεμά. Μετά την εβδομάδα προβολών του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας παρουσιάζει το πρόγραμμα του 5ου Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου και συνεργάζεται με τις Νύχτες Πρεμιέρας για να εντάξει τις προβολές αυτές στο πλαίσιο του 11ου Athens Open Air Film Festival.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Η Τελετή (La Cérémonie), του Claude Chabrol (1995, 112’)
Σενάριο: Claude Chabrol, Caroline Eliacheff
Πρωταγωνιστούν: Isabelle Hupper, Sandrine Bonnaire, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, Virginie Ledoyen

«Η μεγάλη επιστροφή του Σαμπρόλ στις πραγματικά σπουδαίες ταινίες πραγματοποιήθηκε με αυτό που ο ίδιος χαρακτήριζε ως «το τελευταίο μαρξιστικό φιλμ», μάλλον όχι χωρίς ένα ειρωνικό χαμόγελο. Διότι την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές, πολιτικές και σεξουαλικές αντιθέσεις γίνονται στην «Τελετή» το αντικείμενο μιας «πάλης των τάξεων», ο Σαμπρόλ αφήνει περισσότερο χώρο από ποτέ στην αμφισημία, το σαρκασμό και την έκπληξη.

Βασισμένη στο βιβλίο της Ρουθ Ρέντελ «A Judgement in Stone», όλα ξεκινούν με ένα αρκετά μπανάλ πρόσχημα: μια πλούσια οικογένεια στη γαλλική εξοχή προσλαμβάνει μια νέα υπηρέτρια. Πρόκειται για τη Σοφί (Σαντρίν Μπονέρ), που έρχεται με εξαιρετικές συστάσεις αλλά παρουσιάζει τα ανησυχητικά σημάδια μιας συμπεριφοράς η οποία ολοένα κι εκτροχιάζεται. Πρόκειται για απειθαρχία, παραξενιά, ή απόρροια κάποιου κρυμμένου μυστικού της; Καθώς η Σοφί τηρεί όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τα καθήκοντά της, έρχεται υπερβολικά κοντά με την Ζαν (Ιζαμπέλ Ιπέρ), υπάλληλο του τοπικού ταχυδρομείου με χαρακτήρα ακόμη πιο εκκεντρικό. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια σχέση αδερφική, αλλά και μια δυναμική δασκάλου-μαθητή. Αλληλέγγυες μέσα στην περιθωριοποίησή τους, η Σοφί και η Ζαν θα ορμήσουν να ανατρέψουν την ιεραρχία μέσω μιας πράξης που μοιάζει να έρχεται από το πουθενά.

Καθώς η «Τελετή» προχωρά, ο Σαμπρόλ κρατά το ενδιαφέρον μας με μικρές λεπτομέρειες, αφήνοντάς μας να πιστεύουμε πως τίποτα πραγματικά σημαντικό δε συμβαίνει επί της οθόνης. Κι όμως, μέσα από τα αδιόρατα βλέμματα και τις φράσεις που ποτέ δε λέγονται, πίσω από τη νεκρική ησυχία και την πολυτέλεια της μεγαλοαστικής οικίας, συντελείται μια υπόγεια κλιμάκωση που δε θα βγει στην επιφάνεια παρά μόνο τη στιγμή της έκρηξης. Αν ξαναδούμε την «Τελετή» προσεκτικά, ανακαλύπτουμε τη μάχη και την αντιπαράθεση σε κάθε σκηνή, κάθε πλάνο. Εξ ου και ο τίτλος της ταινίας, αφού ο Σαμπρόλ έχει οργανώσει το φιλμικό του σύμπαν σε έναν μακάβριο χορό, όπου όλα οδηγούν σε ένα αναπόφευκτο τέλος.

Με τις Σαντρίν Μπονέρ και Ιζαμπέλ Ιπέρ να χτίζουν τη συνωμοσία τους όπως μόνο δύο ιδιοφυείς ηθοποιοί μπορούν, ο Κλοντ Σαμπρόλ γεμίζει αυτήν την «Τελετή» εξέγερσης με στοιχεία κωμικά, αυτοσαρκαστικά, που καμιά φορά αναιρούν τον εαυτό τους. Κι ενώ φτάνει σε μια ανατροπή που δεν υπολείπεται σε βία, το κάνει όχι με ωμή αποφασιστικότητα, αλλά με εξονυχιστική λεπτότητα και ειρωνεία. Ο Σαμπρόλ ορκιζόταν πως δε δούλεψε την «Τελετή» περισσότερο από τις άλλες του ταινίες, κάτι που μας υπενθυμίζει ότι τα μεγάλα έργα διαθέτουν μια μαγεία που διαφεύγει ακόμα και των δημιουργών τους». – Λουκάς Κατσίκας

Σημαντικές πληροφορίες προσέλευσης

– Η είσοδος στο χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές θα μπορούν:
α. είτε να προμηθεύονται επί τόπου στην τοποθεσία της εκδήλωσης.
β. είτε να εξασφαλίζουν με ηλεκτρονική προκράτηση, δυο ημέρες πριν από κάθε προβολή (η προκράτηση ανοίγει στις 12 το μεσημέρι) στο aoaff.gr

Τα Δελτία Εισόδου της ηλεκτρονικής προκράτησης για την προβολή της «Τελετής» εξαντλήθηκαν. Ωστόσο, 15 λεπτά πριν από την έναρξη της προβολής, θα απελευθερωθούν οι θέσεις των προκρατήσεων αν ο/η κάτοχος δεν έχει εμφανιστεί.

– Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου.

Η είσοδος και διάθεση δελτίων ξεκινά μιάμιση ώρα πριν από κάθε προβολή.

– Οι θεατές που έχουν κάνει ηλεκτρονική προκράτηση θα πρέπει να παραλαμβάνουν το δελτίο τους τουλάχιστον 15′ νωρίτερα από την έναρξη της προβολής, διαφορετικά η θέση θα απελευθερώνεται και θα διατίθεται επιτόπου.

 

24 Ιούν 2021

21:30

Νέα Παναθήναια, θερινός κινηματογράφος (Μαυρομιχάλη 165, Εξάρχεια)

Είσοδος ελεύθερη μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ
11ο AOAFF: Η Τελετή, του Claude Chabrol
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης