Διάλεξη του Bernard Cerquiglini «Γαλλικά: μία γλώσσα για το αύριο»

Το ένδοξο παρελθόν της γαλλικής γλώσσας διαδέχεται ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η γαλλική γλώσσα παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων μεταξύ των οποίων, ο αυξανόμενος αριθμός ομιλητών και διδασκομένων και η μεγάλη γεωγραφική της έκταση. Σε αυτά προστίθενται και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει. Τα γαλλικά αποτελούν μία τεχνητή γλώσσα (κυρίως δημιούργημα των ειδικών της γραμματικής), ένα προστατευόμενο ιδίωμα (κυρίως από την πολιτική), μία αξιοποιήσιμη γλώσσα (κυρίως στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτιστικής ποικιλομορφίας). Η εκμάθηση μίας διεθνούς γλώσσας του μέλλοντος είναι αναμφίβολα μία καλή επένδυση.

Ο πανεπιστημιακός Bernard Cerquiglini εργάστηκε ως καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Bâton Rouge, και ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τη γαλλική γλώσσα (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας – C.N.R.S.). Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται περίπου 15 βιβλία εκ των οποίων ξεχωρίζουν: L’Accent du souvenir και L’invention de Nithard από τις εκδόσεις Editions de Minuit, Le Ministre est enceinte και Un Participe qui ne passe pas από τις εκδόσεις Editions du Seuil. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο που συν-έγραψε με τον Erik Orsenna, Les mots immigrés (εκδόσεις Stock). Ως ανώτατος αξιωματούχος, διετέλεσε Γενικός Αντιπρόσωπος για τη γαλλική γλώσσα και τις γλώσσες της Γαλλίας και πρύτανης του πανεπιστημιακού οργανισμού Γαλλοφωνίας (Agence universitaire de la Francophonie). Είναι επίσης μέλος του Εργαστηρίου Δυνητικής Λογοτεχνίας (Ouvroir de littérature potentielle – Oulipo) και δημιουργός-παρουσιαστής της εκπομπής « Merci Professeur » (TV5Monde).

Συντονιστές:
Μαρία-Χριστίνα Αναστασιάδη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Carole Peretto, ειδική σύμβουλος εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί. Σε περίπτωση ακύρωσης κρατήσεων, η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα γίνεται με σειρά προτεραιότητος των παρευρισκομένων.

  • Είσοδος με κράτηση θέσης
  • Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Ταυτόχρονη μετάφραση
  • Στην είσοδο του Auditorium Theo Angelopoulos, το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο θα προτείνει επιλεγμένους τίτλους του Bernard Cerquiglini

Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

16 Μαρ 2022

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση - Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, η είσοδος στο Auditorium Theo Angelopoulos επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης εντός των τελευταίων 6 μηνών.

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών.

Η χρήση μάσκας (FFP2) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Για την διευκόλυνση της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας, η χωρητικότητα του Auditorium παραμένει περιορισμένη, με κάθε δεύτερη θέση κενή.

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης), καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Διάλεξη του Bernard Cerquiglini «Γαλλικά: μία γλώσσα για το αύριο»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης