Κύκλος Ciné-Club: Λευκή κάρτα στον Άγγελο Φραντζή | «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», του Jacques Demy

Ο κύκλος προβολών Ciné-Club του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επιστρέφει ανανεωμένος και δίνει κάθε τρίμηνο Λευκή κάρτα σε μια καταξιωμένη ελληνική προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, για να επιλέγει τρεις ταινίες.

Για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2024, η Λευκή κάρτα δίνεται στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή.

Οι κινηματογραφικές αυτές βραδιές με ελεύθερη είσοδο, δίνουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν ή να ξαναδούν κάποια από τα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι 3 προβολές της Λευκής κάρτας στον Άγγελο Φραντζή:
📽️ Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, 20:00: Τα κορίτσια του Ροσφόρ (Les Demoiselles de Rochefort), του Jacques Demy (1967)
📽️ Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, 20:00: Άννα (Anna), του Pierre Koralnik (1967)
📽️ Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, 20:00: Όχι στο στόμα (Pas sur la bouche), του Alain Resnais (2003)


1η προβολή | Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, 20:00.
Πριν από την προβολή θα γίνει παρουσίαση από τον Άγγελο Φραντζή

Τα κορίτσια του Ροσφόρ (Les Demoiselles de Rochefort) του Jacques Demy
(125′ — 1967 — Γαλλία)
με τις: Catherine Deneuve, Françoise Dorléac, Anne Germain

Η Ντελφίν και η Σολάνζ είναι δύο δίδυμες αδερφές 25 ετών, εκθαμβωτικές και πνευματώδεις. Η ξανθιά, η Ντελφίν, είναι δασκάλα χορού, ενώ η κοκκινομάλλα, η Σολάνζ, είναι δασκάλα σολφέζ. Ζουν μέσα στη μουσική και ονειρεύονται να γνωρίσουν το μεγάλο έρωτα. Την ίδια στιγμή μία ομάδα χορευτών ενός περιοδεύοντα θιάσου φθάνουν στην πόλη και συχνάζουν στο μπαρ της μητέρας των κοριτσιών. Ένα μεγάλο πανηγύρι ετοιμάζεται και ένας ονειροπόλος ναυτικός αναζητά την ιδανική γυναίκα…

Κλικ στη παρακάτω εικόνα για να δείτε το τρέιλερ:

 


«Από πού έρχεται αυτή η αρχετυπική επιθυμία μας να δούμε μια ιστορία με τραγούδια αντί για λόγια; Πώς γίνεται αυτή η μετάβαση από τον κανονικό κόσμο στον φανταστικό κόσμο του μιούζικαλ; Και πώς ο γαλλικός κινηματογράφος έχει υπηρετήσει αυτό το είδος που θεωρείται κατεξοχήν αγγλοσαξονικό; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει αυτό το μικρό αφιέρωμα στο γαλλικό μιούζικαλ μέσα από τρία εντελώς διαφορετικά δείγματα γραφής του.

Το αφιέρωμα ξεκινά από τa εμβληματικά Κορίτσια του Ροσφόρ (1967) του Ζακ Ντεμί, ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά μιούζικαλ, ενός ανθρώπου που ανανέωσε το είδος στον παγκόσμιο κινηματογράφο και έγινε μια πηγή αναφοράς για πάρα πολλούς σκηνοθέτες στην συνέχεια. Οι δίδυμες αδερφές Γκαρνιέ (Κατρίν Ντενέβ και Φρασουάζ Ντορλεάκ) αναζητούν τον έρωτα και η μια από τις δυο θα τον βρει στο πρόσωπο ενός Αμερικάνου όχι στο Παρίσι αλλά στο Ροσφόρ, που βέβαια δεν είναι άλλος από τον Τζιν Κέλλυ. Αυτή η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικάνικο θρύλο του μιούζικαλ με όλη την ιστορία που κουβαλά και το σύμπαν μιας γαλλικής πόλης είναι ακριβώς αυτό που ενδιαφέρει τον Ντεμί που κάνει μια ταινία γεμάτη χάρη που ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στην πίστη και την ειρωνία ενσωματώνοντας τα καλύτερα στοιχεία της θαυμαστής αφέλειας της χολιγουντιανής παράδοσης με τον γαλλικό σκεπτικισμό των κοφτερών διαλόγων και στίχων.» Άγγελος Φραντζής

Ο Άγγελος Φραντζής γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην INSAS στις Βρυξέλλες. Έχει γυρίσει αρκετές μικρού μήκους και 6 μεγάλου μήκους ταινίες (Polaroid, Το όνειρο του σκύλου, Μέσα στο δάσος, Σύμπτωμα, Ακίνητο ποτάμι, Ευτυχία) Οι ταινίες του έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ενώ έχει λάβει το βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας στα βραβεία της Ακαδημίας κινηματογράφου για τις ταινίες Ακίνητο ποτάμι και Ευτυχία αντίστοιχα. Ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με την κινηματογραφική κριτική. Θεωρητικά κείμενα του έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά έντυπα και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί και με έργα μεικτών τεχνικών που έχουν παρουσιαστεί στην Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Στέγη γραμμάτων και τεχνών.

24 Ιαν 2024

20:00

Αuditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31)

Πριν από την προβολή θα γίνει παρουσίαση από τον Άγγελο Φραντζή.

Είσοδος ελεύθερη / Ταινία με ελληνικούς & αγγλικόυς υπότιτλους
Κύκλος Ciné-Club: Λευκή κάρτα στον Άγγελο Φραντζή | «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», του Jacques Demy
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης