CineDoc: Το Γελαστό Παιδί

Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ “Το Γελαστό Παιδί” (The Laughing Boy), του Alan Gilsenan (91′ – 2022 – Ιρλανδία), που αφηγείται την ιστορία του ιρλανδικού τραγουδιού με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο γίνεται ελληνικός ύμνος από τον Μίκη Θεοδωράκη. Δύο χώρες σε έναν κοινό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, που εμψυχώνεται από τη δύναμη της ποίησης και της μουσικής.

Το τραγούδι «The Laughing Boy» γράφτηκε από τον τότε έφηβο επαναστάτη Brendan Behan, στη μνήμη ενός άλλου εμβληματικού επαναστάτη, του Michael Collins. Αλλά το τραγούδι αυτό, έμελλε να αποκτήσει και μια δεύτερη ζωή, ως ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας (1967-1974). Σε μετάφραση του ποιητή Βασίλη Ρώτα, τα λόγια του Behan στα ελληνικά μελοποιήθηκαν από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι, «Το Γελαστό παιδί» παραμένει μέχρι σήμερα ένα ισχυρό σύμβολο στην καρδιά της Ελλάδας.

Η ταινία ακολουθεί την οδύσσεια του ποιητή Theo Dorgan, καθώς προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια της ιστορίας πίσω από το τραγούδι. Η αφήγηση συνυφαίνει το συλλογικό τραύμα της σύγχρονης Ιρλανδίας και της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά αυτές οι ιστορίες συνδέονται τελικά μεταξύ τους μέσα από κάτι πολύ πιο βαθύ και υπερβατικό – τη δύναμη ενός τραγουδιού.

Όπως αναφέρει και ο Dorgan στην ταινία, τόσο η ιρλανδική, όσο και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού αποτυπώνουν κάτι μοναδικό: «…Κάποια ιδέα, ίσως, του αιώνιου επαναστάτη, κάποια ενσάρκωση της εξέγερσης ενάντια στο μικρό πεπρωμένο, η τυραννία, οι δυνάμεις που τείνουν πάντα και παντού να μειώνονται αν όχι να συνθλίβουν πραγματικά την αίσθηση μας για το απαραίτητο μεγαλείο της ζωής και της φαντασίας…».

Kathryn Baird (παραγωγός), Liam Ó Maonlaí, Maria Farantouri, David Power, Theo Dorgan

Γυρισμένη στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, η ταινία περιλαμβάνει ερμηνείες από αρκετούς Ιρλανδούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Andy Irvine, Donal Lunny, MayKay, Liam Ó Maonlaí και David Power, αλλά και Έλληνες, με κυριότερη τη Μαρία Φαραντούρη, που τιμάται σε όλο τον κόσμο ως η κατεξοχήν ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

Με πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία αφηγείται τις «μεταμορφώσεις» ενός τραγουδιού και την πολυτάραχη ιστορία δύο λαών.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023) και κέρδισε το Βραβείο Κοινού. Επιπλέον, κέρδισε το Docs Ireland Pull Focus Award για το Καλύτερο νέο Ιρλανδικό Ντοκιμαντέρ.

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αμαλιάδα. Οι προβολές συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Το 2023 παρουσιάζονται ντοκιμαντέρ και ταινίες για παιδιά και νέους– σε ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλους: φανατικούς του ντοκιμαντέρ, σινεφίλ, μαθητές, δασκάλους, μικρομηκάδες, σεφ, χορευτές… μα πάνω απ’ όλα, λάτρεις του καλού σινεμά.

05 Απρ 2023

20:00

Auditorium Theo Angelopoulos - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα)

6€ κανονικό / 3€ μειωμένο
CineDoc: Το Γελαστό Παιδί
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης