Διάλεξη του Stéphane Bonnery «Κοινωνικές ανισότητες στη σχολική μάθηση: ποιοι παράγοντες τις ενισχύουν και ποιοι τις μειώνουν»
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει διάλεξη με ομιλητή τον Stéphane Bonnery, Καθηγητή Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Saint-Denis και καταξιωμένο ειδικό στο ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων στο σχολείο, και με θέμα: «Κοινωνικές ανισότητες στη σχολική μάθηση: ποιοι παράγοντες τις ενισχύουν και ποιοι τις μειώνουν» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, στις 18:00.
Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Αuditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του Ετήσιου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (APF- FU). Ο Σύλλογος υποστηρίζει ενεργά, εδώ και 30 χρόνια, το εκπαιδευτικό έργο και την επιμόρφωση των καθηγητών γαλλικής γλώσσας μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Ο Stéphane Bonnery, Ερευνητής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές ανισότητες, έχει αφιερώσει το έργο του στη μελέτη των μηχανισμών μέσω των οποίων οι κοινωνικές ανισότητες επηρεάζουν τη σχολική πορεία των μαθητών.
Οι εργασίες του, που έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία όπως τα Temps de l’enfant et rythmes scolaires (éd. De la Fondation G.Péri, 2025), Supports pédagogiques et inégalités scolaires (La Dispute, 2015), Comprendre l’échec scolaire (La Découverte, 2007), αποδεικνύουν ότι το σχολείο, αν και επιφορτισμένο με την προαγωγή της ισότητας, συμβάλλει όχι μόνο στην αναπαραγωγή αλλά και στην επιδείνωση των υφιστάμενων ανισοτήτων.
Οι μελέτες του αναδεικνύουν τη σημασία των πολιτισμικών, θεσμικών και παιδαγωγικών παραγόντων που καθορίζουν τη σχολική επιτυχία ή αντίθετα, τη σχολική αποτυχία των μαθητών. Προσφέρουν χρήσιμα εργαλεία αναστοχασμού για την επανεξέταση των εκπαιδευτικών πρακτικών με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων.
Ένα επίκαιρο θέμα για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα:
Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την εκπαιδευτική ισότητα. Οι περιφερειακές ανισότητες, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο τον προβληματισμό γύρω από τον τρόπο διασφάλισης ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλους τους μαθητές.
Η διάλεξη αυτή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές, γονείς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα την κοινωνική δυναμική που διαμορφώνεται στο σχολικό περιβάλλον. Θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για διάλογο γύρω από τις ελληνικές και τις γαλλικές προοπτικές.

02 Σεπ 2026
18:00
Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31