Η Γαλλία τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλούν το κοινό σε μια μοναδική βραδιά προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

Με την ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου και τον συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη

Παρουσία του Patrick Maisonnave, Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

▶ Παρακαλούμε όσους έχουν κάνει κράτηση να προσέλθουν στο Ινστιτούτο στις 19:15 και να έχουν μαζί τους την απόδειξη κράτησής τους, καθώς θα πρέπει να την επιδείξουν στην είσοδο.

▶ Οι θέσεις όσων έχουν κάνει κράτηση είναι εξασφαλισμένες έως τις 19:45. Μετά από αυτή τη διορία, οι θέσεις θα απελευθερώνονται.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο που συνδέει τη μουσική παράδοση της Ελλάδας με τη δυτική συμφωνική μουσική. Συνέθεσε πολλά έργα για κινηματογραφικές ταινίες, μπαλέτα, ορατόρια και κονσέρτα, και μελοποίησε τους μεγαλύτερους ποιητές, από τον Ελύτη ως τον Νερούδα και από τον Ρίτσο ως τον Λόρκα. Ως αντιστασιακός αγωνίστηκε ενάντια στη γερμανική κατοχή και στη δικτατορία. Εξαιτίας των πεποιθήσεών του υπέστη φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορίες. Ως πατριώτης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της ακτινοβολίας της σύγχρονης Ελλάδας, συνδυάζοντας τους αγώνες του για τη δημοκρατία με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η μουσική υπήρξε για τον ίδιο η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας.

Σε αυτήν τη μοναδική πορεία θα αναφερθούν η Νένα Βενετσάνου, μεγάλη ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του Mikis Théodorakis par lui-même (Εκδόσεις Actes Sud) και Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου (Εκδόσεις Πατάκης), καθώς και εκλεκτοί παρευρισκόμενοι.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά ή να ξαναδεί, μέσω μιας προβολής, μαρτυρίες προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, με τις οποίες ο συνθέτης συναναστράφηκε στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Γαβράς και ο Jack Lang. Θα παρουσιαστούν επίσης φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία του δημιουργού, αποσπάσματα από εκπομπές στις οποίες συμμετείχε, καθώς και άλλο ανέκδοτο υλικό. Η βραδιά αυτή θα δώσει έμφαση στη συνοχή της σκέψης αυτού του ανθρώπου που, μέσα από το τεράστιο έργο του, τους αγώνες του, τα βασανιστήρια που υπέστη, ενσάρκωσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, την ιστορία και το πεπρωμένο της σύγχρονης Ελλάδας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

▪ Είσοδος ελεύθερη μέχρι την πλήρωση των θέσεων και με διαδικτυακή προκράτηση από τις 08.09.2021 στις 12:00. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ.

▪ Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:15

▪ Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών (ΦΕΚ 4206 – 12/09/2021) η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού τεστ PCR που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν.

▪ Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

▪ Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

▪ Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Η βραδιά θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. 

Ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

14 Σεπ 2021

20:00

Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,
Σίνα 31

Είσοδος ελεύθερη - οι θέσεις έχουν εξαντληθεί

Ζωντανή Μετάδοση!
Η Γαλλία τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης