Η ιστορία είναι δικό μας γήπεδο! Ιστορία και βιντεοπαιχνίδια

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ψηφιακού Νοεμβρίου 2021, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά με τίτλο «Η ιστορία είναι δικό μας γήπεδο! Ιστορία και βιντεοπαιχνίδια» και με προσκεκλημένο τον δημιουργό βίντεο και εκλαϊκευτή ιστορίας Christophe Caporilli.

Θα θέλατε να εξερευνήσετε την Αίγυπτο των Φαραώ, την Ιταλία της Αναγέννησης ή το Παρίσι της Γαλλικής Επανάστασης; Ως ιδρυτής αυτοκρατορίας ή μέγα-κατακτητής, είναι μια εικονική εμπειρία ενός ταξιδιού στο χρόνο. Εκατομμύρια παίκτες το βιώνουν καθημερινά μπροστά σε ολοένα και πιο θεαματικά παιχνίδια.

Σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης μιας εποχής ή ενός ιστορικού γεγονότος, για να «γίνει ορατή η ιστορία» διατηρώντας παράλληλα τη διασκεδαστική πτυχή που ενυπάρχει στο μέσο, τα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, πρώτα απ’ όλα τεχνικές, αλλά και πολιτικές ή ηθικές.

Με τις ολοένα και πιο ρεαλιστικές εικόνες και την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία αυτού του τύπου παιχνιδιού, τα βιντεοπαιχνίδια και η ιστορία διατηρούν επομένως μια πολύ ισχυρή σχέση εδώ και πολύ καιρό. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί των βιντεοπαιχνιδιών σε σύγκριση με την ιστορία; Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να μας πουν περισσότερα για το παρελθόν από τα βιβλία; Και τι πιστεύουν γι’ αυτό οι ιστορικοί; Ο Christophe Caporilli, ιστορικός και κριτικός βιντεοπαιχνιδιών θα μας δείξει τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τα όρια αυτού του μέσου.

Μετά απ’ αυτή την παρουσίαση θα ακολουθήσει ξενάγηση στη μεγάλη οθόνη, στην Αθήνα του 5ου αιώνα, με το Assassin’s Creed Odyssey – Discovery Tour από την Ubisoft, που παίζεται στην κονσόλα PS4 pro.

CHRISTOPHE CAPORILLI

Ανάμεσα στα ερείπια των θρυλικών Μυκηνών και το μυθικό παιχνίδι «Age of Empires », ο ιστορικός και δημιουργός βίντεο Christophe Caporilli, από την παιδική του ηλικία, μοιράζεται το πάθος του για την ιστορία και τα βιντεοπαιχνίδια,. Η αγάπη του για την ιστορία ενισχύθηκε μέσω πολλών εμπειριών στο εξωτερικό οπού γνώρισε νέους πολιτισμούς.

Ο Christophe Caporilli, παράλληλα με τις σπουδές του στην ιστορία και τις διεθνείς σχέσεις, κάνει τα βιντεοπαιχνίδια να γίνουν δεύτερη κύρια απασχόληση μέσω του επαγγέλματος του δημοσιογράφου για το διαδικτυακό περιοδικό «Daily Mars» και μετέπειτα σαν συνδημιουργός / παρουσιαστής του podcast «Au Tour du Mic».
Μετά το μεταπτυχιακό του πάνω στην Ναυτιλιακή Ιστορία, ακολουθεί πλέον τα χνάρια του πνευματικού του πατέρα Ιντιάνα Τζόουνς, έχοντας σαν όνειρο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και δια μέσω του προσωπικού του σχεδίου « Historia Vox », να μεταδώσει με εκλαϊκευμένο τρόπο το πάθος του για την ιστορία.

HISTORIA VOX

Το Historia Vox είναι μια πρόταση για εκλαΐκευση της ιστορίας και της γεωπολιτικής σε μορφή βίντεο ντοκιμαντέρ διαθέσιμα στο « YouTube » και στο « Facebook Video ». Τα ντοκιμαντέρ είναι, κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα σχολιαστικής ερευνητικής εργασίας για την παραγωγή βίντεο που είναι όσο το δυνατόν πληρέστερα με θέματα τόσο διαφορετικά όσο και ποικίλα.

Εξερευνώντας το παρελθόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η φιλοδοξία του « Historia Vox » είναι να ξαναζήσουμε μέσω βίντεο περισσότερα από 10.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας για να κατανοήσουμε καλύτερα τον σύγχρονο κόσμο μας.

__

  • Η εκδήλωση θα έχει ταυτόχρονη μετάφραση σε Γαλλικά και Ελληνικά
  • Ταυτόχρονη απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης μέσω του ifg.gr
    Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

19 Νοέ 2021

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31)

Είσοδος ελεύθερη

Ζωντανή Μετάδοση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί λιγότερο από 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους, σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Η ιστορία είναι δικό μας γήπεδο! Ιστορία και βιντεοπαιχνίδια
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης