MIF Playlist 07/2021

Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Τη μουσική επιμέλεια της δράσης MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) υπογράφει ο Κώστας Ανδρέου.

Απολαύστε την playlist Ιουλίου!

MIF Playlist 07 / Ιούλιος 2021

Marc Desse
Paris je t’aime


Ο μουσικός Marc Desse από το Παρίσι προσεγγίζει την pop και rock με τη φρεσκάδα της γαλλικής σκηνής. Ο δίσκος που κυκλοφόρησε στις 18 Ιουνίου 2021 με τίτλο το όνομα του αποτελείται από 11 κομμάτια σε δική του παραγωγή και στίχους. Οι συνθέσεις έγιναν από τον ίδιο σε συνεργασία με τον Gaël Etienne και έχουν τα γνώριμα ζωηρά χαρακτηριστικά της alternative μουσικής. Στις ηχογραφήσεις του δίσκου έπαιξαν οι δυο τους, προσθέτοντας όργανα από μια καλοφτιαγμένη ομάδα συνεργατών.

https://www.marcdesse.com
https://marcdesse.bandcamp.com

 

Mada Mada
Oublie toi


Πίσω από την καλλιτεχνική παραγωγή Mada Mada βρίσκεται η μουσική φυσιογνωμία του Alexis LP, ο οποίος κινείται από indie θέματα μέχρι μοντέρνες jazz φόρμες. Η κυκλοφορία του La danse de l’ennui δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2021 και αποτελείται από πέντε δικές του συνθέσεις. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Martin Tamisier (ντραμς), Thaïs Millet (φωνητικά) και Marie-Édith Racine (βιολί).

https://www.madamada.ca
https://madamada.bandcamp.com

 

Denez
An arc’hig balan

Ο Denez Prigent είναι ένας τραγουδιστής και μουσικός από τη Γαλλία που έχει εντρυφήσει στους παραδοσιακούς ήχους της περιοχής της Βρετάνης. Στη δουλειά του η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μουσική παραγωγή με πολύ δημιουργικό τρόπο. Ο δίσκος Stur an avel που κυκλοφόρησε στις 16 Απριλίου 2021 συνδυάζει την qwerz, αφηγηματικό μουσικό ιδίωμα της Βρετάνης, με την παραδοσιακή χορευτική μουσική kan ha diskan και τα σημερινά electro στοιχεία, φτιάχνοντας ένα ιδιαίτερο μείγμα world μουσικής. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Oxmo Puccino, Aziliz Manrow, Yann Tiersen, Kevrenn Alré και Jean-Charles Guichen.

http://www.denezprigent.com
https://coopbreizhmusik1.bandcamp.com/album/stur-an-avel

 

Marie Claudel
Ne parle pas aux étranges

Η Marie Claudel συνδυάζει την ευαισθησία και τη ζεστασιά της φωνής της με την ακουστική και την ηλεκτρική κιθάρα για να φτιάχνει ωραία τραγούδια με folk rock ύφος. Ο δίσκος της Ne parle pas aux étranges κυκλοφόρησε στις 27 Αυγούστου 2018 και αποτελείται από 9 τραγούδια με δυναμικές και ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Η ίδια τραγούδησε και έπαιξε ηλεκτρική, ακουστική και κλασική κιθάρα, μαντοτσέλο και μπάσο. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Jean-Philippe Levac (κρουστά, ντραμς), Jesse MacCormack (ηλεκτρική, ακουστική και κλασική κιθάρα, μαντοσέλο, πιάνο, μπάσο, synthesizer, lap steel) και Elyze Venne-Deshaies (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, πλαγίαυλος, τενόρο σαξόφωνο).

https://marieclaudel.bandcamp.com

 

X. Charles/C. Jauniaux/J.S. Mariage
L’aurore extérieure

Το trio των Catherine Jauniaux (φωνητικά, αντικείμενα), Xavier Charles (κλαρινέτο) και Jean-Sébastien Mariage (ηλεκτρική κιθάρα) έχει φτιάξει ένα ιδιαίτερο ήχο που βασίζεται στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη σύγχρονη jazz. Μετά από μια περιοδεία το 2015 από το Παρίσι μέχρι τη Μόσχα, οι τρεις μουσικοί ηχογράφησαν το 2016 αυτό τον δίσκο με τον Pierre-Henri Thiébaut. Η κυκλοφορία του L’amour στις 4 ιουνίου 2021 επαναφέρει την εμπειρία της μουσικής που στηρίζεται στη ζωντανή δημιουργία, που έχει ροή και ανεξαρτησία στην καλλιτεχνική κίνηση.

https://ayler-records.bandcamp.com/album/lamour

Edmony Krater
Lagè

O Edmony Krater από το Παρίσι είναι ένας κρουστός, τραγουδιστής και τρομπετίστας ο οποίος συνδυάζει με τον δικό του τρόπο την gwoka, παραδοσιακή μουσική της Γουαδελούπης, με την reggae και τη δυτική jazz. Η μείξη αυτή φτιάχνει ένα world ήχο με προσωπικότητα. Ο δίσκος An ka sonjé κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου 2018 και αποτελείται από 9 τραγούδια που ταξιδεύουν τον ακροατή στο σύμπλεγμα των νησιών των Αντίλλων.

https://edmonykrater.bandcamp.com

 

Saligaude
Cession de bail

Το συγκρότημα Saligaude από το Μόντρεαλ συνδυάζει folk φόρμες με rock, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά στοιχεία. Εμπνέονται από πραγματικές εμπειρίες της ζωής τους και τις συναισθηματικές εναλλαγές. Ο δίσκος τους Demain mercredi κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου 2021 και περιλαμβάνει 10 τραγούδια με συνθέσεις και στίχους του Thierry Clouette και ενορχηστρώσεις του συγκροτήματος. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Thierry Clouette (φωνητικά, κιθάρα, μπάσο, ιρλανδικό μπουζούκι, μπάντζο, synth, κρουστά), Antoine Pigeon-Bourque (ακορντεόν), Antoine Tardif (τρομπέτα), François-Xavier Dueymes (ιρλανδικό φλάουτο), Marie-Claire Vaillancourt (βιολί), Joseph Blais (organ, synth), Karolan Boily (φωνητικά), Olivier Cousineau (ντραμς) και Louis-Michel Tougas (ντραμς).

https://saligaude.bandcamp.com

 

MC Sirop
Les Mots

Ο MC Sirop από την Μαρσέιγ έχει βρει τη δική του συνταγή, εμπλουτίζοντας το hip hop και τη rap με alternative και jazz στοιχεία. Πειραματίζεται με τον ήχο του και έτσι μπορεί να κινείται εύκολα και σε άλλα ιδιώματα όπως για παράδειγμα το trip hop, όπως συμβαίνει με τους καλούς παραγωγούς αυτής της μουσικής που τολμούν να διαφοροποιούνται από τα συνηθισμένα. Η κυκλοφορία του En orbite δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2021 και αποτελείται από 11 τραγούδια με ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

https://mcsirop.bandcamp.com

 

Mélanie Venditti
Les contradictions

Η καλλιτέχνις Mélanie Venditti γράφει συναισθηματικά τραγούδια με σύγχρονο synth pop ύφος, χτισμένα γύρω από τη φωνή της και με έντονα τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Ο δίσκος Projections κυκλοφόρησε στις 30 Απριλίου 2021 με έξι τραγούδια που έχουν φρέσκο pop ήχο και πολλές rock και progressive πινελιές. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι μουσικοί Guillaume Guilbault, Étienne Dupré, Mandela Coupal-Dalgleish, Anne-Marie-Milev, Alexandre Larin, Agathe Dupéré, Carl Bastien και Nicolas Roberge.

https://melanievenditti.bandcamp.com

 

Sam Sadigursky & Laurent Coq
Eternité

Οι συνθέτες Sam Sadigursky και Laurent Coq έφτιαξαν ένα δίσκο με jazz τραγούδια που περιλαμβάνουν ποιήματα στα γαλλικά και τα αγγλικά. Η μουσική τους μπλέκεται με την ποίηση με ένα τρόπο που δημιουργεί ένα εννιαίο αισθητικό αποτέλεσμα. Η κυκλοφορία Crosswords – Mots Croisés δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2013 και αποτελείται από 9 τραγούδια. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Sam Sadigursky (σαξόφωνα, συνθέσεις), Laurent Coq (πιάνο, Fender Rhodes, συνθέσεις), Christine Correa (φωνητικά), Laurence Allison (φωνητικά), Yoni Zelnik (ακουστικό μπάσο) και Karl Jannuska (ντραμς).

http://samsadigursky.com
http://www.laurentcoq.com
https://sadigurskycoq.bandcamp.com/album/crosswords-mots-crois-s

 

Rocé
Cxpitxlistes

O hip hop και rap καλλιτέχνης Rocé γεννήθηκε στην Αλγερία και μεγάλωσε από μικρός στη Γαλλία. ‘Εχει βρει τον χώρο του στη γαλλόφωνη σκηνή χάρη στον τρόπο γραφής του και στην αναζήτηση που έχουν οι ιστορίες που φτιάχνει. Ο δίσκος του Poings serrés κυκλοφόρησε στις 25 Ιουνίου 2021 και αποτελείται από 6 φρέσκα κομμάτια που έχουν τη γνώριμη δυναμική που έχει κατακτήσει η γαλλική hip hop και rap σκηνή.

https://roce.bandcamp.com

 

Massinissa
Belote

Ο μουσικός και παραγωγός με το ψευδώνυμο Massinissa συνδυάζει την hip hop με τη world μουσική. Το 2018 έφτιαξε την καλλιτεχνική ομάδα Sauce Maison, φέρνοντας ταυτόχρονα σε επαφή διάφορους μουσικούς με τους οποίους δημιουργήθηκε το συγκρότημα Troubadours Vagabonds. Ο δίσκος Massinissa & Les Vagabonds κυκλοφόρησε στις 9 Ιουνίου 2021 με 5 τραγούδια φτιαγμένα με hip hop και downtempo θέματα και συνδυασμό φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων.

https://massinissa.bandcamp.com

 

Les Passagers
Éden

Το συγκρότημα Les Passagers από το Μόντρεαλ είναι αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής συνάντησης των Andréanne Muzzo και Nicolas Ferron. Έχει το δικό του indie rock ήχο, με σύγχρονες και vintage αναφορές και ποιητική διάθεση στους στίχους. Η κυκλοφορία Les Oiseaux δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2020 και αποτελείται από 11 τραγούδια που κινούνται από τη γαλλόφωνη dream pop μέχρι την jazz και ψυχεδελικά θέματα. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Andréanne Muzzo (φωνητικά, πιάνο, πλήκτρα), Nicolas Ferron-Geoffroy (κιθάρα, φωνητικά, πλήκτρα), Antoine Ferron-Geoffroy (μπάσο), Thomas Chignier (ντραμς), Mélanie Bélair (βιολί), Mélanie Vaugeois (βιολί), Ligia Paquin (άλτο σαξόφωνο), Annie Gadbois (τσέλο), Hannah Darroch (φλάουτο), Lex French (τρομπέτα), Benjamin Deschamps (σαξόφωνα, κλαρινέτο), Annie Dominique (μπάσο κλαρινέτο) και Thomas Morelli-Bernard (τρομπόνι).

https://lespassagers.bandcamp.com

 

Antoine Corriveau
Le bruit des os

Ο Antoine Corriveau είναι ένας folk rock μουσικός και συνθέτης. Αξιοποιώντας τη χροιά της φωνής του σαν στοιχείο της παραγωγής, φτιάχνει pop και rock τραγούδια με δυναμική και προσωπικότητα. Ο δίσκος του PISSENLIT κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 2020 με 13 κομμάτια με φροντισμένη παραγωγή και ροή, στο υψηλό επίπεδο της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής του Καναδά.

http://www.antoinecorriveau.com
https://antoinecorriveau.bandcamp.com

 

Squerl Noir
Ailleurs

Ο rapper Squerl Noir από την Οττάβα γράφει στίχους και μουσική που συνδυάζουν το ύφος της σύγχρονης rap με την alternative και pop μουσική. Η κυκλοφορία Dérives που δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 περιλαμβάνει 4 τραγούδια που κινητοποιούνται από την ενέργεια ενός rapper που έχει δοκιμάσει τα λόγια και τους ρυθμούς για να βρει το δικό του καλλιτεχνικό δρόμο.

http://squerlnoir.com
https://squerlnoir.bandcamp.com

 

Lou-Adriane Cassidy
C’est la fin du monde à tous les jours

Η Lou-Adriane Cassidy είναι μια μουσικός από το Κεμπέκ η οποία φτιάχνει φρέσκια pop μουσική με folk θέματα και πλούσιες ενορχηστρώσεις. Ο δίσκος της C’est la fin du monde à tous les jours που κυκλοφόρησε στις 8 Φεβρουαρίου 2019 αποτελείται από 10 κομμάτια με δικούς της στίχους και συνθέσεις. Η ίδια τραγούδησε και έπαιξε κιθάρα και πλήκτρα και ο Gabriel Desjardins έκανε τις ενορχηστρώσεις των εγχόρδων. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Simon Pedneault (κιθάρες), Vincent Gagnon (πιάνο, wurlitzer, synthesizers), Pierre-Emmanuel Beaudoin (ντραμς, κρουστά), Jessy Caron (μπάσο, synthesizers), Philippe Brault (κοντραμπάσο, synthesizers), Mélanie Bélair (βιολί), Madeleine Messier (βιολί), Ligia Paquin (βιόλα) και Annie Gadbois (τσέλο).

https://www.louadrianecassidy.com
https://louadrianecassidy.bandcamp.com

 

Laurence Helie
À présent le passé

Η Laurence Helie είναι μια τραγουδίστρια και κιθαρίστρια από το Μόντρεαλ η οποία έχει κατακτήσει ένα ζεστό, προσωπικό ύφος. Στον δίσκο της À présent le passé που κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 2013 συνδύασε τη μοντέρνα folk και την country με καθαρά pop θέματα. Ο δίσκος αποτελείται από 10 τραγούδια και είναι μια αντιπροσωπευτική βορειοαμερικάνικη country κυκλοφορία που προχωράει πέρα από το καθιερωμένο στυλ. Δίνει προτεραιότητα στην εκφραστικότητα και τον ωραίο συνδυασμό στίχων και ενορχηστρώσεων, αξιοποιώντας και το ύφος της φωνής της.

http://www.laurencehelie.com
https://laurencehelie.bandcamp.com

 

Cécil Mévadat
Libre arbitre

Ο Cécil Mévadat έστησε ένα studio σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού και μάζεψε σιγά σιγά όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να φτιάξει την παραγωγή Les temps difficiles. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 7 Ιουλίου 2019 και περιλαμβάνει 11 τραγούδια που συνδυάζουν δυναμικά pop, rock και reggae στοιχεία. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Vincent Gaertner (ντραμς), Hervé Sicard (μπάσο) Hugo Barbet (κιθάρες) Guillaume Mahenc (πιάνο, πλήκτρα), Bruno Lucenti (πιάνο, πλήκτρα), Choirs Sophie Longrais (φωνητικά), Audrey Vanlauwe (φωνητικά), Alexis Legrand (βιολί), Aurore Daniel (τσέλο) και Tom Salguero (τενόρο σαξόφωνο).

http://www.cecilmevadat.com
https://cecilmevadat.bandcamp.com

 

Allyson Pétrin
Amours quotidiens

Η Allyson Pétrin γράφει folk rock τραγούδια με επιρροές από την pop και indie σκηνή. Το τραγούδι Amours quotidiens κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου 2020. Η μουσική και ηχητική ταυτότητα της στηρίζεται στην ερμηνεία της. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Antoine Gratton (παραγωγή, προγραμματισμός, πιάνο, μπάσο, κιθάρα), Maxime Bellavance (ντραμς), Coral Egan (φωνητικά), Kim Richardson (φωνητικά) και Damien-Jade Cyr (σαξόφωνο).

https://allysonpetrin.bandcamp.com

02 Ιούλ 2021

MIF Playlist 07/2021
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης