MIF Playlist 10/2022

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

MIF Playlist 10 / Οκτώβριος 2022

Karen Lano
Pégase


Η συνθέτις Karen Lano, από τη Γαλλία, συνδέει ποιητικά κείμενα με το δικό της indie folk μουσικό στυλ. Ο δίσκος της με τίτλο Muses, που κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου 2021, αποτελείται από 10 τραγούδια βασισμένα σε δυναμικά θέματα και ατμοσφαιρικές αρμονίες με φωνητικά. Στις ηχογραφήσεις, που έγιναν ζωντανά μέσα σε μια παλιά μικρή εκκλησία, συμμετείχαν εκτός από την ίδια (φωνητικά κρουστά) οι μουσικοί Olivier Legall (κιθάρες, φωνητικά, πλήκτρα, μπάσο), Marie Lesnik (βιολιά, φωνητικά) καιThomas Chalindar (ντραμς, κρουστά).

https://karenlano.bandcamp.com
https://www.karenlano.com

 

Anne Painchaud
Les oiseaux dorment la nuit


Η μουσικός Anne Painchaud, από το Κεμπέκ, γράφει γαλλόφωνα pop τραγούδια που βασίζονται στο πιάνο. Η κυκλοφορία La solitude des coeurs fanés, που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου 2022, περιλαμβάνει 5 κομμάτια σε δικές της συνθέσεις και στίχους. Εκτός από την ίδια στο πιάνο, το synthesizer και τα κρουστά, στην παραγωγή συμμετείχαν οι μουσικοί Benoît Villeneuve (ηλεκτρική κιθάρα), Benoît Villeneuve (μπάσο), Pierre-Emmanuel Beaudoin (ντραμς).

https://annepainchaud.bandcamp.com

 

Jérôme Minière
Lasso


Ο συνθέτης Jérôme Minière, από το Montreuil στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, φτιάχνει τη δική του pop, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση των κλασικών συνταγών. Ο δίσκος του La mélodie, le fleuve & la nuit, που κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου 2022, παρουσιάζει 14 κομμάτια με καθαρούς ρυθμούς. Στις ηχογραφήσεις τον συνόδεψαν οι μουσικοί José Major (ντραμς), Joseph Marchand (ηλεκτρική κιθάρα), Guido del Fabbro (βιολί), Philippe Brault (μπάσο) και Albin de la Simone (synthesizer, πιάνο, κρουστά).

https://objetdisque.bandcamp.com/album/j-r-me-mini-re-la-m-lodie-le-fleuve-la-nuit

 

Autour de Lucie
Qu’avons-nous fait


Το συγκρότημα Autour de Lucie, από τη Γαλλία, συνδυάζει τους rock ήχους που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του ’90, με το ονειρικό pop ύφος της γαλλικής σκηνής. Η κυκλοφορία με τίτλο Immobile, που δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, αποτελείται από 13 τραγούδια, βασισμένα στη χαρακτηριστική φωνή της Valérie Leulliot, το παίξιμο του Sébastien Lafargue στις ηλεκτρικές κιθάρες και τους ρυθμούς του ντράμερ Antoine Kerninon.

https://sundazedmusic.bandcamp.com/album/immobile

 

La Veine
Nouveau Souffle (ft. Mégane Aly)


Το συγκρότημα La Veine, από το Παρίσι, έχει βρει μια δική του σύγχρονη rock φόρμα, με ποιητική διάθεση και θέματα που έχουν πολλά pop στοιχεία. Ο δίσκος Grands Boulevards, που κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 με 5 τραγούδια, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ηλεκτρικού ήχου του συνόλου.

https://laveine.bandcamp.com

 

Zoé Jean-Deslauriers
Au gré des eaux


Η Zoé Jean-Deslauriers είναι μια μουσικός από το Μόντρεαλ η οποία συνδυάζει την ακουστική jazz με την γαλλόφωνη pop, βάζοντας μπροστά την ευαίσθητη φωνή της. Η κυκλοφορία της Au gré des eaux δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2022 με 5 κομμάτια με δικές τις συνθέσεις και στίχους. Στις ηχογραφήσεις τη συνόδεψαν οι Simon Brosseau (πιάνο, synthesizer), Laurent Perrault-Jolicoeur (κοντραμπάσο), Jules Payette (ντραμς), Carlos Jiménez (κιθάρα), Marjorie Fiset (φωνητικά) και Laurent Perrault-Jolicoeur (φωνητικά).

https://zoejean-deslauriers.bandcamp.com
https://zoejeandeslauriers.com

 

David Chevallier
L’Autre moi


O κιθαρίστας David Chevallier μάζεψε γύρω του φίλους μουσικούς, φτιάχνοντας ένα απολαυστικό σχήμα μοντέρνας jazz. Παρέα με τους έμπειρους Laurent Blondiau (τρομπέτα), Sébastien Boisseau (κοντραμπάσο) και Christophe Lavergne (ντραμς), ηχογράφησαν τον δίσκο Curiosity, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022. Αποτελείται από 9 κομμάτια με σύγχρονο ήχο, λυρική διάθεση και πλούσιους αυτοσχεδιασμούς.

https://yolkrecords.bandcamp.com/album/curiosity

 

Ellinoa
L’enfance s’efface


Η μουσικός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ellinoa, από το Παρίσι, φτιάχνει pop τραγούδια με πολλά jazz και folk στοιχεία και τη φρεσκάδα της indie σκηνής. Η κυκλοφορία της με τίτλο The Ballad Of Ophelia, που δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2022, περιέχει 12 κομμάτια σε δικές της συνθέσεις και στίχους, γεμάτα με την καθαρή φωνή της. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά, στις ηχογραφήσεις συμμετείχε ένα καλοφτιαγμένο σχήμα με τους μουσικούς Olive Perrusson (βιόλα, φωνητικά), Arthur Henn (κοντραμπάσο, φωνητικά), Paul Jarret (κιθάρες), Boris Lamérand (βιολί), Antoine Delprat (βιολί) και Octavio Angarita (τσέλο).

https://ellinoa.bandcamp.com
http://www.ellinoa.net

 

Thierry Eliez
Incognition


Ο έμπειρος πιανίστας Thierry Eliez, από το Παρίσι, έχει παρουσία εδώ και χρόνια στην ευρωπαϊκή jazz σκηνή. Την 1η Ιανουαρίου 2018 κυκλοφόρησε τον δίσκο Improse Extended Trio, με 9 κομμάτια που ηχογράφησε παρέα με τους μουσικούς André Ceccarelli (ντραμς) και Ivan Gelugne (κοντραμπάσο). Είναι μια δισκογραφική δουλειά φτιαγμένη από ένα πολύ καλά δεμένο jazz τρίο.

https://thierryeliez.bandcamp.com

 

Six for Six
Zénith


Το jazz σεξτέτο Six for Six, από την Τουλούζη της νότιας Γαλλίας, έχει φτιάξει ένα ωραίο ρεπερτόριο με πρωτότυπες συνθέσεις και ενορχηστρώσεις. Αποτελείται από τους μουσικούς Malo Evrard (μουσική διεύθυνση, σύνθεση, ντραμς), Adrien Dumont (τρομπέτα, trumpet, φλικόρνο), Sandro Torsiello (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνα), Igor Lawrynowicz (τρομπόνι), Etienne Manchon (πιάνο) και George Storey (κοντραμπάσο). Η κυκλοφορία Frog’s Performance που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2022 περιέχει 9 κομμάτια με μοντέρνο jazz ύφος και ακουστικό ήχο.

https://sixforsix.bandcamp.com

 

Gaël Horellou
Dalonaz


Ο μουσικός Gaël Horellou, από το Παρίσι, έχει παρουσία εδώ και χρόνια στη jazz σκηνή της Γαλλίας αλλά και εμπειρία στην electro-jazz και fusion μουσική. Στον δίσκο του Dalonaz, που κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσιάζει μέσα από 9 συνθέσεις του ένα συνδυασμό της jazz με παραδοσιακούς ήχους από τη νήσο Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό. Στην πολύχρωμη αυτή παραγωγή, εκτός από τον ίδιο που έπαιξε άλτο σαξόφωνο, συμμετείχαν οι Nicolas Beaulieu (κιθάρα, φωνητικά), Florent Gac (εκκλησιαστικό όργανο), Vincent Aly Béril (κρουστά, φωνητικά), Emilie Maillot (κρουστά, φωνητικά), Fredo Ilata (κρουστά) και Morlon Guillaume Vizzutti (κρουστά).

https://gaelhorellou.bandcamp.com

 

Matjé
Bahia


Ο Γάλλος μουσικός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Matjé συνδυάζει τη γαλλόφωνη τραγουδοποιία με το hip hop και τα afro latin ιδιώματα. Η κυκλοφορία του με τίτλο Balancé, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2022, περιέχει 5 τραγούδια με ζωηρές world ενορχηστρώσεις και hip hop φωνητικά.

https://matjebandcamp.bandcamp.com

 

Baba Commandant and the Mandingo Band
Chasser Les Sachets


Το σύνολο Baba Commandant and the Mandingo Band έχει φτιάξει μια δική του συνταγή με afro beat μουσική και ήχους από τα τοπικά ιδιώματα της Δυτικής Αφρικής, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Ο δίσκος Sonbonbela κυκλοφόρησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 και περιλαμβάνει 7 κομμάτια γεμάτα με χορευτικούς ρυθμούς, παραδοσιακά όργανα και ηλεκτρικά θέματα. Οι ηχογραφήσεις έγιναν με τους έμπειρους μουσικούς Mamadou Sanou (φωνητικά), Issouf Diabate (κιθάρα), Simon Chenet (κιθάρα), Wendeya Jessie Josias Ouedraogo (μπάσο), Cheick Abbas Kabore (ντραμς, φωνητικά) και Nickie Dembele (κρουστά).

https://sublime-frequencies.bandcamp.com/album/baba-commandant-and-the-mandingo-band-sonbonbela

 

Le Trio Voyageur
Yamanote Line


Οι μουσικοί Ludovic Montet (βιμπράφωνο, κρουστά, φωνητικά), Stefan Orins (πιάνο, φωνητικά) και Charles Duytschaver (ντραμς, φωνητικά), από την πόλη Λιλ της Γαλλίας, έφτιαξαν ένα τρίο που συνδυάζει την σύγχρονη jazz με ενορχηστρώσεις κρουστών, με πολλά στοιχεία από την avant-garde. Η κυκλοφορία FU-RIN-KA-ZAN που δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 αποτελείται από 8 κομμάτια, που παρουσιάζουν, μέσα από τα μουσικά θέματα, ένα ημερολόγιο ταξιδιού στην Ιαπωνία.

https://circum-disc.bandcamp.com/album/fu-rin-ka-zan

 

Sarah Kay
Laisse-Toi Te Détruire


Η πιανίστρια Sarah Kay, από την πόλη Ρεν της Γαλλίας, συνδυάζει στις συνθέσεις της διάφορα στοιχεία από τη jazz, την soul αλλά και την αγγλική rock σκηνή. Σχημάτισε ένα τρίο με τους μουσικούς Basile Tuauden (κοντραμπάσο) και Simon Prudhomme (ντραμς), γράφοντας τον δίσκο Sharon & The Styx, που κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 με 4 κομμάτια που έχουν τη δική τους ατμόσφαιρα.

https://sarahkay.bandcamp.com
https://www.sarahkay.fr

 

Super Parquet
Douze Mois


Το σύνολο Super Parquet, από το Κλερμόν-Φεράν στην κεντρική Γαλλία, φέρνει κοντά τις παραδοσιακές μουσικές της περιοχής με ζωηρά ηλεκτρονικά στοιχεία από το σήμερα και χορευτικούς ρυθμούς. Η κυκλοφορία τους με τίτλο Couteau / Haute Forme, που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2022, αποτελείται από 6 κομμάτια που έχουν μια διαφορετική προσέγγιση της ethnic μουσικής.

https://superparquet.bandcamp.com
https://www.superparquet.com

 

La Féline
Je dansais allongée


Η μουσικός Agnès Gayraud, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο La Féline, φτιάχνει τη δική της γαλλόφωνη pop με ηλεκτρονικούς ήχους, κιθάρες και καθαρούς ρυθμούς. Το single της με τίτλο Je dansais allongée κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. Με τα δύο τραγούδια που περιλαμβάνει, δίνει ένα στίγμα για την εκφραστικότητα της φωνής της, η οποία έχει προτεραιότητα στις ενορχηστρώσεις της. Εκτός από την ίδια (φωνητικά, μπάσο, κιθάρα, προγραμματισμός, synths, κρουστά), στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν και οι François Virot (ντραμς), Xavier Thiry (synths) και Mocke Depret (κιθάρα).

https://lafeline.bandcamp.com

07 Οκτ 2022

MIF Playlist 10/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης