MIF Playlist 11/2022

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

MIF Playlist 11 / Νοέμβριος 2022

Jeanne Laforest
Fatiguée


Η τραγουδοποιός Jeanne Laforest, από το Μόντρεαλ, αναμιγνύει την rock και την pop με διάφορα alternative και πειραματικά στοιχεία. Ο πρώτος της δίσκος, με τίτλο Puisque les heures nous manquent κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου 2022, με 11 τραγούδια σε δικές της συνθέσεις και στίχους. Εκτός από την ίδια στα φωνητικά, το πιάνο και το synthesizer, στις ηχογραφήσεις συμμετείχε μια καλοφτιαγμένη ομάδα μουσικών που υποστήριξε τις σύγχρονες ενορχηστρώσεις.

https://janetheforest.bandcamp.com
https://jeannelaforest.com

 

Nosfell
La Ressasse


O μουσικός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Nosfell, από τη Γαλλία, έχει διάφορες επιρροές από blues, folk, funk και μουσικές από την Αφρική. Η κυκλοφορία Echo Zulu δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017 και περιλαμβάνει 11 κομμάτια του, με ηλεκτρονικά και indie pop χαρακτηριστικά. Στις ηχογραφήσεις του δίσκου, εκτός από τον ίδιο (φωνητικά, κιθάρες) πήραν μέρος οι Frédéric Gastard (πλήκτρα, σαξόφωνα) και Emiliano Turi (ντραμς, κρουστά, πλήκτρα).

https://nosfell.bandcamp.com
https://www.nosfell.com

 

Cécile
Les glissements


Το σεξτέτο Cécile, από τον Καναδά, φτιάχνει indie rock μουσική με pop και folk επιρροές, δίνοντας βάρος στους ενδοσκοπικούς στίχους. Ο δίσκος Le temps à-bas κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου 2022 με 9 κομμάτια. Έπαιξαν οι μουσικοί Marc-Edmond Lamarre (φωνητικά, synthesizers, κιθάρες), Laurence Berthou-Hébert (φωνητικά, άλτο σαξόφωνο), Jérémie Roy (lapsteel, κιθάρα, φωνητικά), Jean Lamarre (κιθάρα, μεταλλόφωνο), Jérémie Racicot-Haddad (μπάσο) και Hubert Jobin-Tremblay (ντραμς, κρουστά).

https://cecilemtl.bandcamp.com

 

Le Flegmatic
Vies distraites


Το γαλλόφωνο pop συγκρότημα Le Flegmatic αποτελείται από τους Thomas Boudineau (κιθάρες, φωνητικά, πλήκτρα, τρομπόνι), Jean-Philippe Hauray (κιθάρες, μπάσο, κρουστά, προγραμματισμός), Mathis Kolkoz (ηλεκτρική κιθάρα, synths) και Romain Nègre (ηλεκτρική κιθάρα). Στο δίσκο τους Le Jour la nuit le jour, που δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022 με 9 κομμάτια, συνδυάζουν δικές τους σκοτεινές folk συνθέσεις με την ποίηση.

https://souterraine.bandcamp.com/album/le-jour-la-nuit-le-jour

 

La Machine
Le meunier


Το συγκρότημα La Machine αξιοποιεί την παραδοσιακή μουσική της κεντρικής Γαλλίας αναμιγνύοντας την με world και σύγχρονους ήχους. Η κυκλοφορία με τίτλο Retrouvailles δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2022 και αποτελείται από 14 κομμάτια που έχουν δυναμική ατμόσφαιρα, χάρη στο συνδυασμό των κρουστών με το κοντραμπάσο. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Grégory Jolivet (hurdy-gurdy, εφέ, φωνητικά), Florian Huygebaert (κρουστά, φωνητικά), Jean-Laurent Cayzac (κοντραμπάσο, μπάσο, κιθάρα, εφέ, φωνητικά) και Julien Barbances (φωνητικά, γκάιντα, βιολί, ούτι).

https://lamachine36.bandcamp.com

 

mohair
la neuf


Το συγκρότημα mohair, από την Νάντη της δυτικής Γαλλίας, παίζει ψυχεδελική rock, με έντονες αναφορές στην κλασική σκηνή του krautrock προηγούμενων δεκαετιών. Αποτελείται από τους Romain Couillaud (ντραμς), Julien Francheteau (συνθέσεις, κιθάρα), Delphine Salaun (πλήκτρα) και Vincent Saout (μπάσο). Ο δίσκος la neuf κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου 2022, με 5 κομμάτια που παρουσιάζουν το χαρακτηριστικό ύφος του συγκροτήματος.

https://mohairmusic.bandcamp.com

 

De Kaboul A Bamako
Désert


Οι μουσικοί Mamani Keïta (φωνητικά), Aïda Nosrat (φωνητικά, βιολί), Sogol Mirzaei (περσικό έγχορδο ταρ), Siar Hashimi (κρουστά) και Rusan Filiztek (σάζι, ούτι, φωνητικά) συναντήθηκαν στο στούντιο με το jazz συγκρότημα Arat Kilo, από τη Γαλλία, το οποίο αποτελείται από τους Florent Berteau (ντραμς), Gérald Bonnegrace (κρουστά), Fabien Girard (ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα), Aristide Gonçalves (τρομπέτα, πλήκτρα), Michael Havard (σαξόφωνο, φλάουτο) και Samuel Hirsch (ηλεκτρικό μπάσο). Το αποτέλεσμα ήταν ο πολύχρωμος δίσκος Sowal Diabi, που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022 και περιλαμβάνει 14 τραγούδια σε μια σύγχρονη world παραγωγή.

https://kaboulbamako.bandcamp.com

 

Jean-Marie Machado Quartet
Les pierres noires


Ο μουσικός Jean-Marie Machado (πιάνο, συνθέσεις, ενορχηστρώσεις) έφτιαξε ένα δυναμικό κουαρτέτο με τους Keyvan Chemirani (κρουστά), Jean-Charles Richard (βαρύτονο και σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτα) και Vincent Segal (τσέλο). Μαζί ηχογράφησαν το δίσκο Majakka, που κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και αποτελείται από 10 κομμάτια, με πλούσιο ήχο και απολαυστικούς αυτοσχεδιασμούς.

https://labellabuissonne.bandcamp.com/album/majakka

 

Lise Van Dooren Trio
Jamrosa


Με προέλευση από το ηφαιστειογενές νησί Ρεϋνιόν, στον Ινδικό ωκεανό, το τρίο της έμπειρης πιανίστριας Lise Van Dooren με τον Guillaume Robert (κοντραμπάσο) και τον MoAdib Garti (ντραμς) παίζει τις jazz συνθέσεις της με φρέσκια διάθεση και ζωηρό ύφος. Η κυκλοφορία με τίτλο Jamrosa, που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, περιλαμβάνει 7 κομμάτια, στα οποία συμμετείχαν και οι μουσικοί Félix Robin (βιμπράφωνο) και Gaël Horellou (σαξόφωνο).

https://lvdtrio.bandcamp.com

 

Les Quatre Vents
Libeccio


Το nu-jazz σχήμα Les Quatre Vents, από τη Γαλλία, αποτελείται από τους Perrine Mansuy (πιάνο), Christophe Leloil (τρομπέτα), Pierre Fenichel (κοντραμπάσο) και Fred Pasqua (ντραμς). Στο δίσκο τους Quatre Vents, που κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 με 9 δικά τους κομμάτια, συνδυάζουν την σύγχρονη jazz με την pop και την folk, αξιοποιώντας και επιρροές από το καλλιτεχνικό ρεύμα του γαλλικού ιμπρεσιονισμού.

https://labellaborie.bandcamp.com/album/quatre-vents

 

Victoria Rojat
Eliza


Η πιανίστρια Victoria Rojat, από το Παρίσι, φτιάχνει τη μουσική της με το τρίο που σχημάτισε με τους Ananda Brandão (ντραμς) και Romain Kagan (κοντραμπάσο, synthesizer). Στο πρώτο της EP, με τίτλο Red Moons, που κυκλοφόρησε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσιάζει 3 δικά της κομμάτια, με διαλεγμένα jazz και pop στοιχεία και ένα γλυκό ήχο στο πιάνο.

https://victoriarojat.bandcamp.com

 

Les Chuchoteurs
Elle est partie


Το ντουέτο Les Chuchoteurs, από το Παρίσι, συνδυάζει το γνώριμο ύφος της γαλλικής pop σκηνής με διάφορα jazz στοιχεία. Στην κυκλοφορία τους με τίτλο Mélancolies, που δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022, δίνουν ένα στίγμα της δουλειάς τους, μέσα από 3 τραγούδια με μια εκφραστική γυναικεία φωνή και τον ήχο της ηλεκτρικής jazz κιθάρας.

https://leschuchoteurs.bandcamp.com

 

Marianne Trudel
La joie de l’éphémère


Η συνθέτις Marianne Trudel (πιάνο, fender rhodes, ακορντεόν), από το Μόντρεαλ, έχει μεγάλη εμπειρία στην αυτοσχεδιαστική σκηνή του Καναδά. Παρέα με τους Rémi-Jean Leblanc (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο) και John Hollenbeck (ντραμς), ηχογράφησε σε τρεις μέρες το δίσκο Time Poem: La joie de l’éphémère, που κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 2022. Στα 10 κομμάτια του παρουσιάζονται πρωτότυπες jazz συνθέσεις με δυναμισμό.

https://mariannetrudel.bandcamp.com
https://www.mariannetrudel.com

 

EP Quintet
Intentions


Το jazz σχήμα EP Quintet φτιάχτηκε από τη μουσικό Élisabeth Provencher (σαξόφωνο). Συμμετέχουν οι Benjamin Cordeau (τρομπέτα), Alexis Elina (πιάνο), François Archambault (κοντραμπάσο) και Noam Guerrier-Freud (ντραμς). Η κυκλοφορία Le monde adulte δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2021 με 9 συνθέσεις της, που κινούνται με άνεση από τους ήχους της παραδοσιακής jazz σε μοντέρνους μουσικούς συνδυασμούς, βάζοντας στην κορυφή των ενορχηστρώσεων τις μελωδίες των πνευστών και δίνοντας σημασία στους ρυθμούς.

https://epquintet.bandcamp.com
https://www.elisabethprovencher.net

 

Michel Musseau
Le temps a tout son temps


Ο πιανίστας και τραγουδιστής Michel Musseau, από τη Γαλλία, χρησιμοποιεί jazz αρμονίες για να φτιάξει σύντομες σκοτεινές ιστορίες με νοσταλγικό ύφος. Ο δίσκος του με τίτλο Petites histoires noires, που κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου 2017, αποτελείται από 14 τραγούδια, γεμάτα με τον χαρακτηριστικό ήχο μιας φωνής που εξιστορεί, έχοντας τη μελωδική και ρυθμική συνοδεία ενός πιάνου.

https://michelmusseau-letriton.bandcamp.com

04 Νοέ 2022

MIF Playlist 11/2022
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης