MIF Playlist 12/2021

Η τελευταία ευθεία πριν από τις γιορτές: η playlist MIF του Δεκεμβρίου σας συνοδεύει τα βροχερά πρωινά ή κατά τη διάρκεια των αγορών σας για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, με ήχους από τις τέσσερις γωνιές του γαλλόφωνου κόσμου: από τα παγωμένα τοπία του Κεμπέκ μέχρι τους μελωδικούς ήχους της κρεολικής γλώσσας από τη Ρεϋνιόν.

Κάθε μήνα, μια νέα playlist MIF (Musique Indépendante Francophone – Ανεξάρτητη Γαλλόφωνη Μουσική) παρουσιάζει μια μουσική επιλογή από ανεξάρτητους δημιουργούς, σχήματα και εταιρείες από τη Γαλλία, καθώς και γαλλόφωνες κυκλοφορίες από άλλες χώρες.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ανδρέου

Ραντεβού την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα!

MIF Playlist 12 / Δεκέμβριος 2021

Filip Chrétien
Avant que la nuit tombe


Ο Filip Chrétien από την πόλη Ρεν της Γαλλίας γράφει folk pop τραγούδια στηρίζοντας το βάρος τους στο συναίσθημα. Ο δίσκος του με τίτλο Entre nous et la lumière που κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου 2021 αποτελείται από 9 κομμάτια σε συνθέσεις και παραγωγή του ίδιου και του Olivier Loas.

https://filipchretienmusic.bandcamp.com

 

Caltâr-Bateau
Les beaux prisonniers

Το γαλλόφωνο συγκρότημα Caltâr-Bateau συνταιριάζει στοιχεία από τη σύγχρονη pop, rock και folk μουσική. Ο δίσκος La bavure des possessions δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2005 και περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε συνθέσεις και στίχους των Alexandre Beauregard και Étienne Dupré. Το σχήμα αποτελείται από τους Alexandre Beauregard (φωνητικά, κιθάρα, μαντολίνο), Étienne Dupré (μπάσο, κιθάρα, μπάντζο, φωνητικά, κρουστά), Alex Guimond (φωνητικά, κρουστά), Elyze Venne-Deshaies (τενόρο σαξόφωνο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, φλάουτο, φωνητικά), Eliott Durocher Bundock (κιθάρα, synthesizer, φωνητικά), Eugénie Lalonde (τσέλο, φωνητικά), Mandela Coupal Dalgleish (ντραμς, κρουστά).

https://caltar-bateau.bandcamp.com

 

Belfour
On verra bien

Η Lucie Mena και ο Michael Sacchetti από το Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας φτιάχνουν τραγούδια με ποιητική επιθυμία. Η κυκλοφορία Si la rivière coule που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 αποτελείται από 6 κομμάτια με rock, pop και folk θέματα που παραστέκονται στην εκφραστική φωνή της Lucie Mena με ακουστικούς αλλά και σύγχρονους ηλεκτρικούς ήχους.

https://belfourmusique.bandcamp.com

 

Blondino
Faire

Η Tiphaine Lozupone, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Blondino, εμπνευσμένο από τη νουβέλα The Great Blondino του συγγραφέα Sture Dahlström, γράφει ρομαντικά pop τραγούδια, οδηγώντας τα με την ευαίσθητη φωνή της. Ο δίσκος της Un paradis pour moi που κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου 2021 περιλαμβάνει 11 κομμάτια φτιαγμένα με τους ήχους του ακουστικού πιάνου, καθαρούς ρυθμούς και γενναίες πινελιές από synthesizers.

https://blondino.love
https://blondinophayne.bandcamp.com

 

Francis Forêt
Printemps

Ο Francis Forêt, από το Saguenay-Lac-St-Jean του Καναδά συνδυάζει στη μουσική του την country με την rock μέσα από κιθαριστικά θέματα. Η κυκλοφορία Eille Billy δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 2021 και αποτελείται από 8 τραγούδια σε δικές του συνθέσεις και στίχους. Για τις ηχογραφήσεις της παραγωγής συνεργάστηκαν οι Francis Forêt (φωνητικά, κιθάρα, synthesizer, προγραμματισμός, slide κιθάρα, μπάσο), Éric Dion (μπάντζο, κιθάρα resonator), Éric Blanchard (μπάσο, μπάντζο, φωνητικά, pedal steel, κιθάρα, κρουστά), Olivier Beaulieu (ντραμς, κρουστά), Ben Claveau (φωνητικά, μπάσο).

https://francisforet.bandcamp.com

 

Bon Débarras
Batèche

Οι Bon Débarras είναι ένα folk μουσικό σχήμα που αξιοποιεί τις τοπικές μουσικές παραδόσεις του Κεμπέκ και τις συνοδεύει με στοιχεία από μουσικές από διάφορες μέρη του κόσμου. Ο δίσκος Repères που κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου 2020 είναι γεμάτος με ακουστικούς ήχους, εορταστικούς συνδυασμούς φωνών και ζωηρούς ρυθμούς. Οι βασικοί συντελεστές του σχήματος είναι οι Dominic Desrochers (φωνητικά, κιθάρα, γιουκαλίλι, κρουστά με το σώμα), Jean-François Dumas (φωνητικά, μπάντζο, κιθάρα, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, κρουστά με το σώμα) και Véronique Plasse (φωνητικά, βιολί, μεταλλόφωνο, κρουστά με το σώμα).

https://bondebarras.bandcamp.com

Isabelle Cyr
Tombent les murs

Η τραγουδίστρια και συνθέτις Isabelle Cyr γράφει μελωδική pop μουσική βασισμένη στο ακουστικό πιάνο και τη μαλακή φωνή της. Η κυκλοφορία Brûle sur mes lèvres που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2019 αποτελείται από 11 συνθέσεις της, σε παραγωγή του Yves Marchand. Εκτός από την ίδια στο πιάνο και το τραγούδι, στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Yves Marchand (πλήκτρα), Sheila Hannigan (τσέλο), Alain Quirion (ντραμς, κρουστά), Bertil Schulrabe (ντραμς, κρουστά), Mario Légaré (μπάσο) και Karl Surprenant (κοντραμπάσο).

https://isabellecyr.bandcamp.com

L’Odyssée
Lettre à ceux que j’aime

Το συγκρότημα L’Odyssée από το Παρίσι συνδυάζει με το δικό του τρόπο το hip hop και το rap με πολλά jazz, funk και soul στοιχεία, στο παίξιμο τους και στο συνολικό ύφος της παραγωγής. To EP Cinq Images κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου 2021 με 5 μοντέρνα κομμάτια που έφτιαξαν οι τρεις τους φέρνοντας κοντά την προσωπική αφήγηση του hip hop με τη φρεσκάδα της jazz.

https://lodyssee.bandcamp.com

Du Bartàs
Fin d’escodre

Τα μέλη του σχήματος Du Bartàs βασίζονται στο πολυφωνικό τραγούδι και τους ρυθμούς, αξιοποιώντας τη μεγάλη ποικιλία των μουσικών της Μεσογείου. Ο δίσκος τους Rufa που κυκλοφόρησε στις 18 Οκτωβρίου 2019 έχει κεντρική αναφορά στους πλούσιους ήχους της περιοχής Λανγκεντόκ κοντά στα Πυρηναία, τους οποίους συνδυάζουν με τις επιρροές άλλων γλωσσών και τραγουδιστικών ιδιωμάτων.

http://www.sirventes.com
https://dubartas.bandcamp.com

 

Laurent Cavalié
Mon ase n’es entristesit

Ο Laurent Cavalié τραγουδάει και παίζει διάφορα όργανα, όπως κρουστά και ακορντεόν, προσεγγίζοντας σαν αλχημιστής τις μουσικές εμπνεύσεις του, έχοντας για βάση την περιοχή της Λανγκεντόκ. Τα τραγούδια του συνδυάζουν τη σύγχρονη προσέγγιση της world με το ρυθμό και την ποίηση μιας εκφραστικής γλώσσας. Η κυκλοφορία Mon ombra e ieu δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2020 και περιλαμβάνει 16 τραγούδια.

https://laurentcavalie.bandcamp.com

Monsieur Raph
Marche ou pas

Ο Raphaël Delahaye από το Μόντρεαλ γράφει γαλλόφωνα folk τραγούδια με επιρροές από τη σύγχρονη γαλλική σκηνή και τις μουσικές του κόσμου. Ο δίσκος του Le sens de la dérive κυκλοφόρησε στις 8 Απριλίου 2020 και αποτελείται από 10 κομμάτια σε δικές του συνθέσεις, στίχους και παραγωγή. Ο ίδιος τραγούδησε και έπαιξε κιθάρα, μαρίμπα και ντραμς. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι Allan Hurd (μπάσο), Guido Del Fabbro (βιολί), Blaise Margail (τρομπόνι), Rémi Cormier (τρομπέτα), Julie Houle (τούμπα), Joannie Labelle (κόνγκας), Noemi Lira (φωνητικά), Myriam Arseneau (φωνητικά), Catherine-Audrey Lachapelle (φωνητικά) και Anaïs Maranda (φωνητικά).

http://www.monsieurraph.com
https://monsieurraph.bandcamp.com

Aldorande
Fenêtres Sur Le Temps

Το γαλλικό κουαρτέτο Aldorande αγαπάει τη μουσική της jazz, funk και fusion σκηνής της δεκαετίας του ’70 και αυτό είναι κάτι που έχει επηρεάσει πολύ τον ήχο του. Ο δίσκος τους deux που κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 2021 αποτελείται από 7 δικά τους κομμάτια και ταιριάζει δυνατούς ρυθμούς, φρέσκες μελωδίες και μουσικά αρώματα από τη Βραζιλία. Στον πυρήνα του σχήματος βρίσκονται οι έμπειροι μουσικοί Virgile Raffaëlli (μπάσο), Florian Pellissier (πλήκτρα), Mathieu Edouard (ντραμς) και Erwan Loeffel (κρουστά).

https://favoriterecordings.bandcamp.com/album/deux

Mawimbi
Derniers indiens

Το μουσικό σχήμα Mawimbi από το Παρίσι αναμιγνύει τις μουσικές της Αφρικής με τους σύγχρονους ήχους της δυτικής χορευτικής μουσικής, φτιάχνοντας afrobeat τραγούδια. Η κυκλοφορία Bubbling που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2021 παρουσιάζει 8 ζωηρά κομμάτια με τα γνώριμα στοιχεία της afro μουσικής σκηνής, με αναφορές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

https://wearemawimbi.bandcamp.com


Patrick Mundélé

L’Oiseau

Ο Patrick Mundélé χρησιμοποιεί θερμούς αφρικάνικους ρυθμούς, αρμονίες φωνών, μαζί με ένα συνδυασμό των γαλλικών και της γλώσσας λινγκάλα. Η λινγκάλα βασίζεται στη γλώσσα Μπομπάνγκι της κεντρικής Αφρικής και περιέχει στοιχεία από τη γαλλική γλώσσα. Ο δίσκος Toza Awa (“είμαστε εδώ”, “On est là”) κυκλοφόρησε στις 11 Μαρτίου 2020 και στα 9 κομμάτια του χτίζει μουσικές γέφυρες ανάμεσα σε διάφορες κουλτούρες και λαούς. Η μουσική, οι στίχοι και οι ενορχηστρώσεις είναι του Patrick Mundélé. Στις ηχογραφήσεις πήραν μέρος οι Patrick Mundélé (φωνητικά, ακουστική κιθάρα, καλίμπα), Mama Cécilia (φωνητικά), Jimmy “Mbonda” Kusekimina (κρουστά), Assani Ramazani (ηλεκτρική κιθάρα), Doustin Mopoto Masebi (ντραμς), Michel Bass Lumana (μπάσο), Djudjumusic (ντραμς), Philippe Odje (ηλεκτρική κιθάρα), François Domingo (ηλεκτρική κιθάρα).

https://pariskinshasaexpress.bandcamp.com/album/toza-awa

Maya Kamaty
Pandiyé

Η Maya Kamaty ανήκει στη νέα γενιά που διευρύνει τους ορίζοντες του παραδοσιακού τραγουδιού maloya του νησιού Ρεϋνιόν στον Ινδικό ωκεανό. Συνδυάζει τους ρυθμούς του τόπου της με ακουστικά όργανα και ηλεκτρονικούς ήχους και έχει επιρροές από σύγχρονες μουσικές της δύσης. Το single της Pandiyé κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 2028 και περιλαμβάνει το ομότιτλο τραγούδι και δύο διαφορετικά remixes του.

https://musiquesdesspheres.bandcamp.com/album/maya-kamaty-pandiy-single

 

Élémo
L’abc

Ο Marc-Olivier Jean από το Μόντρεαλ, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Élémo, εκφράζεται μέσα από τη γαλλόφωνη slam ποίηση. Ο δίσκος του Vivre που δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021 αποτελείται από 11 κομμάτια προφορικής ποίησης και προσωπικής ερμηνείας ιστοριών.

http://www.marcolivierslam.com
https://marcoliviserslam.bandcamp.com

 

Mendelson
Héritage

Το συγκρότημα Mendelson δραστηριοποιείται από το 1997 και είναι φτιαγμένο γύρω από τον συνθέτη, τραγουδιστή και κιθαρίστα Pascal Bouaziz. Το μουσικό του ύφος συνδυάζει την αφήγηση, τη rock και τη free jazz. Η κυκλοφορία Le dernier album που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021 περιέχει 5 κομμάτια. Οι ηχογραφήσεις έγιναν με τους Pascal Bouaziz (φωνητικά, κιθάρα), Pierre-Yves Louis (κιθάρα), Sylvain Joasson (ντραμς), Jean-Michel Worse (ντραμς), Quentin Rollet (σαξόφωνο), Jean-Baptiste Julien (πλήκτρα) και Nicolas Crosse (κοντραμπάσο).

http://mendelson.fr
https://mendelsonlegroupe.bandcamp.com

L’orchestre d’hommes-orchestres
La route est longue

Το μουσικό σύνολο L’orchestre d’hommes-orchestres από το Κεμπέκ αναμιγνύει περιπαιχτικά και πανηγυρικά ορχηστρικά θέματα με πειραματικούς ήχους και folk θέματα. Ο δίσκος τους Bile Automobile που κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου 2017 είναι μια συλλογή 11 κομματιών, αντιπροσωπευτικών για τη φυσιογνωμία του συνόλου και των συνεργασιών του με δημιουργούς από διάφορες τέχνες. Στην παραγωγή συμμετείχαν οι Bruno Bouchard, Gabrielle Bouthillier, Jasmin Cloutier, Simon Drouin, Simon Elmaleh και Danya Ortmann.

http://www.lodho.com
https://lodho.bandcamp.com

03 - 31 Δεκ 2021

MIF Playlist 12/2021
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης