Η Νύχτα Ιδεών 2022 γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης

Η Νύχτα Ιδεών, θα δώσει το παρών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στις 9 Μαΐου 2022, Ημέρα της Ευρώπης.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, διοργανώνει τη Νύχτα Ιδεών, το μεγάλο ετήσιο ραντεβού που είναι αφιερωμένο στις ανταλλαγές, το διάλογο και τη σύγχρονη σκέψη και προσκαλεί διανοούμενους και εμπειρογνώμονες του ευρωπαϊκού πολιτιστικού χώρου για να συζητήσουν δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη επικαιρότητα :

19:00 | Συζήτηση με θέμα « (Ανα)δομούμε μαζί»

Μια συζήτηση με θέμα « (Ανα)δομούμε μαζί» με συμμετέχοντες τους Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Alexandre Colliex, διεθνή διευθυντή του Manifesto Expo Paris, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Ελευσίνας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 και Σόφη Λάμπρου, συνιδρύτρια του Impact Hub.

Οι κοινωνίες μας υφίστανται σημαντικές αλλαγές και έχουν υποστεί οικονομικά, κλιματικά και κοινωνικά σοκ τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η πανδημία COVID. Η κουλτούρα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο για τη συνοδεία αυτών των αλλαγών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει υπουργείο αρμόδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα εξηγήσει τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το υπουργείο του στην προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και πώς αυτή η πολιτιστική πρόκληση μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσει η Ελλάδα νέα ταυτότητα και νέα ώθηση μετά τα χρόνια της κρίσης.

Μαζί του θα είναι ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντή της Ελευσίνας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 , ο οποίος θα εξηγήσει πώς η επιλογή της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης θα επιτρέψει στην Ελευσίνα να συνεχίσει τον αστικό της μετασχηματισμό. Ο κ. Alexandre Colliex από το Studio Manifesto θα παρουσιάσει τα έργα επανεφεύρεσης των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει διευθύνει στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες.

Η κ. Σόφη Λάμπρου, ιδρύτρια του Impact Hub, θα εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα νέο οικοσύστημα επιχειρηματικών κοινοτήτων προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας.

Συντονίζει η Μαίρη Αδαμοπούλου, Δημοσιογράφος στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

 

20:00 | Διάλογος με θέμα «Εθνική κυριαρχία, ευρωπαϊκή κυριαρχία»

Ένας σημαντικός διάλογος, σε συνεργασία με το Le Grand Continent*, με θέμα «Εθνική κυριαρχία, ευρωπαϊκή κυριαρχία», ανάμεσα στον Γεώργιο Παγουλάτο, Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτη Καθηγητή στο Κολέγιο της Ευρώπης και Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ και τον François Heisbourg, ειδικό σύμβουλο στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας στο Παρίσι, Senior Adviser της Ευρώπης για το International Institute for Strategic Studies στο Λονδίνο.

Παραφράζοντας τον Καρλ Μαρξ, ένα πολιτικό φάντασμα στοιχειώνει σήμερα την Ευρώπη: η κυριαρχία. Το αίσθημα της παράδοσης στις απρόσωπες δυνάμεις μιας διεθνοποιημένης αγοράς, η ευαλωτότητα στη λεηλασία των μεγάλων αναθεωρητικών ή ληστρικών δυνάμεων, ο φόβος των μεγάλων πλανητικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι δημογραφικές ανακατατάξεις, η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, η στέρηση της πολιτικής μας βούλησης: όλα αυτά τροφοδοτούν την αναζήτηση της επιστροφής σε υποτιθέμενες απλούστερες, αν όχι ευτυχέστερες εποχές.

Το ερώτημα είναι ακόμη πιο βασανιστικό, διότι ο πανάρχαιος φορέας της αμιγώς εθνικής κυριαρχίας δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή διάσταση είναι απαραίτητη. Πώς να αρθρώσουμε το κλασικό επίπεδο της εθνικής κυριαρχίας και την αναδυόμενη ευρωπαϊκή κυριαρχία; Αυτή είναι η μεγάλη πολιτική πρόκληση της στιγμής.

Συντονίζει η Αλεξία Κουλούρη, Δημοσιογράφος Βουλή TV, Προϊσταμένη του Τομέα Ενημέρωσης και Προβολής του Κοινοβουλευτικού έργου.


*
Το Le Grand Continent είναι συλλογή διαλόγων που εκδίδεται από το 2019 από το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Groupe d’études géopolitiques, το οποίο εδρεύει στην Ecole normale supérieure. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται μεγάλοι διάλογοι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που διεξάγονται σε όλους τους χώρους από τη πολιτική και την έρευνα ώς τα μέσα ενημέρωσης και τη λογοτεχνία.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Είσοδος ελεύθερη
  • Ταυτόχρονη μετάφραση ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά

→ Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

09 Μάι 2022

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη

Ζωντανή Μετάδοση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS

Από την 1η Μαΐου 2022 και με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, για την είσοδο στο Auditorium Theo Angelopoulos δεν απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Η χρήση μάσκας (FFP2) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης), καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών.

Η Νύχτα Ιδεών 2022 γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης