#FFF23: Η οπτική ταυτότητα του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει και πάλι στις αίθουσες, στο καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με τους/ις σινεφίλ, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και Χανιά, από τις 21 έως τις 29 Μαρτίου 2023.

Αίθουσες προβολών:

  • Αθήνα: Δαναός, Άστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
  • Θεσσαλονίκη: Ολύμπιον, και Παύλος Ζάννας
  • Πάτρα: Πάνθεον
  • Λάρισα: Victoria Cinemas
  • Ηράκλειο: Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
  • Χανιά: Αττικόν

 

Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 23ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την οπτική ταυτότητα του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου:

#FFF23: H ΑΦΙΣΑ

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bend, που περιγράφει το σκεπτικό του ως εξής:

«Αφορμή για τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποτελεί το ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αντιδράσεων και εκφράσεων που μπορεί να προκαλεί η κινηματογραφική εμπειρία μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Αποτυπώνουμε αυτές τις εκφράσεις χρησιμοποιώντας αλληλοκαλυπτόμενα πορτρέτα ανθρώπων με ζώα. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά / συναισθήματα εντείνονται μέσω αυτή της διαδικασίας, συνθέτοντας έτσι μια νέα κατηγορία υβριδικών και σουρεαλιστικών χαρακτήρων ενώ παράλληλα οι ρόλοι τους εναλλάσσονται. Ταυτόχρονα, όπως και στον κινηματογράφο, αυτοί οι νέοι χαρακτήρες έχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και αισθαντικότητας, επιτρέποντάς μας να δούμε επάνω τους την αντανάκλαση της μαγείας του σινεμά».

 

 

#FFF23: ΤΟ TRAILER

Το Φεστιβάλ αναθέτει κάθε χρόνο σε μια/ έναν ανερχόμενη/ο δημιουργό τη σκηνοθεσία του τρέιλερ. Φέτος το σποτ υπογράφει η σκηνοθέτιδα Ισαβέλλα Μαργάρα, που περιγράφει την έμπνευσή της:

Les Films que j’ai vus

«Ένας Αστροναύτης από το μέλλον εξερευνά έναν εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο. Εκεί, βρίσκει αναπάντεχα την Κοιμωμένη του Σινεμά. Η συνάντησή τους την ξυπνά μετά από χρόνια ύπνου και ξαναβάζει σε λειτουργία την παλιά μηχανή προβολής.

Ήθελα το φετινό τρέιλερ του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να είναι μια ωδή στην κινηματογραφική αίθουσα, η επαναμάγευση ενός χώρου όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είμαστε η γενιά που – ελέω πανδημίας – άδειασε τις αίθουσες, θέλω να γίνουμε αυτή που θα τις ξαναγεμίσει. Κι αν όχι εμείς, θα έρθει σίγουρα μια γενιά με σκάφανδρα στο μέλλον να το κάνει.

Πολύ συνειδητά, επέλεξα για το γύρισμα τον χώρο της Ίριδας στην Ακαδημίας. Το κτήριο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στεγάζει εδώ και έξι δεκαετίες τον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης. Όμως, η αξία του ξεπερνά την ομορφιά των τεσσάρων τοίχων και της περίτεχνης γύψινης διακόσμησής του. Είναι ένα κέντρο πολιτισμού για τους φοιτητές και για όλη την πόλη, με πάντα ανοιχτή και δωρεάν είσοδο στις προβολές και στα σεμινάριά του. Είναι ένας παλλόμενος χώρος δημιουργίας και καλλιτεχνικής συνύπαρξης, που ενισχύει και διαφημίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ήθελα να αναδειχθεί η σθεναρή θέληση της καλλιτεχνικής κοινότητας να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του με βάση τον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ που επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία του κι ανοίγει κερκόπορτες ιδιωτικής οικονομικής λειτουργίας και άλλου είδους “αξιοποίησης”. Αντίθετα, είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, να συντηρηθεί με σεβασμό και φροντίδα και να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί, στον φυσικό του χώρο, ο Κινηματογραφικός Τομέας, δείχνοντας ταινίες που δεν μπορεί κανείς να δει πουθενά αλλού και μεγαλώνοντας γενιές νέων που αγαπούν το σινεμά.

Κι αν κάποιος είναι τυχερός και πετύχει προβολή σε φιλμ, ας ανέβει για λίγο πάνω στο δωματιάκι: θα έχει τη σπάνια οξύμωρη χαρά μέσα σε μια ψηφιακή εποχή να δει την παλιά πανέμορφη μηχανή προβολής να δουλεύει με κάρβουνο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ – Ανακοίνωση προγράμματος

Το πλήρες πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00 στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία θα μεταδίδεται και απευθείας μέσα από την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σάς προσκαλεί να εγγραφείτε στο newsletter του, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για τις προβολές και τις εκδηλώσεις του.

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook: facebook.com/festivalfilmfrancophonegrece

Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης