29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Christian Rizzo

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στηρίζει το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο γιορτάζει τον σύγχρονο χορό σε όλες τις μορφές του από το 1995 προσκαλώντας Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες.

Φέτος, το φεστιβάλ με τίτλο (Επι)Στροφή στο Σώμα, πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2023 φιλοξενώντας χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες και τέσσερις ηπείρους.

Το σώμα, στο πλαίσιο της δυτικής κουλτούρας, έχει περάσει από πολλές περιπέτειες και θα περάσει ακόμα περισσότερες. Όλοι είμαστε τα σώματά μας, όλοι έχουμε ένα σώμα, και παρά την τόση γνώση που διαθέτουμε γύρω από αυτό, ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Μέσω αυτού ωστόσο βιώνουμε όλες μας τις εμπειρίες και μέσω αυτού ζούμε.

Το φετινό Φεστιβάλ πραγματεύεται την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Τί σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Το σώμα δεν προσεγγίζεται ως βιολογική οντότητα ή ως σύμβολο εννοιών αλλά ως ο αυθεντικός χώρος ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό γεννά.

Η γαλλική συμμετοχή στο φεστιβάλ:

Christian Rizzo
Παράσταση En son Lieu

15.07 | 19:00 | 50’
16.07 | 22:00 | 50’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box
Σόλο δημιουργία του 2020 για τον Nicolas Fayol.

© Marc Domage

Παρά τον τίτλο της, η παράσταση En son lieu υπερβαίνει το ζήτημα της τοποθεσίας. Αναφέρεται σε όσα περιέχονται σε έναν δεδομένο χώρο για να επιστρέψει στις ιδιότητες της ύλης, αποκαθιστώντας έτσι την πλήρη ισχύ της σύνθεσης. Το σόλο του δεξιοτέχνη break-dancer Nicolas Fayol παραστάθηκε για πρώτη φορά σε εξωτερικούς χώρους, σε ανώμαλο έδαφος, με φυσικούς ήχους και διερευνά την ποιότητα μιας χειρονομίας σε άμεση σχέση με τον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται. Σε αντίθεση με τον αστικό χώρο, που προσδιορίζει υπό κανονικές συνθήκες τον χορό hip-hop, αυτή η ένταξη σε ένα νέο περιβάλλον αποκαλύπτει μια μορφή ποιητικής αμεσότητας, πέρα από κάθε χρησιμότητα και έξω από κάθε δεξιοτεχνία. Επιστρέφοντας στο μαύρο κουτί του στούντιο, η σχέση ανάμεσα στο μέσα και το έξω, ανάμεσα στην εμπειρία και τη μνήμη, ξεκαθαρίζει τους όρους ενός διαλόγου που από την αρχή του διεξάγεται σε δίπολα.

Χορογραφία, κοστούμια, σκηνογραφία: Christian Rizzo
Χορός (Ερμηνεία): Nicolas Fayol

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

15 - 16 Ιούλ 2023

19:00

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

15.07 | 19:00 | 50’
16.07 | 22:00 | 50’

© Marc Domage
29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Christian Rizzo
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης