2η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών: Βιωσιμότητα

Η πρώτη Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στην Αθήνα, διοργανώθηκε από τα μέλη του δικτύου EUNIC και παρουσίασε ένα πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις και κοινές δράσεις γύρω από το θέμα της Πολυπολιτισμικότητας.

Το 2020, η δεύτερη έκδοση θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, τη μετάδοση γνώσεων και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Κλιματική αλλαγή, κίνδυνοι για την Βιωσιμότητα, αλλά και ρεαλιστικές δεσμεύσεις και λύσεις, είναι το κατευθυντήριο νήμα αυτής της απόλυτα ευρωπαϊκής εβδομάδας.

Στο πρόγραμμα της εβδομάδας στα τέλη του Σεπτέμβρη, περιλαμβάνονται δράσεις που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Οι δράσεις απαιτούν την προεγγραφή μέσα απο τα σχετικά links.

Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο την ενημέρωση για την επείγουσα ανάγκη δράσης μέσω βιώσιμων πρακτικών. Ευπρόσδεκτοι είναι όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Πρόγραμμα

Διαδικτυακό Σεμινάριο για βιώσιμη πολιτιστική διαχείριση

22 και 23 Σεπτεμβρίου 2020
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 11 Σεπτεμβρίου 2020
Ανακοίνωση επιλεγμένων συμμετεχόντων: 14 Σεπτεμβρίου 2020
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Μάθημα SCM (Μάθημα Βιώσιμης Πολιτιστικής Διαχείρισης), που σχεδιάστηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο θεάτρου mitos21

Το δίκτυο EUNIC Athens, υπό την προεδρία του Γαλλικού Ινστιτούτου, με την υποστήριξη της Eunic Global και του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη στην Ελλάδα, οργανώνει ένα εντατικό σεμινάριο σχεδιασμένο για επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα (μάνατζερ, διαχειριστές, παραγωγούς, επιμελητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής), οι οποίοι εργάζονται σε καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της βιωσιμότητας και του πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών θα μοιραστούν την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές τους. Οι συμμετέχοντες θα φύγουν με νέες προοπτικές και γνώση των βημάτων που απαιτούνται για τη διαχείριση της εργασίας τους πιο αποτελεσματικά στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Επιμέλεια και συντονισμός προγράμματος: Ιφιγένεια Ταξοπούλου (Γενική Γραμματέας mitos21 & Julie’s Bicycle Associate)

Συμμετέχουν:
Lucy Latham, Becky Hazelwood – Julie’s Bicycle (Λονδίνο, UK)
Annett Baumast, Art & Sustainability Expert (Αμβούργο, Germany)
Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)
Thierry Leonardi, Σύμβουλος πολιτιστικής βιωσιμότητας, Opera de Lyon (Γαλλία)
Åsa Jansson, Gothenburg Opera (Σουηδία)
Ruggero Pietromarchi, Φεστιβάλ Terraforma (Ιταλία)

Συντονισμός δράσης: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Συνεργάζονται οι πρεσβείες της Σουηδίας και της Νορβηγίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

ℹ️ Πληροφορίες: ifg.gr / Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Η κοινωνική, πολιτισμική και υλική αξία του βιώσιμου design

Με τον Nick Gant – Community21 / University of Brighton

24 Σεπτεμβρίου 2020, 12.00 – 14.00
Εγγραφές έως 20 Σεπτεμβρίου: https://bit.ly/31RsWBr

Η ύλη έχει σημασία και η κυκλική οικονομία μελετά πως τα υλικά αποθέματα μπορούν να ανακυκλώνονται μέσα σε πιο βιώσιμα συστήματα. Αυτό το masterclass θα ξεκλειδώσει τα κυκλικά συστήματα και τη βιωσιμότητα δίνοντας έμφαση στην άλλη όψη του κυκλικού σχεδιασμού και την αξία που προκύπτει από τις πρακτικές που τη συνοδεύουν. Θα διερευνήσει τις αθέατες αλλά απαραίτητες ανθρώπινες, πολιτισμικές και κοινωνικές παραμέτρους για την επιτυχία των βιώσιμων μοντέλων, μέσα απο ενδιαφέροντα παραδείγματα, έχοντας πάντα ως σημείο αναφοράς το design.

Ο Nick είναι ιδρυτής του σχεδιαστικού γραφείου Community21, Καθηγητής Design και Επιβλέπων Καθηγητής Διδακτορικών στο Πανεπιστήμιο του Brighton.

Οι The New Raw είναι studio Έρευνας και Ανάπτυξης με έδρα το Rotterdam και ιδρύθηκε το 2015 από τους Πάνο Σακκά και Φωτεινή Σετάκη.

Συντονισμός δράσης: British Council
Περισσότερες πληροφορίες: britishcouncil.gr

Coding for Sustainability

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020
Περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο Coding for Sustainability έχει σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους τομείς των digital soft skills και των νέων τεχνολογιών που είναι σημαντικές για την εκπαίδευση και τον σύγχρονο εκπαιδευτικό. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και σε εκπαιδευτές STEM, οι οποίοι επιθυμούν να εξοικειωθούν με το coding μέσω micro:bit και να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του. Επίσης κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα γνωρίσουν τις βασικές διαστάσεις της STEM εκπαίδευσης και θα το πως μπορούν να συνδυάσουν τη δημιουργικότητα και την τεχνολογία προς αναζήτηση λύσεων για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συντονισμός δράσεων: British Council

ℹ️ Πληροφορίες: britishcouncil.gr

Βιωσιμότητα και περιβάλλον

24 Σεπτεμβρίου 2020

Το Ινστιτούτο Θερβάντες συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στην εβδομάδα ευρωπαϊκών πολιτισμών που διοργανώνει η EUNIC, η οποία φέτος ασχολείται με το θέμα της βιωσιμότητας στις διάφορες εκφάνσεις του.
Το Ινστιτούτο Θερβάντες εξετάζει το θέμα της βιωσιμότητας στο περιβάλλον. Παρουσιάζει το έργο αναβίωσης του ποταμού Μανθανάρες στην Μαδρίτη, διακρίνοντας τις ομοιότητες με τις περιπτώσεις των ποταμών της Αθήνας Ιλισού και Κηφισού. Το έργο Madrid Río παρουσιάζει (στα αγγλικά) ένας από τους αρχιτέκτονες που εργάστηκαν σ’ αυτό, ο Francisco Porras και συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και των Οικολόγων.

Η μετάδοση θα γίνει στις 17.00 από την σελίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας στο Facebook.

Επίσης, στις 24 και 25.09.2020 το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα ντοκιμαντέρ Esquese Monelos και Doñana. Το πρώτο αφορά έναν αποξηραμένο ποταμό που διεκδικεί την κοίτη του και το δεύτερο τον υδροβιότοπο της περιοχής Ντονιάνα στη Νότια Ισπανία. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες επί 48 ώρες μόνον στην Ελλάδα και θα προβάλλονται από το site του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA (www.fecha.gr)

Συντονισμός δράσης: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

ℹ️ Πληροφορίες: atenas.cervantes.es

« Πολιτισμός για την Βιωσιμότητα, από τη θεωρία στην πράξη»

Διαδικτυακή συζήτηση για την προώθηση της βιωσιμότητας στον πολιτισμό, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη – παρόν και μέλλον
24 Σεπτεμβρίου 2020, στις 10.00 (διάρκεια 1 ώρα)

Εγγραφές απαραίτητες για την παρακολούθηση της συζήτησης εδώ (προθεσμία εγγραφών Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020).

Κατά τη διάρκεια της 2ης Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, σε συνεργασία με το δίκτυο Eunic Athens προσκαλούν τις
– Locus Athens &
– Polyecho Contemporary Art Initiative (PCAI)
σε μία συζήτηση για τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθούν οι πολιτιστικοί φορείς και τα αντίστοιχα διακρατικά projects “LA TABLE ET LE TERRITOIRE” & “STRONGER PERIPHERIES: A SOUTHERN COALITION” .

Συμμετέχουν:
Ειρήνη Κομνηνού: Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης & του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας/υπο-πρόγραμμα Πολιτισμός, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Μαρία – Θάλεια Καρρά : Συν-ιδρύτρια της Locus Athens, εταίρου στο Creative Europe project “LA TABLE ET LE TERRITOIRE”
Κίκα Κυριακάκου: Καλλιτεχνική Διευθύντρια της εταιρείας Polyecho Contemporary Art Initiative (PCAI), εταίρου στο Creative Europe project ” STRONGER PERIPHERIES: A SOUTHERN COALITION”

Συντονισμός δράσης: Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

ℹ️ Πληροφορίες: http://creative-europe.culture.gr

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το δίκτυο Eunic Athens, με την υποστήριξη του Eunic Global.

Το EUNIC (Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι το Ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών πολιτιστικών ινστιτούτων και οργανισμών, με 36 μέλη από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.Το δίκτυο EUNIC Αθήνας δημιουργήθηκε το 2008.Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα με έδρα την Αθήνα δεσμεύονται από κοινού να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε κοινά προ-γράμματα με την υποστήριξη ελληνικών δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων.

21 - 25 Σεπ 2020

Εκδηλώσεις στο διαδίκτυο
Παρακολούθηση δράσεων με εγγραφή.

Διαδικτυακή εκδήλωση
2η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών: Βιωσιμότητα
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης