«Belem, 127 χρόνια ιστορίας ενός μυθικού ιστιοφόρου», διάλεξη του κυβερνήτη Aymeric Gibet

Η Ολυμπιακή περίοδος ξεκινάει επίσημα στις 16 Απριλίου στην Ελλάδα, με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από μια διαδρομή σε όλη την Ελλάδα, η Φλόγα θα ταξιδέψει στη Γαλλία. Για πρώτη φορά, αυτό το ταξίδι θα γίνει δια θαλάσσης, με το Belem, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών. Το Belem θα βρίσκεται στον Πειραιά από τις 22 ως τις 17 Απριλίου.

Στις 25 Απριλίου στις 7μμ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric GIBET. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αλεξία ΚΕΦΑΛΑ.

Ανακαλύψτε την εκπληκτική ιστορία του πλοίου που θα γράψει για άλλη μια φορά ιστορία ταξιδεύοντας από τις 27 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου 2024 για να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Παρισιού 2024 από την Αθήνα στη Μασσαλία.

Το Belem είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Γεννημένος στη Νάντη, απόφοιτος της σχολής αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού της Μασσαλίας και γιος ναυτικού, ο 42χρονος Aymeric Gibet ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο και μέχρι το Μεξικό. Ακολούθησε συνεργασία με την Brittany Ferries, μία πρώτη εμπειρία στο «Belem » και στη συνέχεια, μία συνεργασία με τη ναυτιλιακή εταιρία Ponant. Με την ιδιότητα πλέον του κυβερνήτη, ο Aymeric Gibet επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο ιστορικό ιστιοφόρο: « Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το πλοίο. Είναι ένα δάσος που σφύζει από ιστούς και σχοινιά. Αποτελεί το μοναδικό εμπορικό ιστιοφόρο ηλικίας 127 ετών που διαθέτει το εμπορικό ναυτικό. Το μοναδικό σκάφος αναψυχής. Οι μαθητευόμενοι μας έρχονται για να ταξιδέψουν. Επιβιβάζονται με σκοπό να ανακαλύψουν τη χαρά της παραδοσιακής ναυτοσύνης. Υπό αυτή την έννοια, το Belem αποτελεί μοναδικό θησαυρό. Μεταφέρει τη ναυτική τέχνη. Ο κάθε ναυτικός διαισθάνεται το πλοίο. Είναι γερό, πηγαίνει σαν χελώνα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας».

Το βιβλίο Embarquez à bord du Belem του Cyril Hofstein – Editions Flammarion θα διατίθεται προς πώληση μετά το πέρας της διάλεξης.

Στο τέλος της διάλεξης, το Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux θα προσφέρει γευσιγνωσία κρασιών του Μπορντό.


ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ BELEM ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 •  24, 25, και 26 Απριλίου 2024: Επισκέψεις του Belem, ανοιχτές στο κοινό
  Οι επισκέψεις αυτές είναι δωρεάν και θα λάβουν χώρα από τις 14.00 ως τις 18.00, μετά από εγγραφή στην ιστοσελίδα του Belem :
  https://www.fondationbelem.com/visiter/visiter-le-belem-billetterie?escale=1469-piraeus-port-of-athens
 • 27 Απριλίου 2024 : Η Ολυμπιακή Φλόγα επιβιβάζεται στο Belem
  Η Φλόγα σαλπάρει για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου 2024. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτήν την επιβίβαση, από την πλατεία Λέοντος του Πειραιώς (διασταύρωση Ακτής Μιαούλη και Μαρίας Χατζηκυριακού) στον Πειραιά. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εκδήλωση από την αποβάθρα στην οποία έχει δέσει το Belem (περιορισμένος αριθμός θέσεων, δωρεάν, απαιτείται εγγραφή).
 • Από 27 Απριλίου ως 8 Μαΐου 2024 : Το Belem ταξιδεύει προς τη Μασσαλία
  Με την ευκαιρία αυτού του ταξιδιού, δημιουργήθηκε το γαλλικό πρόγραμμα «Jeunes éclaireurs». Πρόκειται για μία ομάδα 15 νέων παιδιών που επιλέχθηκαν από διάφορες περιοχές της Γαλλίας για συνοδεύσουν τη Φλόγα, ως επιβάτες στο Belem. Mεταξύ αυτών βρίσκεται και μία μόνο Ελληνίδα, η Αναστασία Σκιαδά. Γνωρίστε την!

25 Απρ 2024

19:00

Auditorium Theo Angelopoulos (Sina 31)

Συντονισμός: Αλεξία ΚΕΦΑΛΑ, δημοσιογράφος

Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση
«Belem, 127 χρόνια ιστορίας ενός μυθικού ιστιοφόρου», διάλεξη του κυβερνήτη Aymeric Gibet
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης