Λογοτεχνική βραδιά: Copi, η σεξουαλική επανάσταση

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συμμετέχει στο Μήνα Υπερηφάνειας LGBTQI+ και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άπαρσις προσκαλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερη λογοτεχνική βραδιά, στην ταράτσα της οδού Σίνα.

Η βραδιά θα διανθιστεί με αναγνώσεις από τα έργα του Copi, ενός συγγραφέα και δραματουργού, γνωστού για το ελεύθερο πνεύμα του, που δυναμιτίζει το απαγορευμένο, ενός προκλητικού και ξεκαρδιστικού αβανγκάρντ.

Χωρίς ταμπού και με ελευθερία έκφρασης, η λογοτεχνία του Copi θα ταξιδέψει το κοινό σε ένα σύμπαν που αψήφησε τις προκαταλήψεις της εποχής του και συνεχίζει να μας μιλάει για την ελευθερία, το φύλο, το σεξ, για τις επαναστάσεις που απομένουν να γίνουν για τη χειραφέτησή μας.

Μια ιδέα της Μαρίας Κατσικαδάκου Cyber, που θα είναι παρούσα αυτή την ξεχωριστή νύχτα κάτω από τα αστέρια, στα χνάρια της ελευθερίας και της λογοτεχνίας, στους πρόποδες του Λυκαβηττού.

“Δεν πρέπει ποτέ να κρίνεις τους ανθρώπους από τις συναναστροφές τους”, Paul Verlaine

Αυτό το απόσπασμα του Paul Verlaine είναι μια υπενθύμιση ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ζήσει όπως επιθυμεί και με όποιον επιθυμεί.

Εισαγωγή από τον Patrick Comoy, Μορφωτικό ακόλουθο, Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Αναγνώσεις κειμένων από τους ηθοποιούς Αλεξάνδρα Παντελάκη και Νίκο Γιαλελή.

Δείτε το βίντεο από τη λογοτεχνική βραδιά:

Λίγα λόγια για τον Copi

Γεννημένος το 1939, στο Μπουένος Άιρες, ο Copi έφτασε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960. Έτοιμος να πολεμήσει, επιλέγει για όπλα του τη ζωγραφική, γραφή, υποκριτική…

Από το 1964, αφήνει το στίγμα του ως σκιτσογράφος στο “Le Nouvel Observateur” με τον διάσημο χαρακτήρα του, την Καθιστή Γυναίκα. Συγγραφέας και δραματουργός, ο Copi δεν βάζει όρια στην ελευθερία της έκφρασής του, δηλώνει δημόσια και πολιτικά την ομοφυλοφιλία του, σε έργα του όπως το «L’Homosexuel ou la difficulté de s’exprimer» (1971). Δημιουργεί ένα εικαστικό και λογοτεχνικό σύμπαν που κατοικείται από φανταχτερούς ομοφυλόφιλους και λεσβίες, τρανς άτομα, όπως ο χαρακτήρας του Libérett’ στο “Libération”, και απίθανες ανατροπές προς όφελος ενός πρωτοποριακού έργου, το οποίο έχει γίνει κλασικό χωρίς να χάσει την οξύτητά του. Ο Copi βρήκε τη θέση του σε μια νεαρή Γαλλία, που αψήφησε τις απαγορεύσεις, χάρη στη δυναμική που προκάλεσε ο Μάης του 1968. Γίνεται μια δημοφιλής φιγούρα, γνωστή στο ευρύ κοινό, πριν πεθάνει από AIDS το 1987.

Βιβλία στα ελληνικά

ΘΕΑΤΡΙΚΑ τόμος α΄, Copi, μετ. Κωνσταντινίδης Νεκτάριος – Γεώργιος, 2010
Ο τόμος α΄ περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα έργα: Εύα Περόν, Η πυραμίδα, Οι τέσσερις δίδυμες, Λορέττα Στρονγκ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ τόμος β΄, Copi, μετ. Κωνσταντινίδης Νεκτάριος – Γεώργιος, 2012
Ο τόμος β΄ περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα έργα: Ο Ομοφυλόφιλος ή η δυσκολία τού να εκφραστείς, Η σκιά του Βανσελάο, Chachafaz, Το ψυγείο

08 Ιούν 2021

20:00

Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική προκράτηση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

◼ Διαδοχική μετάφραση. Αναγνώσεις κειμένων στα γαλλικά και ελληνικά.

◼ Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση, την προηγούμενη μέρα (07 Ιουνίου) μέχρι εξάντλησης των θέσεων.

◼ Περιορισμένες θέσεις

Μέτρα ασφαλείας στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου κατά την υποδοχή του κοινού σε εκδηλώσεις:

• Η ηλεκτρονική προκράτηση είναι υποχρεωτική. Οι θεατές θα πρέπει να παρουσιαστούν με το δελτίο εισόδου (τυπωμένο ή φορτωμένο στο κινητό) και την ταυτότητά τους.

• Για την είσοδο στο Ινστιτούτο είναι απαραίτητη, πέραν του ελέγχου ασφαλείας, και η θερμομέτρηση

• Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να ακολουθείται η ειδική σήμανση.

• Η χρήση του ανελκυστήρα προορίζεται κατά προτεραιότητα για τους θεατές με δυσκολίες πρόσβασης στην ταράτσα.

• Η διάταξη των θέσεων έχει σχεδιαστεί βάσει των επίσημων οδηγιών για την υποδοχή του κοινού σε χώρους εκδηλώσεων.

Λογοτεχνική βραδιά: Copi, η σεξουαλική επανάσταση
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης