Ο Desmos γιορτάζει την 40η επέτειό του και διοργανώνει μια βραδιά στην Αθήνα!

Το 1983, στην καρδιά του Montparnasse στο Παρίσι, γεννήθηκε το ελληνικό βιβλιοπωλείο Desmos, ένας χώρος αφιερωμένος στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, μεταξύ των δύο γλωσσών, των δύο πολιτισμών, των ερωτευμένων με την Ελλάδα Γάλλων, των Ελλήνων του Παρισιού και όχι μόνο.

Ο Desmos ξεκίνησε ως βιβλιοπωλείο, αλλά έκτοτε έχει επεκταθεί στη δίγλωσση ποίηση, την πεζογραφία, τα δοκίμια και το θέατρο, καθώς και στην έκδοση ενός περιοδικού αφιερωμένου στη λογοτεχνία, τις καλλιτεχνικές τάσεις, τον κινηματογράφο, τη μουσική και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το περιοδικό Desmos/Le lien βρίσκεται τώρα στο 52ο τεύχος του. Ακολούθησαν τα εγκαίνια μιας γκαλερί αφιερωμένης σε καλλιτέχνες, Έλληνες και Γάλλους, των οποίων το έργο έχει σχέση με την Ελλάδα.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, ο Desmos έχει γίνει ένας τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, χάρη στη διοργάνωση πολυάριθμων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές, μουσικοί, ζωγράφοι, κινηματογραφιστές και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης έχουν φιλοξενηθεί εντός και εκτός των τειχών του. Οι δραστηριότητές του τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες του επέτρεψαν να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ των δύο αυτών χωρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ:

Οι καθηγητές Τιτίκα Δημητρούλια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γιάννης Πρελορέντζος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και ο Γιάννης Μαυροειδάκος, ιδρυτής του Desmos, θα μιλήσουν για τους πολιτιστικούς διαλόγους Ελλάδας-Γαλλίας.

Οι ποιητές Θωμάς Ιωάννου, Νίκος Μοσχοβάκος, Θωμάς Τσαλαπάτης και η Λένα Καλλέργη θα διαβάσουν ποιήματά τους από τις συλλογές που εξέδωσαν στα γαλλικά οι εκδόσεις Desmos.

Ο Ορέστης Καλαμπαλίκης με την κιθάρα του θα συνοδεύσει και θα κλείσει μελωδικά τη βραδιά.

Εκδήλωση στα ελληνικά.

28 Ιούν 2023

20:00

Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Εκδήλωση στα ελληνικά

Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων.
Ο Desmos γιορτάζει την 40η επέτειό του και διοργανώνει μια βραδιά στην Αθήνα!
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης